Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:02, 5. 9. 2011.

Snobizam

Autor

Izvršni direktor Centra za vladavinu prava.

U današnjoj Srbiji veoma je teško definisati pojam „snobizam“ zbog različitih stilova življenja. Naročito onih loših, koji su postali obrazac ponašanja. Šta bi bio jedan od idealnih, praktičnih primera koji ilustruju „snobizam“ današnjice?

To je situacija u kojoj Aleksandra Radujko, supruga direktora „Telekoma Srbija“ Branka Radujka, u nedelju, posle podne, na Twitteru kratko napiše: „Nedeljni rucak u Maderi ima posebnu draz...“!?

Pri tom, niko je ništa na ovu temu nije pitao, već je to sama konstatovala, sa svog „Blackberry“ telefona, verovatno uz degustaciju nekog vina od par hiljada dinara ili par stotina evra... Zna se ko u Beogradu sebi može da priušti nedeljni ručak u „Maderi“, zna se koja „klasa“ oseća „posebnu draž“ tog restorana...

Da li je to ruganje stotinama hiljda gladnih u Srbiji, stotinama hiljada obespravljenih i otpuštenih radnika, stotinama hiljada mladih bez posla?! Moglo bi se reći da jeste! Ali na ovom primeru definicija „snobizma“ se ne žavršava, već ona ima i svoju drugu komponentu...

Na konstataciju gospođe Radujko napisao sam doslovce „Za Vas sa "dubljim" novčanikom verovatno ima posebnu draž...“! I šta se onda dogodi? Odgovora naravno nema, jer zašto bi „običnom smrtniku“ odgovarao konzument „čari“ iz Madere...!?

Naime, dogodi se da na Twitteru dobijem obaveštenje: „Sorry, you can't follow this user (because they're blocking you)“. Srpski rečeno, gospodja Radujko je blokirala moje komentare i mogućnost praćenje njenog „tvitovanja“. Razumem je u potpunosti. Nisam njena klasa, nikada nisam ručao u „Maderi“, i pritom sebi dajem za pravo da kritikujem emotivno stanje njenog želuca.

E, to se zove „top snobizam“ ili „full snobizam“ i mnogo je teži oblik od klasičnog „snobizma“ koji trese „tranzicionu Srbiju“. Zašto? Zato što neko ko je visoko pozicioniran u društvu, zahvaljuću spletu različitih okolnosti, ne dozvoljava vam da ispoljavate svoje mišljenje, ako vaša moć ili novčanik nije u „njegovoj ravni“. Jednostavno ga briga za mišljenje i reč naroda, za reč prosečnog gradjanina ove zemlje.

I ako ne mogu da opravdam postupak njenog veličanstva, gospođe Radujko, ja je razumem u potpunosti. Ona ubira plodove „svojih 5 minuta“ i jednostavno ne želi da je bilo ko „mrko gleda“, niti dopušta kritiku na konto njenih manira.

Gospođa je u septembru 2009. godine registrovala marketinšku firmu i u već u 2010. godini, ostvarila je impozantne prihode od 20 miliona dinara!!! Nameće se pitanje kako? Vrlo jednostavno, na bazi saradnje i pružanja usluga farmaceutskoj kompaniji „Roche“, „Nibens grupi“, „Delti“, „Alevoj“, „Neoplanti“...

Mi obični smrtnici ne bi mogli da budemo uspešni u ovakvo „sofisticiranoj“ vrsti biznisa, jer nam supružnik nije direktor „Telekoma Srbija“. Mi ne ručamo u „Maderi“, mi samo šetamo pored „Madere“! A možda će nam i to uskoro zabraniti...!? Mi nenamo „Blackberry“, to je skupa sprava za nas... Mi na Twiteru nikoga ne blokiramo, jer smo dostojanstveni i volimo da čujemo drugačije mišljenje! Mi možda imamo „malo“ u novčaniku, ali sasvim dovoljno da živimo skromno i dostojanstveno... 

Imamo u glavi taman onoliko, da ne dopustimo da nas kao crve ili mrave gaze oni koji imaju „mnogo“, i to ne zato što su pametniji ili sposobniji od nas, već zbog činjenice da se nalaze u blizini „javnih resursa“.   

Mi se gnušamo „snobizma“ i javno mu se suprotstavljamo, jer sloboda izražavanje je preduslov za razvoj i napredak savremenog društva i države. Mi obični smrtnici putem ovakvih kolumni izražavamo kritiku i prostest, bez obzira na cenu i epilog...

Dok pišem ove redove znam da isti mogu da mi se obiju o glavu, jer je u Srbiji zločin suprotstaviti se i podići glas protiv onih koji caruju medijskim tržištem i oglasnim prostorom. Zbog toga vam danas odrubljuju glavu kao filmskim scenama „Boja na Kosovu“.

Nesporno je da gospođa Radujko konsumira „svojih 5 minuta“, ali i ja konsumiram svoje pravo na javno izražavanje! Na Twitteru sam dobio „rampu“, ali život ide dalje... Snobizam je sam po sebi, kao oblik življenja, osuđen na propast i zato ga u širokom luku treba izbegavati i zaobilaziti.

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • Vladimir

    11:31 // 12. 10. 2011.

    Ne razumem, kivni ste sto neko uziva u nedeljnom rucku u "Maderi"? Jel bi prihvatljivije bilo da je na Twitteru napisala kako je jako tesko drugi dan za redom rucati jaje na oko? Da li bi tada iz vase tastature izasla silna podrska ili samo licemerno sazaljenje?
    Uostalom, da li tek sada, u 21. veku u sred vec poznog kapitalizma, Vi primecujete postojanje klasa?
    Iskreno, potpuno besmislen palanacki tekst.

    • Ivan Ninic

      00:17 // 27. 11. 2011.

      Klasična zamena teza. Akcenat nije na ručku, nego na gestu koji je učinjen nakon ručka. Zato "Vadimire" pročitaj bar još jedanput. Poenta teksta je u „Sorry, you can't follow this user (because they're blocking you)“.

  • STARI NIŠLIJA

    17:08 // 14. 9. 2011.

    Ovakve primere snobizma imamo i u Nišu. To su dobro poznati skorojevići, skromnog obrazovanja i oskudnog morala. Može se staviti znak jednakosti izmedju njih i Dušana Spasojevića, Šarića, ..........

  • Ivan Simic

    12:53 // 12. 9. 2011.

    Imenjace pa sta ce mucenica, mislis ti da je njoj bedi lako, znas i sam kako su mnogi nasi poznanici prazne bajate kifle za rucak ispred pekare preko noci zamenili obedima u ekskluzivnim restoranima. Ja sad kad procitah kako je ona lepo napunila guzice i sam sam sit.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: