Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:32, 25. 12. 2020.

KRIK oskrnavljenog sudstva

Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) objavila je početkom decembra bazu podataka u kojoj su biografije trideset troje sudija Višeg i Apelacionog suda u Beogradu koji postupaju u okviru posebnih odeljenja za organizovani kriminal i suzbijanje korupcije. Pored zanimljivih podataka o sudijama, koji se, između ostalog, odnose na dužinu studiranja, prosečnu ocenu, njihove karijere, imovinu, značajne predmete u kojima su sudili, predstavljeni su detalji o 124 sudska predmeta u kojima su angažovane pomenute sudije.

Sa malom vremenskom zadrškom, u istom danu i sa veoma sličnom osuđujućom retorikom, oglasili su se Visoki savet sudstva i Zaštitnik građana. Dok na Pašalićeve tupavosti i besmislice, poput onih o crtanju mete na čelu i ugrožavanju bezbednosti sudija i njihovih porodica nije vredno trošiti ni vreme ni reči, nije na odmet kratko se osvrnuti na saopštenje Visokog saveta sudstva.

U zemlji u kojoj su korupcija i organizovan kriminal doživeli zvezdane trenutke upravo zahvaljujući olupini od sudstva na čijem je vrhu pomenuti Visoki savet, iz njihovog saopštenja saznajemo da se ovim selektivnim i zlonamernim istraživanjem “atakuje na ugled sudijske profesije i podriva nezavisnost sudske grane vlasti”.

U svojoj brizi za nezavisnost sudstva, njegovi visoki predstavnici i zaštitnici nisu propustili ni da sve učesnike u javnoj komunikaciji podsete i na sadržinu člana 3 Zakona o sudijama, “iz kojeg sledi da su svi dužni da svojim postupanjem održavaju poverenje u nezavisnost i nepristrasnost sudija i sudova”.

Zanimljivo je da je član 3 Zakona o sudijama ne samo netačno, već i očigledno zlonamerno interpretiran od strane Visokog saveta sudstva. Naime, stav 5 ovog člana zakona, na koji se očigledno referiše, glasi “Svi državni organi i funkcioneri dužni su da svojim postupanjem i ponašanjem održavaju poverenje u nezavisnost i nepristrasnost sudija i sudova”.

Dakle, svi državni organi i funkcioneri, a ne neki imaginarni “svi”. I još jednom, svi državni organi i funkcioneri, odnosno svi oni koji su sudstvo bacili na kolena ili mu fino pripomogli da se na kolena dobrovoljno baci. I ponovo, svi oni koji sa pozicije političke moći nad klečećim i puzećim pravosuđem vedre i oblače, dok uz njihovu tehničku i servisnu podršku na dnevnom nivou otimaju od građana ne samo milione evra, već i budućnost ove zemlje i ovog naroda.

Ali pošto se svima njima ne sme reći ni reč, pošto se pred njima ćuti, klanja i kleči, nije zgoreg trenirati strogoću i prosipati žuč po novinarima istraživačima, koji, sva je prilika, nisu napisali niti objavili ništa osim istine. Iste one istine koja je iz sudstva u ovoj zemlji proterana i uzgred pregažena, a koju sme da izgovori tek poneki retki i časni sudija.

A vas, dame i gospodo iz takozvanog visokog saveta takozvanog sudstva, ni ovog puta nije nimalo sramota, je l’ da?

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • Feliksija

    15:35 // 11. 1. 2021.

    Ovom prilikom bih zamolila da neki posten novinar napise clanak o Loznickom sudstvu.Hvala.

  • Anja

    12:05 // 3. 1. 2021.

    Svaka čast na tekstu. Pravosuđe je dotaklo dno. Hitno uvesti odgovornost sudija za površan i nestručan rad. Njihove presude su lakrdije koje su ovu državu koštale milione evra. Njihove greške plaća narod a bogati se pravosudna mafija.

  • Decak

    09:02 // 1. 1. 2021.

    Odlican clanak, hvala autoru !
    Koristim priliku da urednicima, saradnicima i posetiocima ovog sajta cestitam praznike i pozelim jednu mirnu, uspesnu i zdravu novu godinu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: