Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Dragan Dobrašinović

  • Otvoreni Balkan!? Zid je bio bolji

    Koliko je najnovija reciklaža devetnaestovekovne ideje nekolicine levičara sa ovih prostora o balkanskoj konfederaciji, koju sada promoviše trojka Vučić - Rama - Zaev kroz političku platformu "Otvoreni Balkan" sjajna za Srbe, dovoljno govori činjenica da je ona bila osnov politike Kominterne prema balkanskim narodima i državama sve do 1948. godine.

    (11) detaljnije
  • Hajde da ga niko ne pomene

    Hajde da ga niko, ko razmišlja slobodno, ne pomene imenom narednih mesec dana. Nijedan nezavisni medij, nijedan časni intelektualac, nijedan opozicioni prvak, nijedan jedini slobodnomisleći gradjanin. Da Koraks ne crta karikature sa njegovim likom.

    (12) detaljnije
  • Korupcija, zaštitno lice Srbije

    Ako je vlast u Srbiji, bez obzira na političke stranke i pojedince koji u njoj participiraju u ičemu konzistentna, to je, bez ikakve sumnje, bezrezervna spremnost da sopstvenu zemlju survaju u korupcionašku kaljugu u kojoj će jedino njima i njihovim biznis partnerima sve biti potaman. Cena uništavanja države i društva nije ni najmanji problem, pošto nju, svakako, plaćaju oni o čijem se trošku odvijaju sve nepodopštine koje vlast decenijama priređuje.

    (5) detaljnije
  • KRIK oskrnavljenog sudstva

    Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) objavila je početkom decembra bazu podataka u kojoj su biografije trideset troje sudija Višeg i Apelacionog suda u Beogradu koji postupaju u okviru posebnih odeljenja za organizovani kriminal i suzbijanje korupcije. Pored zanimljivih podataka o sudijama, koji se, između ostalog, odnose na dužinu studiranja, prosečnu ocenu, njihove karijere, imovinu, značajne predmete u kojima su sudili, predstavljeni su detalji o 124 sudska predmeta u kojima su angažovane pomenute sudije.

    (3) detaljnije
  • Nagradno pitanje: Koliko košta kvadratni metar kovid bolnice u Srbiji?

    Zanimljivo je da je Termomont d.o.o. svega nekoliko meseci pre nego što je građane obradovao donacijom kovid bolnice u krugu VMC „Karaburma“, nakon postupka javne nabavke dobio posao rekonstrukcije objekta Opšte bolnice „dr Aleksa Savić“ u Prokuplju – prva faza – energetska sanacija. Zanimljivost ovog slučaja potiče od činjenice da je ugovor zaključen i pored toga što je ponuda Termomonta d.o.o. bila skuplja od ponude konkurentske firme za čak 800.000 evra.

    (18) detaljnije
  • Kako je država ubila slobodno tržište

    Ono što socijalističkoj državi nije uspelo za pedeset, pseudo liberalna je uradila za svega nekoliko godina. Slobodno tržište i konkurencija u Srbiji uništeni su do temelja. U kojoj meri je tačno ono što je malo kome jasno, potvrđuju nalazi proistekli iz obimnog istraživanja Topličog centra za demokratiju i ljudska prava.

    (5) detaljnije
  • Zašto ćutiš Srbijo?

    Zato ne čudi što je srpska vlast, odnosno Aleksandar Vučić, predsednik ove zemlje, poslao signale "razumevanja“ liderima Srba u Hrvatskoj pre nego sto su doneli odluku o učešću u proslavi tragedije sopstvanog naroda. Još je manje čudno to što su lideri Srba u Hrvatskoj odlično razumeli Vučićevo "razumevanje“. Najmanje čude motivi hrvatskih vlasti, jer, pristanak na zločin od strane žrtve, isto je što i potiranje, odnosno brisanje zločina.

    (23) detaljnije
  • Laž kao jedina politika

    Dakle, 12. marta raspolagali smo sa 1008 respiratora. 7. aprila sa 1581. 27. aprila bilo je izvesno da ćemo veoma brzo imati oko 2500 respiratora, a nakon tri meseca, 23. jula, izgleda da ih nemamo više od 1600.

    (3) detaljnije
  • Osvajanje vlasti uz gubitak legitimiteta

    Teško da se bilo ko objektivan i dobronameran neće složiti da se vlast, oličena u predsedniku Srbije, održava i jača represijom, ucenama, pritiscima, zastrašivanjima, privilegijama, podmićivanjima, medijskim manipulacijama, grubim i primitivnim razračunavanjem sa političkim protivnicima, bezočnim lažima, proizvodnjom neprijatelja, nipodaštavanjem, potčinjavanjem, urušavanjem i uništavanjem institucija.

    (4) detaljnije
  • Izbori - osvojio je sve što nije poklonio

    Predsednikova lista je osvojila sve što drugima nije poklonila. Tako se predizborna velikodušnost oličena u cenzusu od 3%, kao varijacija na temu hleba od 3 dinara, produžila i na nikad kraći, a to je zato što je letnji, izborni dan, nikad dužu, a to je zato što je puna izvesnosti, izbornu noć, i najavljeno i nikad dosanjano ali uporno prizivano postizborno pomračenje bez roka trajanja.

    (1) detaljnije

Naši autori

Pronađite nas na: