Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Lektira za napredne đake

Klasici kritičke misli.

  • Duško Radović

    1. januar

    Da vam ono što imate ne bude manje od onoga sto nemate. Želimo vam, na kraju, da ova godina ima više sreće sa vama nego prethodna!

    (1) detaljnije
  • Jovan Jovanović Zmaj

    Jututunska narodna himna

    Bože sveti, podrži nam Knjaza zdrava, krepka, ohola i slavna, jer na zemlji nit je kadgod bilo, niti će Mu ikad biti ravna. Ovaj narod vrlo dobro znade da je stvoren samo Knjaza radi, da Mu daje poreze i hvale, da Ga dvori i ponizno kadi.

    (2) detaljnije
  • Zabranjeno pušenje

    Invazija Pklatova

    Pklatovi imaju oči i uši i noge i ruke i ledeni dah. Samo im je dodir potpuno mek, a korak previše lak. Zauzeli su cijeli naš grad i počeli sebi ljude zvat'. Nisi više znao 'ko je čovjek, a 'ko je Pklat.

    detaljnije
  • Bertolt Breht

    Kad bi ajkule bile ljudi

    Kad bi ajkule bile ljudi, one bi, naravno, između sebe vodile ratove da bi osvajle tuđe sanduke i tuđe ribice. Ratove bi vodile njihove sopstvene ribice. Ajkule bi učile svoje ribe kako je između njih i riba drugih ajkula ogromna razlika.

    detaljnije
  • Radoje Domanović

    Razmišljanje jednog običnog srpskog vola

    Bog će znati šta je bilo da se taj genijalni brav odvaži na tako drsko preduzeće - mišljenje, jer se dosad dokazalo da se od tog nesrećnog zanata u Srbiji samo moglo imati štete.

    (3) detaljnije
  • Nikolo Makijaveli

    Makijaveli 21. veka: 10 pravila za balkanskog vladara

    Dragi balkanski vladaru, vladanje je kao ples na rubu vulkana. Možeš vladati samo ako tvrdiš da si demokrata koji se zalaže za evropske integracije, ali zadržati vlast dugo vremena možeš samo ako ne budeš delovao u skladu sa svojim tvrdnjama. 

    (6) detaljnije
  • Bertolt-Breht.jpg

    O političkoj nepismenosti

    Najgora od svih vrsta nepismenosti jeste politička nepismenost. Politički nepismena osoba ne čuje, ne govori, ne učestvuje u političkim dešavanjima. Ona ne zna da troškovi života, cena pasulja, ribe, brašna, stanarine, cipela, lekova, zavise od političkih odluka.

    (2) detaljnije
  • Đorđe Balašević

    Narodnjaci

    Narodnjaci su preuzeli stvar. Znaju sistem i stvaraju dar-mar. Rasturaju po pitanju tiraža. Sve veća je blamaža biti neko od nas.

    (1) detaljnije
  • Jovan Jovanovic Zmaj

    Srpsko vreme

    Još nije vreme. Još nije vreme. Još nije vreme. Još nije vreme. E, sad je dockan!

    (1) detaljnije
  • Slobodan Jovanović

    O poluintelektualcu

    Uzimajući ga u njegovom najpotpunijem i najizrazitijem vidu, poluintelektualac je čovek koji je uredno, pa možda čak i s vrlo dobrim uspehom svršio školu, ali u pogledu kulturnog obrazovanja i moralnog vaspitanja nije stekao skoro ništa.

    (5) detaljnije

Naši autori

Pronađite nas na: