Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

00:01, 17. 10. 2011.

Ti će mi kažeš

Autor

Suosnivač Južnih vesti

Pitanje: ''Na koj način prosečan stanovnik Srbije donosi zaključke i formira stavove'', po meni prelazi iz istražavčke u duboko filozofsku temu, ali se ne može reći da naš narod ne poseduje stav.

Naime,  više je nego poznato da je Srbija zemlja pre svega selektora i predsednika, a po potrebi prosečan Srbin za čas se transformiše u ministra, pekara, pregovarača i sva ostala zanimanja u skladu sa datom situacijom.

Ne mogu da ne primetim da je naš narod posebno talentovan za komplikovanije i zahtevnije teme, tako da svako, ali baš svako bez ustezanja i na najadekvatniji način može i spreman je da komentariše svetsku ekonomsku krizu, dubinske razloge bombardovanja Iraka, prave uzroke zemljotresa i cunamija u Japanu i ostalih za srpski narod bitnih tema. Ono što ovu veštinu našeg naroda čini posebno univerzalnom jeste karakteristika pogleda sa aspekta globalne ekonomije i odnosa snaga, kako na Evropskom konteninentu tako i svetskom nivou.

Srpski narod je odavno shvatio da ključ rešenja dosadašnjih problema leži u generalnom poimanju pozicija u svetu, odnosa snaga i pravih pozadinskih razloga za akcije moćnih država, te prosto ne želi da troši vreme za stvari koje se dešavaju na lokalu.

Da se razmemo, srpski narod je dosta dobro upoznat i sa situacijom u zemlji i lokalu, tako da svako danas zna ko je ko u ovom drštvu, ko od političara krade, ko se sa kim.... i ko je kako došao na određene pozicije.

Problem nastaje kada jedan tako svetski edukovan narod krenete da bombardujete informacijama i stvarima iz svakodnevnog života. Jer, prosečan Srbin odlično zna koja prava poseduje, koliki je i zbog čega račun za struju, u detalje zna na šta lokalna vrast troši njihov novac i sl. Oko toga mu nisu potrebne dodatne informacije.

U skladu sam tim, Vlada republike Srbije je prilagodila i programe koje emituju kako nacionalni servisi, tako i ostali regionalni i lokalni mediji, te u istim dominiraju teme koje su od najvećeg značaja za naše stanovništvo za informisanje o dogadjaima na zemaljskoj kugli, ali i za podizanje kapaciteta i usvaršavanja neke vrste kolektivne ekpertize iz oblasti svetske politike i ekonomije.

Jedan od pokušaja da se građani informišu o loklanim temama je i emisija '' Beogradska hronika'' na RTS, koja je izazvala toliko gađenje i otpor stanovništva u Srbiji*, da je nacionalni servis odlučio da obustavi bilo kakvo dalje širenje informacija o lokalnim temama iz ostatka Srbije.

U svetlu gore navedenog, predlog Evropske Komisije da Srbiji dodeli status kandidata, u medijima i javnosti u Srbiji diskutovaće se na nivou toga koliko takva odluka nanosi udarac zagovaračima novog svetskog poretka i protivnicima Srbije, dok će pozitivni efekti ove odluke na kvalitet života građana Srbije, ravoj i napredovanje društva, ostati u skladu sa ranijim obrazloženjem - ne diskutovani.

Ali građani Srbije će ipak znati....

(* bez Beograda, pod rezolucijom 011 )

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: