Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:21, 29. 6. 2017.

Slučajevi

Slučaj se odigrao upravo ovako:

Semjon Semjonovič stavlja naočare, posmatra bor i vidi: na grani bora sedi jedan seljak i preti mu pesnicom.

Semjon Semjonovič skida naočare, posmatra bor i vidi da na grani bora niko ne sedi.

Semjon Semjonovič stavlja naočare, posmatra bor i opet vidi kako na grani bora sedi jedan seljak i preti mu pesnicom.

Semjon Semjonovič skida naočare, opet vidi da na grani bora niko ne sedi.

Semjon Semjonovič opet stavlja naočare, posmatra bor i opet vidi kako na grani bora sedi jedan seljak i preti mu pesnicom.

Semjon Semjonovič ne želi da veruje u ovu pojavu i smatra je optičkom varkom. [1]

Gotovo da je čitav vek prošao od kada je Danil Harms počastio čovečenastvo ovom i mnoštvom drugih bravuroznih literarnih minijatura, parodija i karikatura, za šta je, od Staljinove tajne policije, početkom 1942. godine nagrađen smrću od gladi u Lenjingradskoj zatvorskoj bolnici. To je, razume se, u to vreme bila najznačajnija književna nagrada namenjena podrugljivcima, defetistima i ostalim smutljivcima.

No dobro, šta se zbilo izmeniti se neće, Harms je prošao kako je prošao, kako je radio tako mu je Bog koji je bio zadužen za njegov slučaj i pomogao. Nego, da se mi vratimo Semjonu Semjonoviču i njegovoj optičkoj iliuziji, da se ne bismo sutra pitali šta je nas snašlo i odakle je muka došla.

Pošto onaj Semjon Semjonovič već dugo ne stavlja naočare, ne posmatra bor i ne vidi ni to što vidi, ni ono što ne bi da vidi, hajde da na njegovo mesto ustoličimo nekog ovdašnjeg, nama bližeg i sličnijeg. Neka to, zbog doslednosti koja nam nalaže da prezime bude jednako što i ime plus nastavak, bude naš Nenad Nenadović. Evo njegovog slučaja:

Nenad Nenadović stavlja naočare, posmatra najvišu kulu Grada na Vodi i vidi: na kuli sedi Autohtoni Veseljak i razvija zastavu na kojoj je napisano da će u ime evropskih vrednosti i svetle budućnosti u mulj priobalja potopiti sve zakone, moralne principe i dobre običaje i ako mora, samo ako baš mora, državu pretvoriti u orijentalnu despotiju koju će pokloniti sebi na dar.

Nenad Nenadović skida naočare, posmatra najvišu kulu Grada na Vodi i vidi da na kuli niko ne sedi i da se nikakva zastava ne vijori.

Nenad Nenadović stavlja naočare, posmatra najvišu kulu Grada na Vodi i opet vidi: na kuli sedi Autohtoni Veseljak i razvija zastavu na kojoj je napisano da će u ime evropskih vrednosti i svetle budućnosti u mulj priobalja potopiti sve zakone, moralne principe i dobre običaje i ako mora, samo ako baš mora, državu pretvoriti u orijentalnu despotiju koju će pokloniti sebi na dar.

Nenad Nenadović skida naočare, opet vidi da na kuli niko ne sedi i da se nikakva zastava ne vijori.

Nenad Nenadović opet stavlja naočare, posmatra najvišu kulu Grada na Vodi i opet vidi: na kuli sedi Autohtnoni Veseljak i razvija zastavu na kojoj je napisano da će u ime evropskih vrednosti i svetle budućnosti u mulj priobalja potopiti sve zakone, moralne principe i dobre običaje i ako mora, samo ako baš mora, državu pretvoriti u orijentalnu despotiju koju će pokloniti sebi na dar.

Nenad Nenadović ne želi da veruje u ovu pojavu i smatra je optičkom varkom.

Ako, Nenade, ako. Neka se sve potapa u mulj i blato, i narod i država, i zakoni i pravda. Jedino je važno da ti sačuvaš svoj mir dok se zastava bezumlja vijori onoliko visoko koliko tonemo duboko.

[1] Danil Harms, Slučajevi, str. 23, Optička varka, Izdavačka radna organizacija "Rad", Reč i misao, Beograd 1989.

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • Bata V. Petrović, dipl.učenik gimnazije 1972.

    07:29 // 30. 6. 2017.

    Poštovani g. Dobrašinoviću, setite se analize Marksovih teza o Fojerbahu.A ondaću vas podsetiti na osnovnme postulate HEGELOVE dijalektike.Ako ste zaboravili, podsećam vas. Pročitajte.Ne morate kopati po Kjergekoru, Ničeu, Makijaveliju,originalni nemački filosof koji je postavio TEOREME O PRINCIPIMA FUNKCIONISANJA ljudskog društva. Mulj i blato koje nam gospodar Vučić obilato daruje ZASLUŽUJEMO!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: