Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Lektira za napredne đake

Klasici kritičke misli.

 • Radoje Domanović

  Vođa

  Kuda nas vodiš i gde si nas doveo? Mi se tebi poverismo zajedno sa svojim porodicama i pođosmo za tobom ostavivši kuće i grobove naših predaka ne bismo li se spasli propasti u onom neplodnom kraju, a ti nas gore upropasti. Dve stotine porodica povedosmo za tobom, a sada prebroj koliko nas je još ostalo.

  (3) detaljnije
 • Marko Šelić Marčelo

  Sto za jednoga

  Siđi sa svog trona od laži, nedosanjanog huliganstva, prenemaganja i sujete i odlazi, jer iako nisam pravnik, bojim se da ćete u suprotnom ti i tvoji minionsi, kad vas jednom napokon iselimo iz naših domova, razgovora, života i svakodnevice, dočekati da vam država dodeli stanove za sve vaše zasluge, samo što će se ovoga puta komisija za dodelu stanova zvati SUD.

  (7) detaljnije
 • Nikola Kojo Abdiciraj kralju samokrunisani

  Abdiciraj, samokrunisani

  Abdiciraj, kralju svega što ti pada na pamet. Abdiciraj, samokrunisani, i imaćeš olakšavajuće okolnosti. Objasni svojim dvorjanima da i oni polože oružje i da podlože svoje lažne diplome, ništa im se neće desiti, osim lustracije.

  (7) detaljnije
 • Đorđe Balašević

  Odlazi Cirkus

  Odlazi cirkus iz našeg malog grada, širokim drumom što izlazi na most. Odlazi cirkus i ja se pitam sada ko je domaćin, a ko je bio gost.

  (1) detaljnije
 • Bertolt Breht

  Rođenima posle nas

  Zaista, živim u mračno vreme! Bezazlena reč je glupa. Bezbrižno čelo znak je neosetljivosti. Onaj ko se smeje, samo još nije primio užasnu vest.

  (1) detaljnije
 • Miroslav Mika Antić

  Nepovratna pesma

  Ti za koren nisi stvoren. Ceo svet ti je otvoren. Ako ti se nekud žuri, stisni srce i zažmuri. Al' kad pođeš - nemoj stati. Mahni rukom. I odjuri.

  (2) detaljnije
 • Džoni Štulić

  Gluperde lutaju daleko

  Što želiš time da kažeš, prodani skote bez časti? Na obzorju se vide stare parole, ali ne vidim boju.

  (2) detaljnije
 • Zbogom, moj kralju

  Za ime boga, sedimo, pričajmo Žalosne priče o smrti kraljeva. Jedni svrgnuti, drugi u ratu poginuli; Ti duhovima svrgnutih mučeni, Oni otrovani od žena, a neki Ubijeni u snu; a svi mrtvi;

  (1) detaljnije
 • Borislav Pekić

  O idealno rđavoj državi

  Aristotel je pisao da onaj ko hoće da razmotri pitanje najbolje države, treba najpre da odredi koji je način života najbolji, jer ako to ostane nepoznato, ne može se znati ni koje je državno uređenje najbolje ...

  (1) detaljnije
 • Džoni Štulić

  Ravno do dna

  Vidio sam bijes tvrdih momaka, demonska igra odbačenih ljudi. Ko je zauzeo mjesto u raju, poštenje ili vlast? Ko je hvalio carevo ruho, patuljci s naslovnih strana!

  (1) detaljnije

Naši autori