Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

00:00, 19. 9. 2012.

Od Rusije s` ljubavlju

Smatram da je budućnost Srbije u Evropskoj Uniji, kao i da ne postoji način da uđemo u Rusku Federaciju, no ne mogu da se otmem utisku da gore pomenuta federacija polako ulazi u nas.

Povratak na vest
Pošalji komentar
Poslednji komentari:
  • Меда

    11:08 // 19. 9. 2012.

    Која ли је разлика између:
    1. чланства 3. реда у ЕУ (плус кокавци и на малом и на великом одмору)
    и
    2. руске губерније (или било које друге алтернативе)?

    Реклама, плус ови остали мање бију.

    Још да то евроеуфоричари виде...

    Отвори очи побратиме.
    Алтернативе вазда има.

    • Dragan Petkovic

      13:09 // 19. 9. 2012.

      Slazem se da alternativa uvek ima. Pitanje je kakve su.
      Tekst govori o tome da ni jedna od opcija (ako ih uopste ima) nije predstavljena narodu na adekvatan nacin.
      Ima isuvise predrasuda a malo realnih informacija i istinske debate.
      Tekst takodje govori o tome da su reforme i integracije u moderne tekovine pre svega neophodne nama samima, a da se predstavljaju kao uslovi nekih drugih i sl.
      sto se mene licno tice, siguran sam da je Srbiji mesto u evropskoj uniji i imam opravdane razloge za to. Naravno postujem drugacije misljenje ako je zasnovano na cinjenicama.

      Slazem se pobratime, alternativa vazda ima, ali je vazne kakve su...

    • Меда

      13:27 // 20. 9. 2012.

      Па баш о томе и ја причам, Драгане.

      Слажем се да је чланство 3. реда у ЕЗ представљено неадекватно, да је представљено као једно царство у којем царује другарство у којем је све лепо и да су тамо куће од чоколаде а прозори од мармеладе...

      А чињенице... има их ко азота у ваздуху.
      80% ваздуха који сви дишемо је азот али многи виде само 20% кисеоника који долази из ЕЗ.

  • Горан Ћирић

    12:25 // 19. 9. 2012.

    Od Rusije s` ljubavlju. Љубав или не, људи ових дана на Копаонику не страдају од њихових касетних бомби. Толико о "објективности" и интелектуалној ширини писца овог чланка. А о величању "вође", и његовој идеализацији и глорификацији (звучи познато, зар не!) како га "саветник" очигледно доживљава, не треба трошити речи. Да се није десило то што јесте сада би у Србији био мед и млеко.

    • Aca

      17:22 // 19. 9. 2012.

      Staro dobro selektivno pamćenje kod nas Srba...
      Od čega su stradali Srbi od 1991. do marta 1999-te? Gde su nam braća Rusi bili tih 72 dana dok je trajalo bombardovanje? Šta bi sa antiraketnim sistemom S300? Zar su bili toliko slabiji od NATO-a da nisu smeli ni da pisnu? Zar nisu imali najbolje borbene avione u to vreme? Setite se da su ruske borbene jedinice prve stigle na prištinski aerodrom posle povlačenja VJ sa Kosova?
      I oslobodiše ga, je l' tako?

    • Marko

      01:34 // 20. 9. 2012.

      @Aca

      Šta pokušavate da poredite? One koji su nas aktivno tukli i one koji nisu hteli da se mešaju? Ili da su Rusi krivi što smo mi budale i ne umemo da procenimo međunarodne okolnosti i odnose snaga?

      Vaše retoričko pitanje sugeriše da su Rusi krivi za naše stradanje od '91 do '99, što je obična glupost.

      Što pre shvatimo da smo jedino sami sebi prijatelji i sami počnemo da rešavamo svoje probleme, to će nam pre biti bolje.

    • Aca

      16:19 // 20. 9. 2012.

      @Marko

      Nisam ništa poredio već navodio primer da ne izgleda sve onako kako je predstavljeno.
      Kako li dođe do zaključka da moje "retoričko pitanje sugeriše da su Rusi krivi za naše stradanje od '91 do '99"? Činjenica je da nam tada nisu pomogali kao što nam ni sada ne pomažu već gledaju svoje interese. A predstavljeni su kao velika braća i najbolji prijatelji Srbije.
      Problem je što su svi veliki stručnjaci za politička pitanja a većina komentatora-stručnjaka nikad nije izašla iz Srbije, od Evrope su videli Grčku ili Bugarsku a Rusiji nisu ni prišli bliže od Beograda.

    • Marko

      21:04 // 20. 9. 2012.

      @Aca

      Vrlo jednostavno: postavljate pitanje "Od čega su stradali Srbi od 1991. do marta 1999-te?", a zatim još 6 koja se tiču Rusa i Rusije, direktno ili indirektno. Šta je trebalo da zaključim? Da sugeriše da su krivi Eskimi?

    • Aca

      15:31 // 22. 9. 2012.

      @Marko

      Onda niste trebali ni da izvodite zaključke ako ste unapred smislili da taj Vaš zaključak ocenite kao glupost.
      Ja sam vaspitan da uvek branim one slabije ili da ih zaštitim da ne dobiju batine. U periodu od '91. do '99. i tokom samog bombardovanja Rusija ne da nas nije branila već nas je i huškala na druge, po sistemu "udari ga ti a ja ti čuvam leđa". To ne rade ni prijatelji ni braća.
      Da, mi smo budale što ne umemo da procenimo koji su interesi Rusije, za to ste u pravu.
      Ni za jedan problem Srbije nemaju rešenje osim da nam nude razne "povoljne" kredite i da nam prodaju sve skuplje gorivo. Rusija sa 17% svetske proizvodnje gasa diktira cenu koja je u Srbiji duplirana od kad su Rusi preuzeli NIS. Ne vidim na koji način pokušavaju da nam pomognu.

  • Miša

    13:40 // 19. 9. 2012.

    Slažem sa izrečenim u tekstu...
    Đinđić je jedini političar koji se nije ulizivao narodu, već koji je lepo umeo da objasni da svi, ali baš svi moraju da se promene na bolje ako želimo bolju državu. Sa druge strane, drugi političari, nebitno iz koje stranke, ne prestaju da se ulizuju narodu (tipa: "Neće narod da štedi, država će da štedi" - pa gde to ima, kako to može?!?; "Najveći neprijatelj naroda su banke" - a onda Srbija podigne kredit u banci da isplati penzije)

    Tužno je što se velika većina ovde loži na jednu kvazi demokratsku zemlju, sa dvoje ljudi koji je poslednjih 10 i više godina vode (pa gde je tu demokratija???) i koliko-toliko su uspešni samo zbog visokih cena nafte koju Rusija prodaje na svetskom tržištu. Znači, država gde su oligarsi uzeli sve, opljačkali one jadne Ruse, sa korupcijom prema kojoj je naša smešna, takva država je uzor nama! Mi hoćemo sa Rusima, mi hoćemo kao Rusi! I sve to jer smo mi kao "bratski narodi", mi se kao volimo (a NIS za 400 miliona, eeej?!?)

  • Miša

    13:42 // 19. 9. 2012.

    Tako da, što se mene tiče, što se pre manemo rusofilije i loženja na našu istočnu braću, pre ćemo i brže stići do statusa moderne i razvijene države. Može da priča ko šta hoće, ali jedino ko ovu zemlju može da dovede u red je EU, i jedino metodom "štapa i šargarepe", jer mi ni na šta drugo ne reagujemo!

  • Srbija

    15:09 // 19. 9. 2012.

    Bas lepo kad se neko slika sa zvezdicama iz Evrope, a prica o Rusiji...

  • Milutin

    15:51 // 19. 9. 2012.

    Autor ovog teksta je ocito slab poznavalac istorije i ekonomske situacije u poslednjih deset godina. Previse licnog i rekao bih sturog shvatanja citave situacije u kojoj se Balkan pa i Srbija nalazi.
    Javni dug nam se triplirao u poslednjih par godina. Narod doveden do ivize bede. Je l su to promene od 5 og oktobra? Zapadna evropa je na ivici ekonomskog kolapsa, naravno osim Nemacke. Sa druge strane ko pominje ulazak u RF. Problem je u tome sto po sistemu "kuvane zabe" se javno mnjenje priprema na katastofalno stanje u drustvu.
    Ocito autor teksta je u najmanju ruku los novinar a ostalom da ne govorim...

  • Ljubisa

    17:33 // 19. 9. 2012.

    Petko,
    seti se odakle si dosao (S Kosova) zasto si POBEGAO ODANDE? Dali su te RUSI isterali ili ovi kojima bi sada lizo skute?
    Kako te nije STID da ti budes SAVETNIK za evropske integracije? Pa tebi su ti EVROPLJANI oduzeli poreklo, dvoriste, secanje na detinstvo!!!! To Rusi nikada nisu uradili.
    Lati se ozbiljnog posla koji nesto proizvodi ovo sto radis govori da ti nemas cist obraz.
    Jos nesto da znas o Zoranu Djindjicu on je ucenjen od NEMACA jer mu je, kada je bio na studijama u Nemackoj, neka bremesna gospodje umrla u krevetu. Proveri to u NEMACKOJ stampi. A bio si mlad kada je DJIKI zavrnuo Micuna u stranci pa mu je Micun poslao Vuksanovica. E tu se NISKI Mali Radojica vinu u visine te sacuva DJIKITA. I ima toga jos jer ima ko pamti, a ima ko namerno ne pamti jer gleda samo korist.

    • Dragan Petkovic

      19:04 // 19. 9. 2012.

      Postovani Ljubisa,

      Sve sto smo izgubili proteklih godina, izgubili smo sami, zbog politike koje smo vodili.
      Da ste malo pazljivije procitali text u njemu biste to i videli.
      Upravo se o tome radi, bavimo se teorijama zavere umesto da se bavimo realnim zivotom.
      Ne brinite vi za moje poreklo i secanja...
      Ostalo stvarno ne zelim da komentarisem, sve je u textu. Hvala

    • Меда

      09:02 // 22. 9. 2012.

      Извини Драгане, сад си пролупао.

      Политиком једне власти не можеш да изгубиш оно шта је твоје (хоћу рећи оно шта припада свим грађанима Србије осим теби и Чеди Јовановићу).
      Водећи се том квази-логиком, Немачка не би смела да постоји после 2. Св. Рата а Немци би морали бити расељени по Сахари.

      Нема теорије завере, то је замена теза којима ЕУрофоричари покушавају да продају муда уместо бубрега.
      Косово, Гвантанамо Залив, Либија, Ирак, Авганистан... све је то чист интерес оних који имају пара да купују туђу подршку или учествују у здруженом злочиначком подухвату. Бизнис и ништа друго.

      Све шта није прошло кроз Уједињене Народе нема легитиметет па тако ни Косовска привремена окупација.

  • Aca

    17:51 // 19. 9. 2012.

    "Generalna popravka stare, dobre Srbije i to ne zarada nekog drugog, već samo i jednostavno ZARAD SEBE."

    Cela istina u jednoj rečenici. Kad bismo imali malo mozga ne bi nam trebala ni EU ni Rusija da nam kažu šta je dobro za nas.
    Uvek aktuelna situcija u odnosima roditelja i dece, kada dete traži recimo bicikl a roditelj mu traži zauzvrat bolji uspeh u školi.
    A mi, mislim na državu i društvo, još uvek učimo da ne se..mo u gaće

  • Sai Baba

    19:36 // 19. 9. 2012.

    Slazem se sa svim napisanim sem sa delom koji govori sta narod shvata a sta ne shvata.Shvatio je nas narod da u Evropi ne moze da RKA(pljuje) po ulicama,isto kao i sto je shvatio da se u Evropi ne zaposljava sa partijskom knjizicom vec sa CVjem u kome diploma mora da se navede iskljucivo sa AKREDITOVANIH fakulteta, a ako zelis bolje radno mesto mora da bude i EMINENTAN fakultet.Sve je shvatio,shvatio je i Djindjica koji je govorio,prenesenom smislu doduse,da prvo treba pocistiti svoje dvoriste ako zelimo da cela drzava napreduje,ali,isplakavsi ga i zapalivsi mu svecu,okrete se cuvenom TRUTU,koga je Djindjic,takodje u prenesenom ali i u negativnom smislu pominjao.TRUT je omiljeni stilsko-realistican opis za prosecnog Srbina koji se poistovetio sa svim negativnim likovima iz Djindjicevih prica i ukapirao da ako ovde Guverner kaze kada ga pitaju kako ce da obuzda inflaciju odgovara sa SAMO TAKO,sto bi prihvatao evropske standarde koji teraju da se radi i okrenuo ruskim koji to ne traze.

  • Dragan

    11:33 // 20. 9. 2012.

    Neko napisa ovde da je autor proteran sa Kosova tako da je možda "propustio" kasetne bombe u vrlo naseljenim mestima u Nišu (N. Kopernika, Duvanište).
    Ono što se meni čini da je česta pojava to da se zagovornici EU integracija retko oslanjaju ili navode neke relevatne podatke (literaturu, analize) o prednostima i manama ulaska u EU ali koje su za nas relevantne. Oni se najčešće oslanjaju na pričicu kako je tamo lepo, sređeno. Mislim to i jeste tačno za neke zemlje EU ali su one to imale i pre ulaska u EU. Evo npr. Bugarska je već skoro deceniju u EU pa opet prošetajte i vidite puteve, zakunite se u njihov pravni sistem, da nema korupcije i sl. Za nas je bitno kakva su predviđanja za Srbiju tj. molim autora da nas uputi na neki referentni tekst (malo temeljniji, sa dubljom analizom o prednostima ulaska u EU, manama i alternativama). Kao savetnik za tu oblast trebalo bi da ima podatke.
    Uglavnom mi treba sami da se "opravimo" i da vidimo gde će nam biti bolje za 5, 10, 20, 50 godina.

    • Sai Baba

      19:01 // 22. 9. 2012.

      Dragane,Zorane,Gorane,pa gde bre nađe Bugarsku za primer?Jesi li bio možda u Bugarsku pre 90e?Za vreme uticaja "sovjeta",čitaj Rusa?Ako nisi bio pogledaj slike pa uporedi.Imali su samo ALVU i ništa više.A odi sad pa vidi.Zajebi ILINCE i tu priču.Bugari kažu da smo mi Srbi takvi kurčeviti kao Ti samo zato što nismo nikada dotakli dno kao oni pod Rusima,a nismo zato što nam je Hrvat Tito 1948. doneo nešto što se zvalo srednji prst Staljinu a dupe zapadu.Pa nam je zapad izgradio i Zastavu,eReR,čitaj elektronsku,dadoše pšenicu za hleba i malo od Maršalovog plana i za nas.Oružje i još puno toga.Ako znaš uopšte šta je i na šta se odnosio Maršalov plan.Tebi i tebi sličnima ne vredi nikakva temeljnost a još manje dublja analiza,jer kako kažeš i ceniš da nam treba od 5 da 20 god. da se OPRAVIMO.Majstore,prođe mi život dok se ne OPRAVIMO zbog takvih kao Ti a majmuni se nauživaše NAŠIM(mojim i tvojim) parama u saradnji sa ruskom agenturom i mafijom.Zato je i frka da se otvore dosijei.

  • Milan petrovic

    23:03 // 20. 9. 2012.

    zar jos ima takvih ko ti? mislio sam da je ta vrsta davno izumrla! Tekst je cist klise i deplasirano zapomaganje coveka koji ne poznaje nista o svom narodu.

    PS odluci se jesu li evropske ili europske integracije

  • Slavisa Jovanovic

    12:26 // 21. 9. 2012.

    Gospodine Petkoviću,
    Zašto se ne zabavite konkretnim podacima u vezi ulaska u EU, nego lamentirate i nasumice nabacujete misli. Ako ste neki savetnik za Evro (ili euro, niste se u tekstu odlučili), možda bi Vam prijala i titula Savetnik za RusIntegracije. Titule su titule, a Vi nemate pojma o čemu pričate, e, moj savetniče :)

  • va sa

    19:55 // 21. 9. 2012.

    najrealniji komentar je dao milutin! nisam rusofil,nisam ni protiv EU,ali mi je muka od ovakvih kvazi evropljana,iz nekakvih nevladinih organizacija,koji lobiraju jer su placeni,sto od drzave,sto od EU.pritom,da im nije placeno da putuju po evropi,ne bi je nikada ni videli.neka nam gospodin kaze,sta je o svom trosku obiso u evropi,bio li je u nekoj zemlji na 15 dana,da se upozna sa REALNIM zivotom ljudi!nije evropa letovanje na tasosu,espreso u milanu,obilazak nou kampa u barseloni....umesto sto dovode neke blazirane tipove,neka dovedu nemackog farmera,svedskog inzinjera,slovenackog vinogradara,vlasnika ceske pivnice sa hradcana...ovako,njihov posao je najobiniji BLA-BLA.

  • Igor

    20:32 // 21. 9. 2012.

    Autor teksta je, bar po mom misljenju, pogodio sustinu naseg trenutnog bivstvovanja. Dok narod grca u besparici i strahuje od nemastine zejtina i toga da li ce moci bar ajvar da priusti sebi, gospoda iz vrha aktuelne vlasti nam serviraju Rusiju umesto EU kao glavno jelo. Smatram da velika vecina naroda nazalost vise nema nikakvu predstavu o svim tim integracijama i da prosto trne u surovoj svakodnevici.

  • Mladen Jovanovic

    07:36 // 22. 9. 2012.

    Hvala ti Dragane na odlicnom tekstu.

    Mislim da je potrebno ozbiljno preispitati delovanje ruskih obavestajnih sluzbi i kriminalnih grupa u Srbiji tokom 90ih, pa sve do danasnjih dana. Posebno treba ispitati vezu sa kriminalnim i desnicarskim grupama koje otvoreno govore o saradnji sa slicnim grupama u Rusiji koje su bliske obavestajnim sluzbama ove drzave. Kako to da su svi kriminalci iz biznis i politickog sektora nasli svoje utociste u Rusiji? Zasto Rusija krije Karice, Milosevice i ostalu bagru i dan danas? Ciji su to ljudi? Moji sigurno nisu.

  • Zoran Vasic

    16:30 // 1. 10. 2012.

    Dragi svi, da ste se i vi nakrali para kao doticni autor ovog teksta sa namestenih tendera na EU konkursima, i vi biste branili EU kao najbolje resenje! Niko ne sece granu na kojoj sedi, pa tako ni doticni Dragan cija je konsultantska kuca u gradskim krugovima poznata kao pravo mesto ako zelite da operete pare ili namestitete tender na nekom Evropskom projektu. To ti je onaj EU, al po naski, a posle nam neko prica sarenu lazu da treba da se menjamo isl, a sam zivi od EU korupcije.
    Ne valja ni EU ni Rusija, a sto je najgore, nevaljamo ni mi, i trenutno smo gori i kao ljudi i kao sistem i od jednih i od drugih. Sto se pre dovedemo u red i resimo da zivimo posteno za pocetak, pre cemo i osetiti neki boljitak, i nece nam trebati ni EU ni Rusija. A dok se to ne desi, neka nam je bog na pomoci...
    Ps. sve sto sam napisao je istina pa ne znam zasto mi urednici stalno brisu tekst u cenzuri kad je ovaj sajt poznat kao slobodan? Mozda zato sto je Dragan prijatelj urednika?

  • Milutin

    22:25 // 3. 10. 2012.

    Postovani gospodine savetnice,a ko je tu mladi intelektualac a ko pijani matori siledzija?O cemu vi pricate?Ja znam iz svog skromnog poznavanja istorije svog naroda da su nas u proslom veku ti mladi i lepi intelektualci kostali nebrojeno mnogo glava.i to u vise navrata.Od Prvog preko Drugog(sa sve saveznickim bombardovanjima(friendly fire-da Vam bude blize))pa do tragicnih sukoba 90-tih i konacno milosrdnog bombardovanja Srbije.Nemate Vi pojma o cemu pricate ali sladka je para i jos sladji lezilebovicki zivot takvih savetnika kao sto ste Vi.Kreature poput Vas,sa milion floskula,otrcanih fraza uz obavezno zaklanjanje iza lika i dela gospodina Djindjica najnegativnija su preporuka i najtezi teg koji preteze na stranu euro(kako vi kazete)skeptika.

  • Branko

    12:01 // 8. 10. 2012.

    Savetniče za procese evropskih integracija, postaviću Vam samo jedno pitanje, kada je u istoriji Rusija bila protiv Srba i Srbije odnosno kada su vodili rat protiv nas?
    Ne znam da li Vam je poznato da Karl Marks nije bio Rus. U Rusiji je instaliran komunizam od strane zapadnih sila. Lenjin je sa punim vozom zlatnih poluga i novca došao u Carsku Rusiju kako bi podigao Revoluciju. U sastavu Crvene armije se borilo oko 300.000 Nemaca te su prilikom salutiranja u Paradi Lenjinu klicali Kajzeru. U Lenjinovoj vlasti (ministarstva i komesarijati) je bilo samo oko 4% Rusa, sve ostalo su bili neki drugi. Oktobarska revolucija je bilo neko "Arapsko proleće" i uterivanje komunizma na silu u Carsku Rusiju. A ko su nam bili neprijatelji i saveznici? Ko nas je sve bombardovao u poslednjih 100 godina i zašto?

  • nidzosaurus

    12:41 // 20. 11. 2014.

    lep tekst petko

comments_report_caption
comments_report_notice
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: