Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

07:00, 19. 2. 2018.

Koliko košta i koliko vredi lekarski pregled

Autor

Psihijatar, subspecijalista za bolesti zavisnosti.

Scena 1.

Koreografija - Subotnje rano popodne. Obilan porodični ručak je tek završen, a hrana u stomaku je u kombinaciji sa trosedom u dnevnoj sobi počela da deluje na očne kapke. Oni, kao da su od olova, počinju da se sklapaju. U tom trenutku zatrešti signal sa mobilnog telefona. Kada je dr TAJ baš udahnuo duboko da podvikne kome u kući u ovo vreme zvrnda mobilni, onako polu uspavan shvati da je to signal NJEGOVOG mobilnog telefona. Usporeno, mrzovoljno se Dr TAJ javlja na telefon

"Dobar dan, ovde TA i TA, da li je to doktor TAJ i TAJ…?"

"Da, gospođo TA i TA. Ovde je doktor TAJ… o čemu se radi?"

"Znate, meni treba lorazepam…"

"Izvinite, gospođo TA, pogrešili ste broj, ovo nije apoteka"

"Ne, ne, ne, doktore. Nisam pogrešila! Moja komšika se leči kod Vas i baš vas je pohvalila kako ste divni. Znate, od nje sam i uzela broj... Znate, meni treba lorazepam… Pa sam htela da dođem do Vas da mi vi prepišete lorazepam. Ona neznalica u Domu zdravlja nije htela da mi napiše recept. Neće da me leči, zamislite! Lepo sam joj rekla da ja lorazepam pijem već dve godine i samo je zamolila da mi napiše recept, a ona mi kaže - doktori ne pišu recepte već PROPISUJU lekove, za ovaj lek Vam treba izveštaj psihijatra da vam je taj lek neophodan... Zamislite koliko je bezobrazna. A pristojno sam je zamolila… Ona mene da šalje kod psihijatra, pa nisam ja luda, molim Vas, zar ne doktore TAJ".

"Ne znam, gospođo TA. Ja nikada ne postavljam dijagnozu na osnovu telefonskog razgovora. A što se tiče navedenog leka, doktorka je u pravu. Nakon tri meseca upotrebe većine anksiolitika, uključujući i lorazepam, dalju upotrebu mora da odobri psihijatar".

"Doktore, tako ste ljubazni. Dakle, doći ću kod Vas da mi napišete izveštaj".

"Ja nemam ništa protiv da Vas pregledam, ali obavezno morate da uzmete uput za specijalistički pregled kod vašeg izabranog lekara. Naravno, ukoliko i on smatra da Vam je potreban psihijatrijski pregled, a sada laku noć gospođo TA" - i prekine vezu.

Scena 2.

Lekarska ordinacija dr TAJ i TAJ. Pacijent koji je završio pregled upravo izlazi, a kada je otvorio vrata, gotovo preko njega ulazi jedna žena u ranim četrdesetim godinama. Pacijenti u hodniku se bune jer ulazi "preko reda", na šta ona preko ramena odgovara:

"Ja sam telefonom zakazala kod dr TAJ..."

Dr TAJ shvata da se radi o gospodji TA i TA i preuzima inicijativu.

"Izvinite gospođo TA i TA. Vas nema na spisku pacijenata koji su mi zakazani u integrisanom zdravstvenom informacionom sistemu. Ne samo da ste ušli preko reda, već Vi danas upošte nemate zakazan pregled".

"Ma, dajte, doktore, ko će opet da ide kod one Vaše ogavne koleginice u Domu Zdravlja? Pa, ona me je već maltretirala i nije htela da mi napiše recept, a zamislite ni u apoteci više neče da mi prodaju lek, kažu ovo je stari izveštaj. Napišite mi Vi časkom taj izveštaj... a evo i kaficu sam Vam ponela da popijete na pauzi"

"Žao mi je, gospođo TA, ali ja neću da Vam napišem izveštaj. Vaša je obaveza da na pregled dođete na način kako je to propisano…"

"Auuuuuuuuu što ste vi u zdravstvu bezobrazni i formaliste. Šta, bre, svi vi imate protiv mene? Svi bi ste se prodali samo za pare. E pa, samo da znate, JA ZNAM SVOJA PRAVA. Eto platiću Vaš pregled, znam da pregled specijalite psihijatra košta 500 dinara, platiću na šalteru i onda ti moraš da mi napišeš izveštaj…"

"Gospođo, ušli ste u ordinaciju bez adekvatnog uputa i medicinske dokumentacije, zahtevate, naređujete mi da Vam napišem izveštaj u kome mi određujete i lek koji treba da napišem, mislim da to nije u redu... (nisam ti, bre, ja konobar ili frizerka, pa ćeš mi ti određivati, ovde skrati još malo, tu ne diraj, pa sve ofarbaj u plavo… - ali ovo srećom ne izusti). Hajde da popričamo o Vašim problemima i da vidimo da li Vama treba baš taj lek ili možda neki drugi".

"Ma, ko si, bre, ti da se ovako ponašaš? Gde ti je Hipokratova zakletva, gde ti je etika? Tvoj pos'o je da mi napišeš ovo i ja na to imam pravo. Uostalom, nisam ni ja tikva bez korena…"

"U redu, gospođo TA", okrenu se dr TAJ prema kompjuteru i poče da kuca…..

Kada je završio, pruži izveštaj i kratko reče:

"Ja ne želim više da Vas lečim, javite se svojoj izabranoj doktorki radi nastavkla lečenja".

Na to gospođa TA i TA ponosno reče:

"Ma, baš me briga. Ne želim ni ja da se lečim kod tebe (sa ciničnim osmehom), ali eto viditš da čovek mora da podvikne i pripreti pa tek onda radite svoj pos'o”.

Scena 3

Kancelarija zaštitnika prava pacijenata.

"Zamislite, ja sam platila 500 dinara da mi se ovaj izveštaj overi, a pogledajte šta mi je napisala ona budala".

Zaštitnik prava čita:

"Dana tog i tog u ordinaciji se javila gospođa TA i TA, bez adekvatne uputne i druge medicinske dokmetacije, insistirajući da joj se napiše psihijatrijski izveštaj u kome bi se navelo da je neophodna dalja primena leka lorazepam.

Faktički je odbijala saradnju insistirajući sve vreme “da nije luda”, ne ostavljajući prostora ni da se uzmu osnovni anamnestički podaci.

S obzirom na to da je ranije bila upoznata sa načinom propisivanja navedenog leka, i načinom zakazivanja specijalističkog pregleda, a danas uporno insistirala da joj se navedeni lek NAPIŠE, obavestio sam je da NE ŽELIM DA JE LEČIM na ovakav način i dao uputstva o nastavku lečenja i informaciju o nadležnoj medicinskoj službi.

Kao dokaz moje dobre namere, a sa ciljem da je dodatno informišem o njenim pravima, ali i OBAVEZAMA u sveri ostvarenja prava iz zdravstvenog osiguranja, u nastavku citiram izvod iz ZAKONA O PRAVIMA PACIJENTA

Odgovornost pacijenata prema zdravstvenim radnicima, odnosno zdravstvenim saradnicima

Član 35 - Pacijent je dužan da se, u postupku ostvarivanja zdravstvene zaštite prema zdravstvenom radniku, odnosno zdravstvenom saradniku, odnosi sa poštovanjem i uvažavanjem.

Zabranjeno je ometanje zdravstvenih radnika, odnosno zdravstvenih saradnika, prilikom pružanja zdravstvene zaštite.

Član 36 - Ako se pacijent ne pridržava dužnosti iz čl. 32 - 35. ovog zakona, nadležni zdravstveni radnik, odnosno zdravstveni saradnik, posle prethodnog upozorenja, može otkazati pružanje dalje zdravstvene zaštite pacijentu, izuzev hitne medicinske pomoći, o čemu je dužan da pismeno obavesti direktora zdravstvene ustanove, kao i da u medicinsku dokumentaciju pacijenta unese razloge za odbijanje pružanja zdravstvene zaštite.

U slučaju iz stava 1. ovog člana, zdravstvena ustanova, privatna praksa, organizaciona jedinica visokoškolske ustanove zdravstvene struke koja obavlja zdravstvenu delatnost i druga pravna lica koja obavljaju određene poslove iz zdravstvene delatnosti, dužni su da pacijentu obezbede dalje pružanje odgovarajuće zdravstvene zaštite."

Kada je zaštitnik pročitao Gospođa TA i TA će nestrpljivo: “Eto, eto koje gluposti piše, šta je očekivao da mu dam, mito? Šta, bre, on zamišlja, ko je… I za ovo mi je naplatio 500 dinara i kafu sam mu dala, a videli ste šta on škraba..."

Zaštitnik prava: “Pa, vidite gospođo, upravo ste mi dokazali da je doktor bio u pravu. Napustite moju kancelariju i javite se svom izabranom lekaru. Izgleda da ipak treba da Vam da uput za psihijatra. Mislim da je doktor TAJ i TAJ baš dobro rešenje za Vas. Ukoliko Vi dobro razmislite o svemu i promenite svoj odnos prema lekarima….”.

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • Dane Gaćeša

    04:27 // 15. 3. 2018.

    Ovaj pacijent sa neprikladnim ponašanjem je izmišljen od strane autora pa ocrnjen. Čista nameštaljka.
    Ispada da su naši "državni" lekari jako ugroženi iako ustvari nisu ni potrebni jer ne mogu postići da pomognu pacijentu koji nije zdrav t.j. koji ne može da čeka nekoliko meseci na pregled i medicinsku pomoć.
    Kod nas nema više pomoći za bolesnike sa simptomom tankog novčanika.

  • TOP

    06:04 // 12. 3. 2018.

    Dr TAJ i TAJ zakon! Dr za psihu i za dusu..

  • Pera Ložač

    23:46 // 19. 2. 2018.

    Сагласан са @Milorad. А пацијенти да слушају о себи, можда им/нам се јави како би заиста требало.Браво докторе

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: