Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

23:00, 6. 2. 2012.

Opušteno

Dragan i Ana Vukadinović Dragan i Ana Vukadinović

Latinska reč addictus se odnosi na osobu koja je povezana i zavisna kao posledica neplaćenih dugova. Metaforički, ovaj termin se koristi za svako ponašanje koje dovodi u teške zavisnosti od nečega, kao što je droga..

Povratak na vest
Pošalji komentar
Negativni komentari:
  • Milan Petrovic

    01:39 // 21. 2. 2012.

    Ja se izvinjawam doktoru Vukadinoviću što koristim ovu priliku ali bih postavio još jedno pitanje: Da li je,ako je dozvoljeno dijagnostikovati "na daljinu" potrebno imati još neka znanja, osim specijalizacije iz psihijatrije, ili još neke naročite veštine i sposobnosti?

  • Smilja Bojovic

    00:47 // 7. 2. 2012.

    Na žaalost ova pametna deca poput Ane moraće da vraćaju dugove s početka priče i to na način beskonačnog iščekivanja posla koji će i ako dobiju biti bedno plaćen jer smo, zaboga, u krizi, recesiji, reformi, reorganizaciji i tsl. Naravno ukoliko ne "zapale" u neku obećanu zemlju u kojoj će svoju decu uspavljivati pričama na stranom jeziku. Istovremeno će ovi o kojima je pisala zauzeti neku dobru poziciju bez odgovornosti, zahvaljujući NAVIP (naročite veze i poznanstva) ili će pak završiti na Vašem odelenju g-dine dr Vukadinoviću. Iz svega ovoga kao da ne postoji ružičasta perspektiva za generaciju koja raste u Srbiji ali ja, uprkos iskustvu, verujem da će doći bolji dani, možda, ovaj, ne znam, pardon Pandora je opet otvarala kutiju u mojoj sobi :)

    • roditelji nikako da shvate da posao ne pada sa neba

      09:44 // 7. 2. 2012.

      Da, na našu veliku, a njihovu sasvim sigurno još veću žalost, naša deca i unuci vraćaće dugove koje su im socijalnoodgovorni vlastodršci navukli na leđa bez da ih pitaju da li to žele. Hoće li da zapale u neku obećanu zemlju da bi shvatili da je vreme državnih firmi i lagodnog života prošlo i da će morati za zasuču rukave i rade dva posla kako bi uživali u vikendu ili će ostati ovde, pokušati da pokrenu svoj posao ili možda i sede i kukaju kako su svuda lopovi i od njih ne mogu da se zaposle, stvar je izbora mlade, ali primetila bih i odgovorne generacije. Deca su, za razliku od svojih roditelja, shvatila da niko neće da im da posao, već da moraju sami da ga osmisle što je odličan preduslov za korenite promene i njihovu lagodniju budućnost. Od svek srca želim svim klincima da se ne druže sa doktorom na njegovom radnom mestu.

  • dragoljub stamenkovic

    14:19 // 7. 2. 2012.

    Šta reći ? Pročitao sam ovu crticu, "opušteno", u jednom dahu ! Nažalost, još uvek razmišljam o njoj ! Pisac je, siguran sam, to i hteo. Svaka čast Dragane !

  • Oliwera Golubović

    12:37 // 22. 2. 2012.

    Gospodine Vukadinoviću, Vi ste neverovatni ! Sjajno ! Veliki sam ljubitelj Vaših kolumni.

  • Ana Krazic Zivkovic

    20:15 // 8. 2. 2012.

    Odlilcan tekst! Mojim cerkama sam dala da procitaju. Komentar je bio slican Aninom. Nisu, na kraju deca kriva sto smo im stvorili takav . Kako da ubedim svoje klince da treba da uce kad vide kako im prolaze roditelji sa fakultetskim diplomama, ali bez partijske knjizice. Ukapirala deca i hoce da se partijski angazuju. Ko sam ja da im kazem da to ne treba da rade ako zele da misle svojom glavom (kako smo ih mi vaspitavali). Kako da im objasnim da u partijskim forumima sede ljudi koji uopste ne vode racuna o >opstim< interesima, nega samo o licnim, eventualno, usko grupnim, partijskim. Neka na kraju, same vide, nek osete na svojoj kozi sav primitivizam aparatcika koji >dosledno sprovode direktive iz Beogradaprljaju< ucestvujuci u pol. zivotu Srbije.

  • Milan Đorđević

    19:12 // 20. 2. 2012.

    Čini mi se da tekst ima neku dvosmislenost,nije mi jasan stav autora pa bih zamolio Anu da mi odgovori ako nije problem.Da li je,na kraju,zaključak da su tv i internet korisni ili štetni izumi?Kažeš da nam nameću modele ponašanja koje ako ne prihvatimo bivamo odbačeni ali istovremeno kažeš da je i fejsbuk takva tvorevina gde "sakupljamo" nestvarne prijatelje i da nas otuđuje od stvarnog sveta.Da li smo onda primorani da imamo fejsbuk profil da ne bi bili odbačeni ili smo otuđeni (što je drugi pojam) samim tim što smo prihvatili fejsbuk kao sredstvo,pa recimo komunikacije mada su po mom mišljenju društvene mreže širi pojam,u 21.veku kada imamo mnogo izbora u komunikaciji koji su i brži i jednostavniji?

    • Ana Vukadinovic

      12:19 // 29. 11. 2012.

      Po mom misljenju, ni jedan od navedenih izuma nije stetan,ako se pravilno koristi.Ali mi smo svi skloni tome da se utopimo u tzv. ''mrtvo more'' i retko ko ima hrabrost da se izdvoji iz mase,pa je lakse da pratimo te modele ponasanja.Svako treba da odlucuje za sebe,da li ce da se prepusti tom putu bez cilja,ili da se izbori za ono sto zeli :)

  • Milan Đorđević

    19:39 // 20. 2. 2012.

    Ja sam po struci pravnik i imao bih neka pitanja za Vas doktore Vukadinoviću, iz sfere gde se Vaša i moja struka dotiču,sudske medicine.Da li sudski veštak,psihijatar,može da dijagnostikuje na osnovu fame(glasa) kao što javni tužioc može da pokrene istragu na osnovu istog.Ovo pitanje je meni interesantno zbog toga što u sudskoj praksi postoje slučajevi kada je osumnjičenom u interesu da bude dijagnostikovan zbog olakšavajućih okolnosti?Dakle,da li je dozvoljeno i etički davati dijagnoze,s obzirom na specifičnost situacije,na osnovu nekih informacija koje dostavljaju treća lica ili se dijagnostika vrši samo na osnovu testova i razgovora sa osumnjičenim.Dalje,koliku vrednost ima tačna i pravoremena dijagnostika,jer svako lutanje u dijagnozi (ako uopšte postoji dijagnoza) oduzima vreme u samoj istrazi.Da li lekar ima pravo da menja dijagnozu,recimo na svakih 24h ili 48h,ili jednom postavljena dijagnoza prati osumnjičenog u procesu?
    unapred zahvalan

  • Milan Petrovic

    20:39 // 20. 2. 2012.

    Ja sam pravnik po struci i imao bih par pitanja za doktora Vukaadinovića iz sfere gde se Vaša i moja struka dotiču,sudske medicine.Da li psihijatar,sudski veštak,može da dijagnostikuje na osnovu fame(glasa) kao što javni tužioc može da pokrene istragu po istom osnovu.Ovo pitanje je meni interesantno zbog toga što su u pitanju slučajevi kada je osumnjičenom u interesu da bude dijagnostikovan i da to bude olakšavajuća okolnost po njega.Dakle,da li je dozvoljeno i etički davati dijagnoze na osnovu informacija koje daju treća lica ili se dijagnostika vrši samo na osnovu testova i razgovora sa osumnjičenim.Dalje,koliko je važna tačna i pravovremena dijagnoza(ako je uopšte ima) jer svako lutanje u dijagnozi oduzima dragoceno vreme u istrazi ili procesu.Da li lekar ima pravo da menja dijagnozu na 24h ili jednom postavljena dijagnoza "prati" osumnjičenog u procesu?
    unapred zahvalan

  • Milan Djordjević

    16:31 // 17. 2. 2012.

    Brawo Ana veoma zrelo razmišljaš i drago mi je jedna mlada osoba ne gubi vreme na fejsbuku i ne zanimaju te lajkovi koje ti nesebično daruje ,kako sama kažeš, 4393 virtuelnih prijatelja.

  • Meda

    02:56 // 7. 2. 2012.

    Ne zovu se to "Dugovi" ili "krediti" nego:

    "Strane investicije i pomoc Evropske Utopije"

  • ;-)))

    10:02 // 7. 2. 2012.

    Lepo od Vas što ste dotakli samo malo naš obrazovni sistem. Ono što mi se ni malo ne dopada je to što ne čujem da je i jedan niški političar izneo primedbe na ovaj zakon o obrazovanju koji će uskoro verovatno provući kroz parlament. Pročitah da se sprema direktni prolaz na fakultet bez polaganja prijemnog gimnazijalcima, dok će deca koja upišu srednju stručnu školu morati pored stručnog da polažu i osnovni ispit nakon koga će upisati faks ukoliko ostane koje mesto za njih. Kada se sve to uklopi u priču sa moćnim roditeljima i rođačkim, zemljačkim i kolegijalnim vezama i vezicama krajnji proizvod biće smućkaj pa prospi. Nema potrebe da se čudimo što na opštem testu za konkretan posao naši intelektualci ekonomske struke, u iznenađujuće velikom procentu, nisu znali šta su obrtna sredstva.

  • Milan Antić

    16:06 // 21. 2. 2012.

    Bravo Doktore,malo levo pa desno i onda pravo u centar ! Učinak je i dalje 100% !

  • RACIO - NIŠ

    17:36 // 7. 2. 2012.

    Srpski rečeno: "Mi smo prokockana Nacija"!

  • Milan petrovic

    01:24 // 8. 2. 2012.

    Dobar tekst i u pravom momentu!

    Zabrinjava nonsalantan stav ne samo omladine nego i politicke elite u nasoj zemlji Srbiji. Politicari bez vizije i dugorocne strategije sto ekonomske sto kulturno-naucne.. U Nisu ne postoji fakultet politickih nauka a grad sa 300.000 dusa to sebi ne bi smeo da dozvoli. U Beogradu tako nesto postoji ali su to reciklirani marksisti koji o modernoj politici vrlo malo znaju i ako znaju ostaju u akademskim krugovima bez petlje da se ukljuce u politicki zivot i pomognu Srbiji. Politicari nam ne poznaju istoriju ni sopstvenog naroda niti naroda u okruzenju, ne poznaju istoriju nase crkve i mogu da se kladim da 80% politicara ne zna na pamet Boze Pravde drzavnu himnu!

    Sta onda ocekivati Dragane od omladine koju hendikepirani politicari vode?
    Vi ste politicar, imate sansu i cast da menjate i unapredjujete ali i veliku odgovornost. Prosla su socijalisticka vremena kad su politicari bili Bog i batina, sada su u sluzbi gradjana i polagace racune - srecno!

  • Dusan Ciric

    01:25 // 8. 2. 2012.

    Nije problem u tome kakve jesu stvari, problem je u tome kako menjati stvari i da li ih je moguce menjati. Nas problem je ipak u politicarima koji su zbog licnih interesa jedna banda, po principu vrana, vrani oci ne vadi, a koji imaju veoma razlicite stavove i odrzavaju konflikt nislog intenziteta te je nemoguce da se dogovore oko nekakvog novog sistema vrednosti. Dakle sebicnost i nesposobnost politicara je ipak pozadina vase price.

comments_report_caption
comments_report_notice
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: