Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Lektira za napredne đake

Klasici kritičke misli.

  • Lektira za napredne đake

    Po dvorištu ćuran šeće, vazdan pućka i blebeće, glavom vije, širi rep, misli: Bože, al' sam lep!

    detaljnije
  • Ja, ti ili on

    Najčitanije postove pišu skotovi, a retke pametne truju polupismeni botovi. Budućnost nikad lakše da rešiš, tu je onaj što ti se s plakata smeši, a izlaz iz krize uspešno leči pola litre vode, crvena i sendvič!

    (1) detaljnije
  • Radoje Domanović

    Vođa

    Kuda nas vodiš i gde si nas doveo? Mi se tebi poverismo zajedno sa svojim porodicama i pođosmo za tobom ostavivši kuće i grobove naših predaka ne bismo li se spasli propasti u onom neplodnom kraju, a ti nas gore upropasti. Dve stotine porodica povedosmo za tobom, a sada prebroj koliko nas je još ostalo.

    (4) detaljnije
  • Đorđe Balašević

    Krivi smo mi

    Nisu krivci depresivci, lude i psihopate, što su rušili pa sada nama nude lopate. Krivi smo mi. Nisu krivi sedativi što ih nisu sputali. Sorry, matori, krivi smo mi koji smo ćutali.

    (1) detaljnije
  • Flickr/Cory Doctorow; Resistance grafitti

    Jači kada hodaš

    Nemamo, kažu, ono što treba. Rekli su nam to je druga igra. A igra je davila, sistem bi da obara, glavu bi da očara.

    (2) detaljnije
  • Vojislav Ilić

    Srbin u raju

    Umre jedan Srbin, ne zna se od čega, ali Gospod primi u naselja njega. I reče mu Gospod: „O, ljubazni sine! Dospeo si, evo, u rajske visine.

    (1) detaljnije
  • Bog vozi mercedes Počasna salva

    Počasna salva

    Druže, ljudi bez muda i časti, k’o hijene se mlate oko komada vlasti. Druže, lakši su bunkeri, nego limuzine i šalteri. Korak preko ograde, je l’ to, druže, jedino što časno je? Zar za nas, stare ratnike, počasna salva da ne odjekne.

    detaljnije
  • Marko Šelić Marčelo

    Sto za jednoga

    Siđi sa svog trona od laži, nedosanjanog huliganstva, prenemaganja i sujete i odlazi, jer iako nisam pravnik, bojim se da ćete u suprotnom ti i tvoji minionsi, kad vas jednom napokon iselimo iz naših domova, razgovora, života i svakodnevice, dočekati da vam država dodeli stanove za sve vaše zasluge, samo što će se ovoga puta komisija za dodelu stanova zvati SUD.

    (7) detaljnije
  • Nikola Kojo Abdiciraj kralju samokrunisani

    Abdiciraj, samokrunisani

    Abdiciraj, kralju svega što ti pada na pamet. Abdiciraj, samokrunisani, i imaćeš olakšavajuće okolnosti. Objasni svojim dvorjanima da i oni polože oružje i da podlože svoje lažne diplome, ništa im se neće desiti, osim lustracije.

    (7) detaljnije
  • Đorđe Balašević

    Odlazi Cirkus

    Odlazi cirkus iz našeg malog grada, širokim drumom što izlazi na most. Odlazi cirkus i ja se pitam sada ko je domaćin, a ko je bio gost.

    (1) detaljnije

Naši autori

Pronađite nas na: