Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:32, 10. 11. 2011.

Kako do posla

Autor

Menadžer Opštinskog odbora LDP Crveni Krst - Niš.

Bivši predsednik Nadzornog odbora JP Parking servis Niš.

Ovo je jedno sudbonosno i veoma važno pitanje u današnje vreme.

Moguća su dva rešenje problema:
- prvo je da nađete zaposlenje
- drugo, da "uđete u neki posao".

Prvim rešenjem se ova kolumna neće baviti, jer to spada u ingrenciju G-17 i gradonačelnika (ukoliko ste raspoloženi da za male pare, radeći po dvanaest sati vezujete žice za automobile i prodajete karte za prevoz).

Naša tema je – kako "ući u veliki posao", za koji se raspisuje tender, kojim rešavate sve probleme (ili bar većinu). Jer, kad uđete u jedan takav "posao", velika je verovatnoća da će Vam se i u budućnosti slični "poslovi" smešiti. To se kasnije zove "ušemljavanje".

E, sad, kako doći do šeme?

Ako neko misli da je dovoljno da se bude najpovoljniji na tenderu, gadno se zaj... . Zašto (pitaće naivni)? Upravo zato što su svi tenderi namešteni. Pa kako onda?

Jedan od uslova je da tender bude namešten upravo za Vas. Potrebno je samo da imate rođačku, bračnu, kumovsku vezu sa naručiocem, ili da ste član IT lobija, i dobijate posao. U tom slučaju nije važno ni koliki je procenjeni iznos nabavke, ni da li na poziciji u Budžetu ima para, jer, ipak je to "posao značajan za zajednicu" pa neko cepidlačenje ne dolazi u obzir.

Drugi uslov je da ste najpovoljniji ponuđač na tenderu. Pa kako sad to, kad malopre rekosmo da tako ne biva. Naravno, kao najpovoljniji ponuđač nećete dobiti posao – pa rekli smo već da je namešteno. Postupak je sledeći - pošto kao najpovoljniji ponuđač niste prošli na tenderu (jer je namešten) Vi onda:

- angažujete tim stručnjaka koji će kod naručioca pregledati tendersku dokumentaciju,
- na osnovu uvida u tendersku dokumentaciju konstatujete sva počinjena kršenja zakona od strane naručioca,
- napišete žalbu Komisiji za zaštitu prava ponuđača i
- pošaljete žalbu naručiocu.

Dalje je sve stvar rutine. Naručilac Vas pozove, sastanete se, razgovarate kao ljudi i dogovorite da je sledeći (vrlo često i veći) posao Vaš. Ili u ovom za koji ste konkurisali budete podizvođač. I svi su srećni i uspešni. I pazite – niste samo Vi dobili posao, već još neko, što je put ka razvoju i napretku.

Na taj način nastaje situacija u kojoj svako svakog drži za j...., svi su srećni i, što je najvažnije, tu su i sledeći tenderi. Možda se u međuvremenu i okumite pa malo relaksirate gore pomenuto držanje.

Postoje sad tu i varijacije. Recimo razvlačenje posla usled nesposobnosti, nestručnosti, neopremljenosti, nije razlog za plaćanje penala (jeste li ikada čuli da je neko platio koji penal), već je razlog za "izvođenje dodatnih i nepredviđenih radova" regulisanih aneksom ugovora (bez obzira što i za to ne postoji pozicija u Budžetu). Viši ciljevi iznad svega!!!

Na kraju krajeva, pa te pare nisu ničije, one samo stoje u Budžetu i čekaju da se potroše. Nije važno kako. Samo neka se okreće.

Ova kolumna je plod fikcije autura, i svako prepoznavanje likova iz stvarnog života je ničim izazvano. 

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • Snoopy

    15:10 // 24. 8. 2012.

    Mnogo korisnih saveta za sve one koji traze posao:
    http://posao-posao.blogspot.com/

  • Nebojsa Ozimic

    15:02 // 14. 11. 2011.

    Dovoljno je da pogledate jugoslovenske filmove iz sedamdesetih i osamdesetih pa da se podsetite da je taj sistem funkcionisao i tada. Šojića je uvek bilo baš kao i Pantića, još pre nego ih je u kinematografiju uveo S.Pavić. Nije to specijalitet ni nove, ni malo starije vlasti samo se sada stvari zovu drugačije...

  • Meda

    09:13 // 11. 11. 2011.

    Savet je vidim, brutalno precizan i realan.

    Ne sumnjam da clanovi LDP imaju masovno iskustvo po ovom pitanju kao i da tim iskustvom bacaju ogromnu senku i na najvecu konkurenciju u iskustvu: Ge17.

    Dakle... poslusajmo iskusne!
    ;)

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: