Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:14, 9. 5. 2011.

Reality Srbija

Autor

Novinar. Dopisnik Večernjih novosti iz Vranja.

Jako sam ponosna na naše političare. Ako su svih ovih godina naučili nešto pametno, onda je svakako to što su do maksimuma usavršili „politički marketing“. Svako u svom tripu ili svako na svoj način oni se bore za svoje glasače. Neki stajlingom, negi šarmom neki suicidnim ispadima ali svako ima svoju ciljnu grupu kojoj šalje poruku. I, kako se bliže izbori kampanja postaje agresivnija.

No, mi birači smo sada u povlašćenom položaju možemo da uživamo u svojevrsnom ulizivanju i hranjenju našeg ega. Informativni program na televiziji sve više liči na reality show. To je ona fenomenalna televizijska forma od koje se svi „kao“ zgražavaju, a opet je prate.

Ja priznajem da sam krajnje mazohistički navučena na Dnevnik RTS-a, to mi dođe kao Veliki Brat. Gledam kako se političari bore za slavu i medijski prostor i sve je to u redu, ali su potpuno svesni da situaciju ipak kontroliše Veliki Brat, koji tu i tamo kaže ponešto a ako treba onda se i usisivača lati, zar to nije super.

Elem, ovih dana me zabavlja to što ministar zadužen za plavce dobija sve više prostora u medijima. Mali se trudi, moram da priznam! Možda ga Veliki Brat i nagradi za trud, pa bude pošteđen nominacija u sledećem izbornom krugu. Ali kao i uvek i naša reality Srbija ima uzore u svetskim trendovima. Dakle era satelitskih programa učinila je da svi mediji počnu da funkcionišu po sistemu copy – paste. I tako naš veli Brat provali da Brat iz Amerike počinje da prikazuje novi reality show svojim biračima, gde se ubija „najveći“ svetski terorista. I sada je naš Bigi u problemu, jer naša produkcija nema para za tako veliki i skup projekat i u neformalnom sastanku sa svojim timom saradnika Bigi odlučuje da svojim biračima ponudi sličan show ali sa mnogo manjim budžetom. Po Srbiji kreću hapšenja i gledaoci ovih dana imaju prilike da ekskluzivno na RTS-u prate novi projekat pod nazivom „Niko nije pošteđen“!

Tu i tamo i ostale televizije počinju da primenjuju ovu formu u svojim informativni programima, ali Bigi ostaje u senci a o detaljima „kastinga“ i „novim licima“, koja će boraviti u studiju u Zabeli , revnosno nas obaveštava niko drugi no domaćin ovog show programa ministar plavaca. E, sada ko je radio selekciju učesnika još uvek se ne zna, ali sam sigurna da se učesnici pažljivo biraju. Biće ih iz svih svera. Možda se u istom studiju nađu jedna pevačica, jedan proslavljeni sportista u penziji, jedan korumpirani političar kome je karijera na zalasku i po koji mafijaš. Bigi se plaši da pomenuta pevačica ne upadne preko veze, jer je dobra sa ministrom plavcem tako da o njenom učešću tek treba da raspravlja „Vrhovni žiri“, a i sa druge strane ona je ipak popularnija od njega tako da možda Bigi odluči da je zaključa u kući narednih osam meseci koliko se planira da traje ovaj show. Sve je neizvesno do samog kraja , samo najuporniji i oni sa najčeličnijim živcima će uspeti da saznaju ko će boraviti u velikom studiju u Zabeli.

Sa druge strane i opozicija pravi svoj show koji je nazvan „Ja nemam talenat“, samo još uvek ne žele da obelodane detalje kako im neko ne bi ukrao ideju, a i nikako da nađu televiziju koja će da stane iza njihovog projekta. No, sigurna sam da će i oni imati svoje gledaoce. Uostalom u Srbiji se ništa pameno ne dešava, nema posla, nema para,nema letovanja a ovih dana nema ni sunca , tako da nam ostaje samo jedno da se uvalimo u krevet i gledamo ove riality programe i da živimo u uverenju da se to dešava nekim tamo ljudima na televiziji, a ne nama.

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • Sladjana

    10:05 // 12. 5. 2011.

    Znači, brate Medo, keva si! Ne da si ga utupio sa dodatnim objašnjenjem, nego znači sad mislim ne samo da si zadrto gundjalo već, što bi klinci rekli, smor.
    Znači, opet si promašio temu, namerno ili slučajno to ćemo naknadno da utvrdimo. Znači, pričaš o natpisu "Ulaz na sporedna vrata" i razglabaš da li je to realno fizički moguće. Brate Medo, znači to da li je to gramatički ispravno ili nije, potpuno je nevažno za našu priču. Mnogo je, znači, važnije što se sve bitne stvari u ovoj državi završavaju prolaženjem upravo kroz sporedna vrata.
    I umesto da te to sekira ti se brineš i brojiš koliko je Jelena napravila grešaka. Znači, Medo...

  • Zeka

    13:42 // 11. 5. 2011.

    "Velika većina"

  • Меда

    12:12 // 11. 5. 2011.

    Јок бе Слађо, нисам професор, немам ни диплому факултета (шта више, не трудим се ни да причам-пишем-говорим књижевно) а сигуран сам да ћемо се сложити да школовани људи не мора самим тиме и да су образовани или културни. И обрнуто.


    Споредна ствар... главна ствар... увек се сетим натписа којем не гине да стоји на главном улазу сваке наше веће установе: Улаз на споредна врата. Да ли је тиме споредни улаз постао значајнији од главног улаза?
    А улаз, ко сваки улаз... главни или споредни, и даље је улаз. Није кров или зид.

    И одакле ти да сам "задрто гунђало"?
    Велика већина мојих коментара су похвале.
    Значи и овде сам похвалио Лелу Врањанку; значи, драстично је боља од РТС (значи, остали су још грђи) по употреби "србизованих" енглеских речи значи, јел`те, као и то да нема нити једно поштапалице "значи" у целокупном њеном тексту (а, знамо, значи, да та реч увек прати србизоване, значи, англицизме).

    ;-)

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: