Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

00:01, 14. 2. 2010.

Uspomene iz JNA i Rojters

Vaske u borbi protiv alkoholizma
Autor

Osnivač i direktor "Internacionalnog Nišville Jazz Festivala".

Osnivač "Nišville" radija.

 Ove godine će biti ukinuto služenje vojnog roka i većini muškaraca biće uskraćena omiljena tema u muškom društvu: komično-tužni događaji iz JNA.

Tema ovog bloga pala mi je na pamet prošle nedelje listajući spisak VIP blogera i uočivši ime Aleksandra Vasovića-novinara Rojtersa. Prema godini rođenja i profesiji zaključio sam da bi to mogao biti Vaske - mladić koji je sa mnom služio vojsku u Vranju daleke 1984. godine. Kontaktirao sam ga - i zaista - to je bio taj Vaske iz vojničkog kluba koga sam ubacio kao recitatora u režiju mog poetsko-scenskog igrokaza „I posle Tita - Tito". Vranjske gimnazijalke i vojnici su telima pravili spomenike revolucije (Sutjeska, Neretva, Kozara) duž zidnih novina i slikarskih prikaza istorije SFRJ. Orkestar je pratio instrumentalnu igru a pevač zapevavao Čolićev mega hit „Druže Tito, mi ti se kunemo". Mi smo grmeli najlepše stihove, od Branka Miljkovića do Vaska Pope pred egzaltiranim prvoborcima prepunjenih sala Vranja, Preševa, i Bujanovca. Pobedili smo na Armijskom takmičenju (Vranje je tada pripadalo Skopskoj armijskoj oblasti) i svi smo dobili po 10 dana nagradnog odsustva, pa je Vaske prigrlio rodni Čačak.

Pobeda nam je dala za pravo da preko dana slobodno šetamo po gradu, a uveče - po kuhinji. Kuvari su nam pržili najbolje komade mesa i donosili zalihe marende gde je „Takovo Eurokrem" tabla bila neprikosnoveni desert.

Posle ponoćnog prežderavanja davali bi nam da ponesemo mesne nareske i pakovanja mleka u prahu koja smo krili u biblioteci vojničkog kluba. To se ne bi saznalo da dežurni oficir nije pratio beli trag iscepane kese mleka u prahu od kuhinje do vojničkog kluba.

Raditi u vojničkom klubu pored slobode kretanja donosilo je i privilegiju puštanja muzike preko razglasa. Ispunjavanje muzičkih želja, pogotovo magacionerima, višestruko je uvećalo našu kolekciju opasača, vojničkih košulja SDO-a (suvih dnevnih obroka, sa čajem u prahu bez primesa broma). Brom - prvi prototip anti vijagre obilato smo dobijali u jutarnjem čaju. Danas često možete čuti vojnike iz tog perioda, a sada penzionere koji jedni drugima saopštavaju: „Sećaš se onog broma što smo dobijali u vojsi! E pa izgleda da je počeo da deluje!".

Vaske je želeo status „džombe" i sa radošću čekao da kinji novu klasu „fazana" iliti „guštera", zauzimajući sve bolje mesto za gledanje TV-a u vojničkom klubu. Mi „džombe" smo imali pravo da buljimo u TV sa udaljenosti od jednog metra što je rezultiralo kratkovidošću nedugo po napuštanju vojske.

Godinama posle vojske zasmejavao sam svoje prijatelje smešnim detaljima: od prvog šišanja osvetoljubivih brica, preko podizanja namerno ispuštenog sapuna u zajedničkom kupatilu, „paljenja bicikla" u spavaonama, kolektivnom listanju porno časopisa, urbnebesnog čitanja i pisanja ljubavnih pisama nepismenim vojnicima. („pišem ti polako jer znam da ne umeš da čitaš brzo").

Neke smešne zgode morao sam i da demonstriram, pogotovo sa sportskih borilišta jer sam pored vodjenja kulture bio i instruktor fiskulture bataljona. Neki od sjajnih sportista izmišljali su najneobičnije razloge da dobiju poštedu, a poneki i vešto glumili ludilo pokušavajući da se oslobode od služenja vojske.

Ipak, oni koji su izdržali do kraja, verujem, nikada nisu zažalili i dugo su negovali stečena prijateljstva, protivurečeći nadolazećim nacionalnim sukobima. Dobar broj je istetovirao legendarnu JNA i godinu, pamteći čin svečane zakletve i marševe sa izgrebanih ploča i namotanih zvučnika u krugu kasarne.

Verovatno će većina mladih pozdraviti ukidanje služenja vojnog roka i nikada neće dobiti priliku da imaju svečani ispraćaj i pregršt uspomena.

Kao ni priliku da se kao Vaske i ja posle 25 godina ponovo vidimo i nasmejemo uz top listu tadašnjih hitova - koja je izgledala otprilike ovako:

Podsticanje ljubavi prema Vođi
1. Zdravko Čolić - Druže Tito mi ti se kunemo
2. Dado Topić - Prolog
3. Oliver Dragojević - Tito i Prva proleterska
4. Yu Grupa - Moravo, mi smo uz Tita
5. Generacija 5 - Po Titu se vek poznaje
6. Gazmend Palaska - Tito tri hero hero
7. Indeksi i Davorin Popović - Tito posle Tita
8. SAN i Sanja Ilić - Druže Tito ljubičice bela
9. Rani mraz i Đorđe Balašević - Tri put sam video Tita
10. Dušan Prelević - Mi smo ponos druga Tita
11. Miladin Šobić - Dok zbori Tito
12. Neda Ukraden - Ide Tito
13. Ismeta Dervoz - Joža
14. Teška industrija - Pesma o Titu
15. Jadranka Stojaković - Srce mog naroda
16. Meri Cetinić - Poziv na borbu
17. Ivica Tomović - Ko je Tito (odgovor nije razjašnjen ni do danas - prim aut.)
18. Bata Nonin - To majka više ne rađa
19. Suncokret - Reč Titova
20. Koračnice i marševi više autora, u izvođenju različitih orkestara i horova

Zahvaljujući zajedničkim uspomenama iz JNA možda Vaske i ja dogovorimo da u press clippingu sledećeg Nišvilla važno mesto zauzme i Rojters.

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • ranko

    15:42 // 16. 2. 2010.

    Ivane bio si i ostao šampion,poz.Ranko

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: