Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Lektira za napredne đake

Klasici kritičke misli.

 • Lektira za napredne đake

  Po dvorištu ćuran šeće, vazdan pućka i blebeće, glavom vije, širi rep, misli: Bože, al' sam lep!

  detaljnije
 • Ja, ti ili on

  Najčitanije postove pišu skotovi, a retke pametne truju polupismeni botovi. Budućnost nikad lakše da rešiš, tu je onaj što ti se s plakata smeši, a izlaz iz krize uspešno leči pola litre vode, crvena i sendvič!

  (1) detaljnije
 • Radoje Domanović

  Vođa

  Kuda nas vodiš i gde si nas doveo? Mi se tebi poverismo zajedno sa svojim porodicama i pođosmo za tobom ostavivši kuće i grobove naših predaka ne bismo li se spasli propasti u onom neplodnom kraju, a ti nas gore upropasti. Dve stotine porodica povedosmo za tobom, a sada prebroj koliko nas je još ostalo.

  (4) detaljnije
 • Đorđe Balašević

  Krivi smo mi

  Nisu krivci depresivci, lude i psihopate, što su rušili pa sada nama nude lopate. Krivi smo mi. Nisu krivi sedativi što ih nisu sputali. Sorry, matori, krivi smo mi koji smo ćutali.

  (1) detaljnije
 • Flickr/Cory Doctorow; Resistance grafitti

  Jači kada hodaš

  Nemamo, kažu, ono što treba. Rekli su nam to je druga igra. A igra je davila, sistem bi da obara, glavu bi da očara.

  (2) detaljnije
 • Vojislav Ilić

  Srbin u raju

  Umre jedan Srbin, ne zna se od čega, ali Gospod primi u naselja njega. I reče mu Gospod: „O, ljubazni sine! Dospeo si, evo, u rajske visine.

  (1) detaljnije
 • Bog vozi mercedes Počasna salva

  Počasna salva

  Druže, ljudi bez muda i časti, k’o hijene se mlate oko komada vlasti. Druže, lakši su bunkeri, nego limuzine i šalteri. Korak preko ograde, je l’ to, druže, jedino što časno je? Zar za nas, stare ratnike, počasna salva da ne odjekne.

  detaljnije
 • Marko Šelić Marčelo

  Sto za jednoga

  Siđi sa svog trona od laži, nedosanjanog huliganstva, prenemaganja i sujete i odlazi, jer iako nisam pravnik, bojim se da ćete u suprotnom ti i tvoji minionsi, kad vas jednom napokon iselimo iz naših domova, razgovora, života i svakodnevice, dočekati da vam država dodeli stanove za sve vaše zasluge, samo što će se ovoga puta komisija za dodelu stanova zvati SUD.

  (7) detaljnije
 • Nikola Kojo Abdiciraj kralju samokrunisani

  Abdiciraj, samokrunisani

  Abdiciraj, kralju svega što ti pada na pamet. Abdiciraj, samokrunisani, i imaćeš olakšavajuće okolnosti. Objasni svojim dvorjanima da i oni polože oružje i da podlože svoje lažne diplome, ništa im se neće desiti, osim lustracije.

  (7) detaljnije
 • Đorđe Balašević

  Odlazi Cirkus

  Odlazi cirkus iz našeg malog grada, širokim drumom što izlazi na most. Odlazi cirkus i ja se pitam sada ko je domaćin, a ko je bio gost.

  (1) detaljnije

Naši autori