Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:42, 24. 8. 2011.

Zanatlije iz G17

Autor

Izvršni direktor Centra za vladavinu prava.

Kada istoriju grada Niša u budućnosti budu pisali „neki novi klinci“, moraće širokim narodnim „masama“ i svojim sugrađanima da objasne kako je JKP „Mediana“ dobila svoj naziv.

Objašnjenje mora da bude stilizovano, zasnovano na istorijskim činjenicama, upečatljivo i razumljivo za sve.

U tom kontekstu predlažem da napišu sledeće:

„...Davne 2008. godine održani su demokratski izbori na kojima su se nadmetale političke stranke. Nekoliko stranaka je formiralo vladajuću većinu u Skupštini grada Niša, a partijskom podelom izbornog plena stranci G17 plus pripala je fotelja direktora jednog javnog preduzeća. To preduzeće zvalo se „Mediana“, što je složena reč nastala spajanjem prostih reči „med“ i „Jana“...  

...Termin „med“ upotrebljen je zbog činjenice da je direktor JKP svoju ulogu shvatio kao „pretakanje meda“, uz povremeno „lizanje prstiju“. A termin „Jana“ potiče iz stihova srpske izvorne pesme „Ajde Jano konja da prodamo“... „Ajde Jano kuću da prodamo“... „Ajde Jano kolo da igramo“...

Inače autorka ove pesme Vasilija Radojčić, davne 2005. godine, u Nišu je dobila priznanje „Zlatno majstorsko pismo“ za životno delo, koje se dodeljuje u okviru manifestacije „Umetnici, zanatlije za niške meraklije“.

Fusnote za predloženo definisanje istorijata nastanka naziva JKP „Mediana“ treba tražiti u izveštaju Državne revizorske institucije koja je nedavno okončala reviziju finansijskog poslovanja tog JKP. Revizori su pribeležili nezakonitosti u javnim nabavkama, uzimanju kredita, izdavanju poslovnog prostora, krkanlucima na teret reprezentacije... Revizori su čak podneli i jednu krivičnu prijavu protiv odgovornih i „sumnjivih lica“ iz JKP „Mediana“.

A kako sve ovo ocenjuju „umetnici, merkalije i zanatlije“ iz lokalne i republičke koalicije DS-G17 plus?

Gradonačelnik Niša Miloš Simonović (DS) kaže da nije obavešten o tome da je izveštaj revizora napisan i dostavljen preduzeću. Paradoks je u tome što bi Simonović prvi trebalo da zna i da se interesuje o tome kako mu posluju direktori JP čiji je osnivač Grad Niš. Njegova obaveza nadzora je utoliko veća ako se zna da je JKP „Mediana“ u 2009. godini napravilo gubitke od 45,7 miliona, a u 2010. godini 21,7 miliona dinara.

S druge strane „zanatlije“ iz G17 plus izgleda da ne nameravaju da sa funkcije direktora opozovu svog funkcionera Dragana Radosavljevića. To što je Radosavljević uz „pretakanje meda“ malo „lizao prste“ za Dinkića predstavlja perifernu stvar.

Dok peva čuvenu pesmu „Ajde Jano...“ Mlađa traži ukidanje oko 700 upravnih odbora javnih preduzeća u Srbiji. Zašto? Zato što predizbornom demagogijom i populizmom želi da ubedi glasače u Nišu da nije problem u ljudima poput Radosavljevića, već u upravnim odborima!? Kakva ironija!

U slučaju JKP „Mediane“ izveštaj revizora jedva da je ugledao svetlost dana, a odmah ga je „progutao“ mrak. Zašto? Zato što se bliže izbori i što se akteri tog izveštaja plaše „nekih novih klinaca“ koji će kad-tad preuzeti vlast u Nišu.     

Tada će istorijski podatak da je Mediana, kao areheološko nalaziste, potpuno uništena u vreme hunske najezde 441. godine, biti potkrepljen novim činjenicama.

„Neki novi klinci“ zapisaće da je Mediana „demokratsko nalazište koje je potpuno uništeno u vreme najezde Simonovića i njegovog plemena početkom 21. veka“.

Preostaje nam samo da se nadamo da do tada stečaj, privatizacija ili „zanatlije“ iz G17 plus neće „progutati“ JKP „Medianu“. 

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • dragoljub stamenkovic

    12:59 // 25. 8. 2011.

    Za stanje u Medijani su najodgovorniji prvaci stranaka koje cene koalicionu vlast u Nisu ! Sta mislite koliko je racuna u kafanama morao da potpise direktor "Medijane" po nalogu svog partijskog sefa ? Koliko je ljudi morao da uposli iz "svoje" stranke ? Ko je placao racune Direkciji za izgradnju grada kad je bila u visemesecnoj blokadi ? Kada i koliko Grad placa za usluge koje pruza osnivacu ? I na kraju, cim je Dragan javno progovorio o problemima, blokirao racun SPS zbog neplacanja racuna i najavio i blokadu gradskog budzeta, pocinju hajke. Dragane, mani se sifrovanih ! I zapamti onu narodnu, "Ko s djavolom tikve sadi..." !!! Naravno, za sve nepravilnosti u Preduzecu treba da snosi posledice.

    • juznjak

      23:54 // 25. 8. 2011.

      Ama apsolutnio je sve tacno sto covek rece i za bananinu direkciju i za racune ama bas sve!!! I sta sad cim je zucnuo protiv crvenih i zutih i cim je isplivalo da grad samo medijani duguje preko 100 miliona a gde su ostala preduzeca cim se progovori odmah leti glava!!!! MA TREBA SIMONOVICA I MILETA I BANANU NA KOl....C bre !!! Nama u Nisu predstoji KOLAPS KOMPLETNI koliko ja vidim a onda revolucije ! E to vec nece biti dobro za neke!

  • Od price mala vajda

    12:02 // 25. 8. 2011.

    Svi se u ovom gradu prave veverice i vlast a bogami i veci deo opozicice,milicija cuti dok se bahati delikventi sepure i maltretiraju posten svet!!! SVE JE ISTO kao 94-te SAMO NJEGA NEMA eto gde nas je dovela zuto crvena koalicija!!! Svaka Vam cast bas dosledno sledite Djindjiceve ideje nema sta!!! A o lokalnoj vlasti necu da trosim ni reci ni mozdane vijuge jer nisu vredni toga!!! Preporuka kolumnistima i svima koji sa strane pametuju UZMIMO STVARI U SVOJE RUKE,okupimo se svi koji hocemo da radimo i bolje i vise i brze i bar malo postenije od ovih (i to je dovoljno) za ovaj grad na jednom mestu u jednoj organizaciji i POKRENIMO SE !!!

  • as

    09:51 // 25. 8. 2011.

    E moj kolumnisto kad bi sve bilo tako prosto i jednostavno bilo bi nam lakse da shvatimo tragikomiku u kojoj zivimo 30 god.! A da je kampanja pocela pocela je ALI treba reci da u istoj toj Mediani i dan danas sede na direktorskim i izvrsnim mestima i kadrovi DS i DSS i PSS prefarbanih u druge bojee apsolutna odgovornost samo jednog coveka! Jeste to mu neumanjuje i obavezu i odgovornost ali politicki kompromisi i ....

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: