Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:55, 21. 3. 2017.

Moj stav

Nedavno sam rekao da su nam se, od uvodjenja višestranačja, dešavale ružne i loše stvari, i da su to sve evidentirali istoričari, ekonomisti i sociolozi, ali da tu, zapravo, najviše ima posla za psihijatre.

Frustirani i iskompleksirani političari već decenijama kroje sudbinu Srbije. I ovi izbori na to ukazuju. To se najbolje oslikava u predizbornom spotu Aleksandra Vučica u kome gospođa Nada predstavlja ličnu frustraciju glavnog aktera ne samo spota, već i cele ove priče koja nam se dešava.

Gospođa Nada personifikuje kompleks kome Vučić podsvesno želi da se obrati. Njega to toliko tišti da je on morao i nama to da saopšti. Da nam kaže da mu je jako teško i da traži stručnu pomoć.

Jaka poruka koju emituje ovaj spot nedvosmiselno ukazuje na podvojenu ličnost Alesandra Vučića. On se u spotu obraća i gospođi Nadi, ali i nama, očigledno vapeći za pomoć. Kao da nam govori: Ljudi, opterećen sam prošlošću, ja nisam za budućnost.

On ima jaku potrebu da vrati knjigu, to jest, da se vrati u prošlost i da se suoči sa nekim problemom koji je na njega ostavio dubok trag.

I ne slažem se sa onima koji misle da je ovaj spot besmislen i glup. Ovaj spot nam daje kliničku sliku onoga koji nas predstavlja. Vrlo daragocen materijal za psihoanalizu.

Fenomenološki, i njegovi podanici, što mu se dodvoravaju, ne vide šumu od jednog balvana. Od tolike želje da mu se približe, oni sebe gube, i u zanosu i transu ruše sve pred sobom: i Savamalu, helikopter pun života, institucije sistema, slobodu medija, dostojanstvo penzionera i prosvetnih radnika. Taj rušilacki nagon je jak, ali je slabiji od želje ljudi što žele da se odbrane i pobede to nakazno shvatanje politike i života uopšte.

Ono sto ga plaši je poriv, instinkt i refleks Srbije za pravdom.

Prešao je prag tolerancije svih poštenih građana i građanki Srbije. Izbori su prilika da mu se to i pokaže.

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: