Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:41, 13. 3. 2015.

LEKalizacija ili LAGAlizacija

Autor

Psihijatar, subspecijalista za bolesti zavisnosti.

Paradoksalno je da, kada neko deklariše nameru “hoću nešto da legalizujem” – sam krši zakon.

Onaj ko se zadesio u amfiteatru Pravnog fakulteta 7. marta 2015. godine i čuo izrečeno na tzv. tribini pod nazivom "Lekalizacija" imao je razloga da bude razočaran. Na navedenoj tribini su organizatori uz “neverovatnu lakoću postojanja” ilustrovali elementarno nepoznavanje materije o kojoj su pokušali da “edukuju” prisutne.

Pojedini učesnici su, koristeći se metodologijom “pričaj šta ti padne na pamet”, olako pričali o teškim bolestima i podgrevali nerealne nade o izlečenju malignih bolesti, ni manje ni više, nego upotrebom zabranjene psihoaktivne supstance.

Možda sam ovo grubo formulisao jer se lečenjem posledica upotrebe psihoaktivnih supstanci (uključujući i THC) bavim godinama, pa ću tolerancije radi, da preformulišem – dakle, iznošenjem netačnih, nedefinisanih i neprecizno određenih konstatacija uopštavali su se zaključci i nametala slušaocima neproverena konstatacija da se uljem kanabisa mogu lečiti različite, uključući i maligne bolesti.

Ni na trenutkak nije definisan sastav tzv. “kanabisovog ulja”, (Hash Oil - ulje hašiša) koncentracija aktivne supstance u istom, validna naučna istraživanja koja potvrđuju navode, način kako i gde bi se navedeni “lek” distribuirao, ko bi bio odgovoran za ordiniranje navedenog leka itd.

Problem se sveo na “rekla kazala” iznošenjem subjektivnog doživljaja ili “kako mali Perica zamišlja da radi kao čika doktor”. Nisu se štedele ni diskvalifikacije zvanične medicine do nivoa da je jedan od organizatora rekao otprilike “šta znaju doktori kada nisu poslednjih godinu dana pročitali ni jednu knjigu...”.

U prepunom amfiteatru su evidentno bili prisutni i bliski rođaci osoba koje boluju od malignih bolesti, koji su i na ovoj tribini tražili spas za svoje bližnje. Zbog njih me je posebno zabolela ovakva manipultivnost, neznanje organizatora, praćena spremnošću da se diskvalifikuje drugačije mišljenje.

Nakon onoga što sam čuo na navedenoj tribini bio sam u dilemi da li je moja zakonska obaveza da nadležnim organima podnesem sledeću prijavu (tekst u nastavku je sarkastičan, ali u šali i sarkazmu ima malo šale);

Prijava protiv udružene grupe sa ciljem antidržavnog potencijalno terorističkog delovanja kroz nenaučno propagiranje upotrebe zabranjenih psihoaktivnih supstanci

Obrazloženje;
Na navedenoj tribini pojedini učesnici su propagirali upotrebu medicinski nedefinisane supstance “kanabisovo ulje” pri čemu su prisutni dovođeni u zabludu da ista deluje “lekovito” ili “pomaže kod određenih bolesti” pri čemu su nabrajane među sobom nepovezane, vrlo opšte i etiološki apsolutno nepovezane dijagnostičke kategorije, a da nisu pruženi nikakvi validni naučno prihvatljivi dokazi.

Izlaganje su pojedini učesnici propratili prikazivanjem fotografija biljke čije je uzgajanje zakonom zabranjeno Cannabis indica, uporedo sa slikama industrijske konoplje što je dovodilo do krajnje relativizacije podataka koje navode, ali se stvarao utisak da se radi o ekstraktu navedene biljke čiji su upotreba i posedovanje jasno zabranjeni važećim zakonima.

Naučna je činjenica da konoplja, kako industrijska, tako i tzv. marihuana, u sebi sadrže psihoaktivnu supstancu THC. Navedena supstanca se može konzumirati – zloupotrebljavati pušenjem delova biljaka ili oralnim unošenjem delova biljaka – oralnom konzumacijom delova biljaka ili proizvoda od ove biljke – hašiš i uljani ekstrakt.

Objašnjavajući trenutnu cenu ovog nelegalnog, po hemijskom sadržaju nedefinisanog supstrata, na NELEGALNOM tržištu u našoj Republici na navedenoj tribini javno se govorilo da cena ulja kanabisa ide od 200 do 600 evra (nije rečeno koja količina, koja koncentracija, koji proizvođač…), a da na to utiču i “troškovi za pretrpljeni strah ljudi koji ulje donose iz inostranstva” – čime su konstatovali postojanje nelegalnog uvoza zabranjene PAS o čemu su imali obavezu da obaveste nadležne organe.

Jedan od učesnika je izneo svoj subjektivni stav da mu je bolje poslednjih godinu dana od kada koristi “kanabisovo ulje”, time je praktično priznao svoju zloupotrebu nelegalne PAS. Bitnije je da je ista persona rekla i da teško nabavlja navedenu supstancu čime je praktično priznala da učestvuje u kupoprodaji t.j. stavljanju u promet nelegalne PAS.

Krivičnim Zakonikom je jasno sankcionisano navođenje na upotrebu zabranjenih PAS ili ustupanje prostora za konzumaciju istih.

(do ovog dela sam bio malo sarkastičan, a vidi tek sad…..)

Sankcije su značajno oštrije ako se nabavka, distribucija PAS sprovode u formi organizovane grupe, kao što je i ovde slučaj – pripadnici organizovane grupe su članovi navedenog udruženja građana koja propagira upotrebu nelegalne PAS. (Nalik zemunskom klanu stiče se utisak da i oni očigledno imaju “svoje novinare koji su instalirani u pojedninim medijima” koji su se verovatno zbog toga pojavili kao medijski sponzori).

Ukoliko se uvaže podaci navedeni u referentno dnevnom listu Politika pod naslovom “Hašišari kao preteča Al kaide”, koji možete naći na sledećoj adresi - ovde - a u kome se navodi sledeće:

“....Hasan el Saba je svoje sledbenike omađijao klasičnom obmanom. Omamljivao ih je hašišom, a zatim ih, dok su oni još čvrsto spavali, prenosio u kraljevske vrtove izobilja do detalja uređene prema opisu raja kakav je zabeležen u Kuranu, gde su doživljavali neslućena hedonistička iskustva. Po povratku iz božanstvene psihodelije u sumornu stvarnost svakodnevice, poverovali su u božansku moć svog gospodara, koji poseduje ključeve rajskih vrata jer su se u to lično uverili. Od tada, ovozemaljski život nije im bio važan. Mučenička smrt u službi gospodara bilo je jedino o čemu su istinski maštali.
Mit o hašišarima i činjenice koje poznajemo o današnjim bombašima samoubicama – ratnicima džihada, zaista su slični” – kraj citata.

Iz navedenog se može shvatiti stvara društvena opasnost ove propagandne aktivnosti i zaključiti da se radi o potencijalnim džihadistima, te logično da je neophodno da se najoštrije kazne.

Falilo je samo da na kraju organizator ponudi i kolač od marihuana – recept, koji je prema njihovim tezama verovatno “lekovit”, ili to možda planiraju za narednu tribinu.

P. S.

  1. Tekst sam svesno napisao u izrazito sarkastičnj formi isprovociran neozbiljnošću organizatora.
  2. Tema – upotreba THC u medicini je vrlo kompleksna i zaslužuje ozbiljnu naučnu analizu. Način na koji je to urađeno na navedenoj tribini je opasno društveno neodgovoran i neozbiljan, te je navedeni tekst više reakcija na promoterski kontraproduktivni pristup organizatora navedene tribune.
  3. Postupak uvođenja u terapiju lekova i pomoćnih lekovitih sredstava je jasno zakonom definisan i svaka improvizacija je opasna pre svega po pacijente.
  4. Ružno je poigravati se nadama za ozdravljenje osoba koje boluju od teških bolesti, kao i članovima njihovih porodica. Zato molim organizatore ovakvih tribina da se drže naslova iz Južnih vesti - "Prvo se informišite, pa donosite zaključke o marihuani".
  5. Na internetu je puno natpisa – kanabisovo ulje leči sve – utisak sa navedene tribune je da kanabisovo ulje definitivno ne leči neznanje organizatora.
Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • dr

    17:14 // 25. 3. 2015.

    doktora je očigledno pogodio onaj deo da u posednjih godinu dana nije pročitao knjigu, jer je dve trećine teksta zapravo "prijava".

  • Istorija se ponavlja

    22:06 // 24. 3. 2015.

    Ignaz Semmelweis je pre 150.g smanjio smrtnost novorodjenčadi sa 30% na 1% pranjem ruku pre porodjaja.Kolege lekare koji su kao i danas uživali ugled u društvu, ubedio Luj Paster posle 30 godina. Sram

  • Krsman Popovic

    20:14 // 24. 3. 2015.

    Postovani doktore, toliko ne znanja otkrivate u ovom tekstu! Da li ste ikada pokusali da malo istrazite ovu temu? Vi prakticno eleminisete sve zvanicne i strucne studije svetskih strucnjaka!stidite se

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: