Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:50, 3. 7. 2020.

Izbori - osvojio je sve što nije poklonio

Izbori su nisu završeni, dakle, skoro da još malo pa su gotovi. Izašlo je negde između oko plus minus 50% upisanih u birački spisak. U pitanju je, manje više očekivan, mada suštinski frapantan, skoro pa izuzetan ali u svakom slučaju više nego irelevantan odziv, koji po svojim domašajima i porukama između redova maskiranih glasača predstavlja trijumf demokratije.

Mada, ipak, ali ne zbog toga, već upravo zato, trijumf demokratije treba razumeti i tumačiti kao trijumf volje, pošto u postizborni kalkulator treba uključiti činjenicu da su izbori održani u vreme korone, kiše, bojkota, u nedelju kad im vreme nije i svega nekoliko dana pred nenajavljene i ničim izazvane ali očekivane poplave, što jasno govori da odziv nikada nije bio veći, i da, sada je već jasno, raspoloženje birača nikada nije bilo bolje.


Pobednik

Ne ispravljajte me ako grešim, ali me obavezno opomenite ako ne grešim, mada, ko sam ja da mu sudim pa samim tim šta, predsednikova lista je osvojila sve što drugima nije poklonila. Tako se predizborna velikodušnost oličena u cenzusu od 3%, kao varijacija na temu hleba od 3 dinara, produžila i na nikad kraći, a to je zato što je letnji, izborni dan, nikad dužu, a to je zato što je puna izvesnosti, izbornu noć, i najavljeno i nikad dosanjano ali uporno prizivano postizborno pomračenje bez roka trajanja.

Iza kulisa melodramatičnog, muževnog ali dirljivog, snažnog ali nežnog, lirskog i iznad svega epskog obraćanju vrhovnog mostograditelja svom dobrom narodu, počeli su se nazirati likovi mitoloških čudovišta sa dve, tri i više glava.

One će, uskoro, biti nakalemljene na neiskazanu, ali svakom dobronamernom građaninu vidljivu volju odgovornog a nedozrelog biračkog tela, koje je obraćanje pomenutog ispratilo frenetičnim aplauzima i skandiranjem "Čedu u Vladu" i " Svi, svi svi za 0, 03". Procenta, razume se, koji sve govori i više ništa ne znači u ovo sjajno vreme postmoderne i korone u srpskoj politici.


Moskva

Očeličen izbornim trijumfom biračke volje kao transmisijom sopstvene samovolje, predsednik je otputovao u Moskvu. Tamo je, pouzdano se zna, isforsiran preko maksimuma i ispoštovan do minimuma.

Da je isforsiran videlo se na samoj paradi, kada se prilikom prolaska naših vojnika nekoliko puta udario rukom u predelu srca i tako sam sebi dao reanimaciju, čime je pokazao vrhunsko medicinsko znanje stečeno u doba korone.

O tome kako je ispoštovan, svedoči pozicija za stolom na svečanom ručku, na kojem je sa velike udaljenosti imao divan pogled na predsednika Putina kojem je društvo pravio naš Mile Dodik. Kakve to ima veze sa izborima, pitate se, jel da? A kakve veze u ovoj zemlji ima bilo šta sa bilo čim, pitam ja vas!?

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • Dr Jakov Zlatar

    15:19 // 3. 7. 2020.

    Ako prijatelju ti podatak o izlaznosti od 50 posto uzimaš kao tačan, onda si sve rekao.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: