Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:12, 11. 1. 2012.

Uljni škriljci

Autor

Dušan Ostojić rođen je 1977. godine u Aleksincu. Završio Stomatološki fakultet u Nišu.

Bivši funkcioner DS u Aleksincu.

Autor projekta Osmeh za sve (www.osmehzasve.com).

Oženjen je i ima sina Vukana.

Uljni škrljici - potencijal-da, realnost-ne, politički marketing-možda.

Danas sam prisustvovao poseti Olivera Dulića, koji je došao u Aleksinac vezano za temu uljnih škriljaca. Moj utisak je više nego razočaravajući.

Iako sam polagao nadu u to da su uljni škriljci jedna ozbiljno pripremljena tema, danas sam ukapirao i uvideo mnoge stvari koje ću ovde opisati.

Bio sam prvi koji je na TV Pink pokrenuo tu priču i pozvao javno nadležne strukture da građanima objasne celu priču o škriljcima.

Zašto sam razočaran i šta sam shvatio nakon današnje posete?

Shvatio sam da na temu uljnih škriljaca država Srbija ima da ponudi samo jednu stvar, a to je nedovoljni istraženo nalazište na teritoriji aleksinačkog basena.

Stekao sam utisak da država nema jasnu viziju šta će da uradi sa otkopanim škriljcem. Da li će od toga da se pravi nafta ili će od njih da se proizvodi struja u nekoj termoelektrani? Da li će preradno postrojenje za proizvodnju nafte da bude u Aleksincu ili negde izvan? Da li će termoelektrana biti u Aleksincu ili negde izvan?

Na moje pitanje prof. dr Vojinu Cokorilu, da li država ima stručan kadar da obradi kompletnu projektnu dokumentaciju za raspisivanje tendera i implementaciju projekta. Dobio sam odgovor da naša država nema školovane ljude za to. Taj nedostatak strucne radne snage, drzava zeli da nadomesti time sto ce raspisati javni tender za strucnog savetnika na temu uljnih skriljaca, koji ce drzavi pruzati konsultantske usluge o tome, i do naravno debelo naplatiti. Sto je jos gore drzava Srbija nema, ni studiju izvodljivosti vezanu za ovaj projekat, nema ni projekat uticaja na zivotnu sredinu, i kompletan eko sistem. Dakle cela prica o uljnim skriljcima je u kondicionalu, dakle potencijala ima, jer ima skriljaca u Subotincu, sve ostalo nedostaje.

A to ostalo je malo manje nego sve sto treba.

Na ovakav nacin, kao sto je pokrenuta prica o skriljcima, u drzavi Srbiji mogu da se otvaraju svakog meseca po 2 nazovi kapitalne teme.

Potencijalno dobre ideje za koje postoji ekonomski isplativa šansa, a ne postoji sve ostalo. To je krajnje neozbiljno. Ne doliči ozbiljnom strateškom upravljanju državom.

Da zaključim, mislim da će još mnogo izbornih kampanja proteći, nevezano za bilo koju stranku ili vlast, u okviru kojih će tema uljnih škriljaca biti razmatrana. Na svu sreću po ekosistem naše opštine, od svega toga neće biti ništa, ni sada, ni za 20 godina.

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • vukan ostojic

    20:04 // 24. 8. 2013.

    akcija ocistiti dvoriste u ulici knezamilosa165/5 aleksinac slike mozete naci na sjitu www.aleksinac.net

  • prof.dr.Pera

    11:04 // 15. 1. 2012.

    Ortoped za prostorno planiranje govori o dobijanju nafte!!! Tako je to kad je neko rodjen za SVE!

  • Smart S

    17:39 // 14. 1. 2012.

    Ако би неко покушао да ми објасни зашто се индустријска конопља третира као опојно средство кад је проценат супстанце због које се користи за уживање 1000 пута мањи од пожељног? Biljka koja daje preko 25tona suve materije po hektaru i spada u biomasu sa najbrzim rastom ostaje neiskoriscena. I ako krivicni zakon ne priznaje razlicite tipove konoplje bez obzira na neupotrebljiv procenat psihoaktivnih supstanci, policijski izvestaji ne propustaju priliku da nam objasne da su zaplenili "genetski modifikovanu marihuanu", ne praveci razliku izmedju GMO i hibrida. A osnovni problem lezi u tome sto je pravno irelevantno koliki je procenat THC kod konoplje koja je predmet sudskog gonjenja. Bili bi ste osudjeni i za sadnju konoplje koja realno ne moze da se proda nikome ko bi hteo da uziva u psihoaktivnim sastojcima. Kakve veze onda ima je li "skank" "albanka" ili "domacica"? Sve je to jedna te ista konoplja jer zakon ne daje da bude razlike. Onda cemu zargonski izrazi u zvanicnim saopstenjima?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: