Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:19, 8. 3. 2017.

O sreći i pravu

Jedina svrha i smisao života je sreća. Svako za sebe želi nešto što ga usrećuje i tome teži. To je činjenica. Ono o čemu se mora rasparavljati su kriterijumi i uslovi za definisanje dozvoljene sreće. Dosta nezahvalan posao. Jer nešto što nekoga usrećuje, nažalost, druge unesrećuje.

Još je u starom francuskom Ustavu pisalo: Dozvoljeno je raditi sve što druge ne ugrožava. Neprecizno, ali vodi ka suštini.

Da bi se izbeglo i pobeglo iz pravne jurisdikcije država čije su vlasti promenljive, usvojena su nadnacionalna ljudska prava i mnoge države su potpisnice istih. I ta prava stvaraju uslove za sreću.

Ta prava su tako ustrojena i povezana da ukidanje jednog neminovno dovodi do nepoštovanja ostalih. Na taj način se lako može skliznuti do apsolutizma i diktature. U takvom ambijentu ne postoje uslovi za sreću.

Osnovni nagonski motiv udruživanja u pleme, grupu, pa i u formiranje države je bezbednost i pravo na život. Tamo gde je kriminal jači od države, (kako naš premijer izjavljuje za Srbiju gde on vrši vlast?!), ne postoji država.

Takođe, loša ekonomska i socijalna situacija izazvana nebrigom vlasti prema građanima i stvaranje privilegovanih pojedinaca, neminovno dovodi do ponižavanja većine.

I još mnogo primera narušavanja dostojanstva građana, čega kod nas ima u izobilju, što je, po mom mišljenju, esencijalno i ključno pravo za dostizanje sreće kao konačnog cilja i svrhe života.

Dostojanstvo je, samo po sebi, vrlina koja ne može da se uništi. I nje se plaše svi suvereni.

I zato je opasno da krijemo da smo poniženi, da su nam uskraćena prava i jednakost šansi. Čini mi se, ponekad, da je  građane Srbije sramota da javno kažu da nemaju para, da im je dostojanstvo narušeno, da ne mogu da žive. Prosto ne žele da se naruši razumljiva slika civilizovanih ljudi koju imaju o sebi. Ne želimo da priznamo da je civilizacija odmakla, udaljila se i da njoj sve manje pripadamo.

Čini mi se, ponekad, da ne želimo da budemo srećni i da se za sreću borimo!!

I znam da se varam, i znam da ćemo sreću dostići!

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • Bata V. Petrović

    11:24 // 9. 3. 2017.

    Varaš se prijatelju, ljuto se varaš mi smo se sa Civilizacijom pozdravili 6. OKTOBRA 2000. GODINE. To je najtragičniji datum u novijo srpskoj istoriji i nije vezan za neki događaj sa strane koji je bio neizbežan(kao početak NATO agresije 24.03.1999.g.). 6. oktobar je dan Velike Srpske Nesreće nastao kao rezultat srpskog nepoštenja i srpskog mazohizma. Generacije već ispaštaju izrugivanju 6 okt.

    • Ivan Milovanović

      06:38 // 10. 3. 2017.

      Možda smo po tebi trebali Slobu ko Tita do smrti da veličamo, uostalom ovo danas sa ovima na vlasti ti je isto kao i pre 6. oktobra 2000 pa nemaš potrebe da žališ za tim vremenima.....

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: