Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Ivan Blagojević

Osnivač i direktor "Internacionalnog Nišville Jazz Festivala".

Osnivač "Nišville" radija.

  • Doping u umetnosti & Beware of Mr. Baker

    Antidoping kontrole nikada nije bilo u umetnosti. Da jeste, mnogi stvaraoci umetničkih dela bi bili doživotno diskvalifikovani, a njihova dela izbrisana iz istorije umetnosti.

    (5) detaljnije
  • Možda i ja budem ministar kulture

    U poslednje dve godine promenili smo tri ministra kulture, a mediji tvrde da je i četvrti na pomolu. Krenula su i nagađanja ko je četvrti: Maja Gojković, Dejan Savić ili Srđan Dragojević.

    (7) detaljnije
  • Car Konstantin i Kralj Ibi

    Istorija će reći da li je Nišu proslava donela potrebnu svetsku promociju kako bi ga kao jednu od svetskih rezidencija Konstantina, pored Rima, Istambula, Milana, Jorka, Arla i Trira narednih godina obilazili brojni svetski turisti - a ne samo rodbina malog Kon - stan - tina!

    (8) detaljnije
  • kockice za jamb

    Markes u doba zatvora

    Zadnjih meseci me poznanici s čuđenjem pitaju kada sam izašao iz zatvora. Očigledno da nikakvi moji demanti da nisam bio ni priveden ni uhapšen nemaju snagu prvobitne informacije.

    (3) detaljnije
  • Nagrađeni Bili Kobam

    Bumerang lokal patriotizma

    Omiljen vic Nišlija je onaj o paklu. U njemu đavo dežura pored nekoliko kotlova sa ključalim uljem i svakog ko pokuša da izroni vraća nazad u ključalo ulje. Jedino nema potrebe da dežura pored jednog kotla jer su u njemu Nišlije, a oni sami povuku one koji pokušavaju da izrone.

    (44) detaljnije
  • Mungo Jerry juga Srbije

    Po šeširu me je podsetio na nezaobilaznog uličnog svirača juga Srbije, često prisutnog i u Knez Mihailovoj. Niko mu nije znao pravo ime, a najčešće su korišćena Tomi Stil ili Mungo Jerry. „Minimalistički" je svirao gitaru koja često nije imala sve žice. 

    (3) detaljnije
  • Tom Harel

    Blistavi um Toma Harela

    Kada sam pre nekoliko godina, u pokušaju da izvučem prijatelja iz psihijatrijske ustanove, ušao na odeljenje za lečenje od šizofrenije u čuvenoj niškoj Toponici, iznenadio sam se da su me uopšte pustili iza zaključanih rešetaka. Bez problema sam se probio do višekrevetne sobe sa mojim prijateljem, usput srdačno pozdravljen od starosedeoca.

    (4) detaljnije
  • 13. januar - 13 godina posle

    Pomislio sam da se istorija upravo ispisuje. Evo brenda. „From Niš to the World" - pisalo je na scenografiji ispod velike Zemljine lopte. Levo i desno smešio se Majkl Džekson u srebrnom odelu sa omota konzerve „Mystery" napitka.

    (7) detaljnije
  • Bim Huis

    Da termin jazz znači sex na nigerijsko-kongoanskom dijalektu najlakše poverujete u Amsterdamu. Prošle nedelje sam boravio u Holandiji kao gost jazz festivala u Amersfortu. Iskoristio sam priliku da obiđem čuveni amsterdamski Bim Huise.

    (2) detaljnije
  • A great day in Harlem

    Dok su jula 1958. godine, tačno u 10 sati,  najznačajniji umetnici zlatnog doba džeza strpljivo pozirali fotografu Esquire magazina Art Kane-u, uz znatiželjnu gomilu prašnjave dece Harlema, ja sam maštao da bezbrižnost statusa fetusa zamenim stresnom direktorskom funkcijom Nišville jazz festivala i jednog dana pozovem u goste sve preživele džezere sa fotografije.

    detaljnije

Naši autori

Pronađite nas na: