Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Lektira za napredne đake

Klasici kritičke misli.

 • Matija Bećković

  O trijumfu najgorih đaka

  Zamislite profesore koji su svoj poziv ozbiljno shvatili, koji uče decu kako da uspeju u životu, a u životu uspevaju jedino oni koji ih nisu slušali!

  (3) detaljnije
 • Džoni Štulić

  Nedeljni komentar

  Čitam nedjeljni komentar koji jasno kaže "ko ne misli ovako, taj kleveće i laže". Ljudi bez kalibra i bez ideje ufuravaju nam istine crno-bijele.

  (2) detaljnije
 • Filip David

  Trijumf primitivizma

  Pravo značenje reči primitivac je prost, neobrazovan čovek. Ali kod nas najveće primitivce, oličenje primitivizma, nalazimo upravo među onima koji poseduju nekakvo obrazovanje. 

  (1) detaljnije
 • Miodrag Petrović Čkalja

  Bolja budućnost

  Vođeni svojim borbenim entuzujazmom, verom u odluke i dokumenta, mi ćemo kroz 3 godine postići zapanjujuće uspehe. Tako već 1987. godine bićemo nadomak svome cilju. Te godine, 1987. živećemo kao pre 30 godina!

  detaljnije
 • Duško Radović

  1. januar

  Da vam ono što imate ne bude manje od onoga sto nemate. Želimo vam, na kraju, da ova godina ima više sreće sa vama nego prethodna!

  (1) detaljnije
 • Jovan Jovanović Zmaj

  Jututunska narodna himna

  Bože sveti, podrži nam Knjaza zdrava, krepka, ohola i slavna, jer na zemlji nit je kadgod bilo, niti će Mu ikad biti ravna. Ovaj narod vrlo dobro znade da je stvoren samo Knjaza radi, da Mu daje poreze i hvale, da Ga dvori i ponizno kadi.

  (2) detaljnije
 • Zabranjeno pušenje

  Invazija Pklatova

  Pklatovi imaju oči i uši i noge i ruke i ledeni dah. Samo im je dodir potpuno mek, a korak previše lak. Zauzeli su cijeli naš grad i počeli sebi ljude zvat'. Nisi više znao 'ko je čovjek, a 'ko je Pklat.

  detaljnije
 • Bertolt Breht

  Kad bi ajkule bile ljudi

  Kad bi ajkule bile ljudi, one bi, naravno, između sebe vodile ratove da bi osvajle tuđe sanduke i tuđe ribice. Ratove bi vodile njihove sopstvene ribice. Ajkule bi učile svoje ribe kako je između njih i riba drugih ajkula ogromna razlika.

  detaljnije
 • Radoje Domanović

  Razmišljanje jednog običnog srpskog vola

  Bog će znati šta je bilo da se taj genijalni brav odvaži na tako drsko preduzeće - mišljenje, jer se dosad dokazalo da se od tog nesrećnog zanata u Srbiji samo moglo imati štete.

  (3) detaljnije
 • Nikolo Makijaveli

  Makijaveli 21. veka: 10 pravila za balkanskog vladara

  Dragi balkanski vladaru, vladanje je kao ples na rubu vulkana. Možeš vladati samo ako tvrdiš da si demokrata koji se zalaže za evropske integracije, ali zadržati vlast dugo vremena možeš samo ako ne budeš delovao u skladu sa svojim tvrdnjama. 

  (6) detaljnije

Naši autori