Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:58, 5. 2. 2021.

Korupcija, zaštitno lice Srbije

Ako je vlast u Srbiji, bez obzira na političke stranke i pojedince koji u njoj participiraju u ičemu konzistentna, to je, bez ikakve sumnje, bezrezervna spremnost da sopstvenu zemlju survaju u korupcionašku kaljugu u kojoj će jedino njima i njihovim biznis partnerima sve biti potaman. Cena uništavanja države i društva nije ni najmanji problem, pošto nju, svakako, plaćaju oni o čijem se trošku odvijaju sve nepodopštine koje vlast decenijama priređuje.

U Srbiji se 2012. godine promenila vlast, ali ne i njena ćud. Kriminalni mehanizmi su, uprkos nebrojenim obećanjima o bespoštednoj borbi protiv korupcije, samo unapređivani i usavršavani, dok su građani unazađivani i urušavani. Stari problemi su preživeli, a novi su im se ubrzano pridruživali. Danas, na početku treće dekade dvadeset prvog veka, Srbija je zemlja u kojoj su korupcija i organizovani kriminal na domaćem terenu i čijim su nosiocima podređene institucije, zakoni i najuticajniji mediji.

Da bi bilo živopisnije i traumatičnije, evo nekoliko uzgred odabranih primera.

Zahvaljujući namerno pogrešno kreiranim zakonskim rešenjima, visokim finansijskim pragovima za primenu zakona, velikom broju izuzetaka, kao i političkom ambijentu koji ohrabruje kršenja zakona bez ikakvih posledica, javne nabavke ubrzano postaju izuzetak, a izuzeci od primene zakona pravilo.

Tako je, prema navodima Kancelarije za javne nabavke, u prvih pet meseci od početka primene novog Zakona o javnim nabavkama pokrenuto svega 4800 postupaka, što je upola manje nego što je prethodne godine pokretano za samo mesec dana. Prema zvaničnim podacima, u 2019. godini zaključeno 122.066 ugovora nakon sprovedenog postupka javne nabavke, a u 2018. i nešto više od toga, 125.619.

Praksa da se poslovi u kojima je javni sektor jedna od ugovornih strana sklapaju putem direktnih pogodbi, a kojoj novi zakon i vrh vlasti daju krila, direktan je podsticaj nastavku pljačke građana i uništavanju velikog dela poslovnog sektora koji nije deo koruptivnog lanca.Tako, od 100 najvećih ugovora sklopljenih nakon sprovedenih postupaka javnih nabavki u 2019. godini, u čak 65 pojavljuje se samo jedan ponuđač, ili u prevodu, nema nikakve konkurencije.

Na nivou 100 najvećih ugovora koje javni sektor sklopio u istoj godini, stanje je još dramatičnije. Bez ikakave konkurencije ugovori su potpisani čak u 72 slučaja. Nije nekorisno pomenuti da je ukupna vrednost 100 najvećih ugovora u 2019. godini iznosila tek nešto manje od 3 milijarde evra, a prosečan broj takmaca za najveće poslove u Srbiji 1,42 po pojedinačnom poslu (izvor: istraživanje Topličkog centra za demokratiju i ljudska prava sprovedeno tokom 2020. godine).

Kako je 2020. godinu obeležila pandemija virusom Kovid 19 od kojeg je u svetu stradalo gotovo dvesta miliona ljudi, a u Srbiji nekoliko hiljada, značajni finansijski resursi države bili su angažovani na kupovini medicinske opreme, lekova, vakcina, izgradnju novih i rekonstrukciju postojećih medicinskih objekata. Od trenutka proglašavanja pandemije, marta 2020. godine, do današnjeg, a sasvim izvesno je da će tako biti i do bilo kog sutrašnjeg dana, državnih vrh nije obavestio građane o iznosu novca utrošenom za navedene namene.

To, naravno, ne bi bio nikakav problem da su trošili svoj privatni, a ne budžetski novac i da su u pitanju stotine, a ne stotine miliona evra.

Sporne radnje na izgradnji prve faze železničke stanice Prokop, skandal u najavi izgradnje stanične zgrade i pratećih objekata u okviru istog kompleksa koji će tek isplivati i zapljusnuti kod nas uvek zatečenu javnost i poslovično odsutne institucije, brutalne pljačke u trgovini oružjem i municijom, sramotno prikrivanje cene spomenika rodonačelniku najslavnije i po nasleđu najznačajnije srpske dinastije, uništavanje životne sredine u zapadnoj Srbiji koje se približava velikom brzinom, a za čiju je realizaciju zadužena po lošem čuvena kompanija Rio Tinto, ovoga puta podržana od samog vrha države, samo su kapljice u moru kriminala i korupcije u koji se utapa sve što je zdravo, pošteno i normalno u ovoj zemlji.

Postojeće stanje stvari ne ostavlja prostor sumnji da sam vrh vlasti ulazi u fazu ekstremnog i besprizornog kriminala u kojoj sve što je javno dobro biti tretirano kao legitimni plen kleptokratske elite. Loši zakoni, poput pomenutog Zakona o javnim nabavkama, kao i nefunkcionalne institucije, poput tužilaštva i sudova, neophodni su da visok politički kriminal ogrnu oreolom legalnosti i omoguće da pljačka države i građana protekne bez ikakvih posledica po njene nalogodavce i izvršioce.

Takav je poredak stvari, takva je Srbija danas.

Gotovo ista je bila i juče, a ukoliko se mi, građani ove zemlje i nadalje budemo ponašali kao stranci i slučajni prolaznici u sopstvenim životima, takva će biti i sutra. Ništa novo i, kao i do sad, ništa dobro. Ali, igra i dalje traje, a za poštene i dobronamerne još nije kasno da se uključe i pridruže malom broju borbenih koji ne pristaju na poraz, poniženje i trijumf najgorih.

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • Goran Ristić

    23:12 // 6. 6. 2021.

    Kako je moguće da u vreme demokratije u zemlji Srbiji za vreme izbora za savet mesne zajednice na teritoriji opštine Merošina, jedan glasač bez lične

  • Yutka

    11:57 // 20. 2. 2021.

    Svetdki bren po kome je Srbija poznata u svetu a i u njoj samoj. Samo se ona u svet smatra losim dok se u Srbiji smatra da su korumpirani ljudi pametni i da su se "snasli" a pametni i posteni su budale.

  • Marija Z

    10:06 // 20. 2. 2021.

    Koncept partijske države briljira u Srbiji - poguban i destruktivan kakav jeste.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: