Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:11, 25. 7. 2013.

Čekajući narodni NVO

Autor

Autor emisije “Impuls” TV K:CN.

Saradnik časopisa “Svet Kompjutera” i “PC Press”.

Finansijsko balansiranje u zemlji sa nametima neodrživih i glomaznih institucija zaista podseća na cirkusku veštinu.

“Balansero” hodajući na žici dugoj 31 dan, balansira motkom koja je iz meseca u mesec sve kraća. Dodatna poteškoća je publika koja umesto da navija, svaki mesec krati motku za balansiranje i odozdo viče “u zemljama u okruženju još manje bi ti ostalo”.

Glomazan javni sektor opterećuje državu koja povećava namete što dovodi do rasta cena proizvoda i usluga, pa se to na kraju prevali na budžet građana.

Pre nekoliko godina je jedna od evropskih agencija ustanovila da je Beograd jedan od najskupljih evropskih gradova po cenama prehrambenih proizvoda. Tadašnji ministar trgovine je “bez da trepne” opovrgavao tu anketu nazivajući je pretencioznom.

Sećam se da sam baš tada montirao reportažu o Austriji i sa kolegama prevodio cene namirnica iz nekog Bečkog supermarketa. Naravno da tog ministra nismo okarakterisali kao neznalicu već kao neuspelog hipnotizera koji se trudi da mu verujemo. Kako je narod lako hipnotisati i zamajati raznim nebuloznim, nekorisnim i besmislenim temama (Farma, Trenutak istine, ko je imao više posetilaca na Ušću...), eto prilike da se “pretrči” preko ozbiljnih tema.

Perpetum mobile od RTS-a tako ubeđuje narod u potrebu za javnim servisom koji proizvodi program od nacionalnog interesa (na primer seriju “Bela lađa”) i kuka kako će morati da otpusti svoj hor i 1.000 radnika. Dušebrižna majka Tereza, Elektroprivreda Srbije se tako žrtvuje pa umesto 38 traži “samo” 10,9 procenata poskupljenja.

I onda na scenu stupa hipnotizerka na visokoj funkciji koja sugeriše “Najavljeno poskupljenje struje neće izazvati skok cena, najavljeno poskupljenje struje neće izazvati skok cena... slušajte samo moj glas, umorni ste, otežali su vam kapci, spava vam se... ”.

2011-e je u Srbiji bilo 15.700 nevladinih organizacija sa više od 4.200 zaposlenih. Kako su programi ovih organizacija uglavnom ispunjeni (saradnja sa Haškim tribunalom, datum pregovora sa EU...) zašto se ne bi uključile u rešavanje problema optimizacije javne potrošnje?

Neke od tih organizacija smatraju da saradnja sa Haškim tribunalom nije završena i da je neophodno pohapsiti jatake, a decu u školama učiti o genocidu, ali kako im ne padne na pamet da pokušaju da smanje namete većine građana?

Barem da poremete gore spomenute hipnotizere sa prikupljenim i proverenim činjenicama. Na primer - Srbija ima duplo više stanovnika od Hrvatske i za trećinu veću teritoriju, ali zato skoro tri puta više zaposlenih u elektroprivredi. Ili da sve privatne televizije na jugu Srbije nemaju zaposlenih koliko RTS višak koji preti da će da otpusti.

A, da... produkcija “obrazovnog TV programa”... kao da neka od brojnih vladinih agencija ne može da raspiše konkurs za proizvodnju istog. Naravno da je problem dublji i da se zasniva na vladinoj neodlučnosti za otpuštanje viška u javnom sektoru, ali bi neko na to morao da ih natera.

Potreba za medijskim pritiskom na vlast je još razumnija ako se uzme u obzir letargičnost i nespremnost naroda za radikalnije oblike otpora, poput onog u Bugarskoj zbog poskupljenja struje.

Finansiranje tako potrebnih NVO bi u takvim nastupima bila otežana jer za interese naroda niko ne lobira. NVO koje ukazuju na bahatost institucija za prikupljanje harača postoje, ali su malobrojne i nedovoljno glasne.

Možda i one kao balanser na početku teksta balansiraju između sopstvenih namera i pritisaka institucija koje bi kritikovale.

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • Marija Mirovic

    10:36 // 9. 8. 2013.

    Duhovito, dobronamerno i, ne na kraju, veoma pronicljivo! Veliki pozdrav!

  • Marko Velickovic

    12:18 // 25. 7. 2013.

    Zaista je bezumeno da parazitiranje drzavnog sektora, koristite da bi udarili na nas koji ukazujemo na najveci zlocin posle II sv. rata, pocinjen u nase ime.

    • Jovan Mirović

      18:11 // 25. 7. 2013.

      Marko. Površni ste i pretenciozni. Na svu sreću, vaš komentar ne predstavlja mišljenje svih NVO jer biste obradovali protivnike, a razočarali narod kome treba pomoć barem nekih organizacija.

    • Marko Velickovic

      13:55 // 26. 7. 2013.

      Kako niste povrsni, sigurno ste se, pre nego da napisete tekst, obavestili o aktivnostima odbraninovcanik.rs, klub libek, juznevesti.com. Oni rade to o cemu ste pisali, i ne kukaju na Natasu Kandic.

    • Jovan Mirović

      18:42 // 26. 7. 2013.

      “Bezumno”,“udaranje na nas”,“najveći zločin posle II sv.rata”,“kukanje na Natašu Kandić” je pretenciozno.A da promenite predavača i opet pročitate tekst?Ja rekoh “malobrojne i nedovoljno glasne”.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: