Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:37, 7. 2. 2018.

Južna publika

Autor

Aktivista "Niškog kulturnog kluba".

"Bubanjac, Palilulac, Bulevarac, Durlanac... ukratko Nišlija"

Već duže planiram da pišem o jednom potencijalnom problemu po naše društvo, pogotovo ovo na jugu Srbije, ali su me događaji izgleda pretekli. Možda je tako i bolje, a možda ja i paranoišem što ih tumačim kao problem, vreme će pokazati. U svakom slučaju povod postoji, kao i tema koja je više nego ozbiljna, pa stoga zahteva i našu pažnju i zajedničko promišljanje.

Gotovo svi bitniji mediji u Srbiji su izvestili o ozbiljnom incidentu koji se dogodio u Nišu na nedavno održanom predavanju američkog ambasadora. Povici sa balkona su zbog toga uspešno dostigli željeni obim konzumenata ove vesti, gde su se sigurno bolje primili negoli što su uspeli da penetriraju u savest samog ambasadora kome su bili i upućeni. Isti je slučaj i sa sadržajem bačenih letaka koji su trebali da ilustruju svu ozbiljnost izrečenih reči, uspevši pritom da naglase značaj upravo onih - neizrečenih.

Problem je dakle taj što su povici prihvaćeni onim svesnim delom mozga, dok se sadržaj letaka provukao ispod njegovog radara gde je potom i registrovan onim skrivenim, nesvesnim delom njegove aparature. I tu se krije glavni problem o kome želim da pišem.

Inače, onaj prvi deo incidenta, deo sa povicima i uvredama, po meni i nije baš neki ''incident''. S obzirom na nedavnu istoriju gde se bremenitost odnosa naših i njihovih elita potom pretočila u otvoreni sukob u kome su stradali (i stradaju) samo narodi sa ovog prostora, reakcije ovog tipa se pre mogu posmatrati kao neki performans, zagrevanje za kasniji opušteniji razgovor naših diplomata uz neku zakusku, negoli kao ozbiljan incident koji će dodatno zakomplikovati odnose. Nema potrebe, naši odnosi više nisu komplikovani. Dobro se zna ko gde sedi za stolom. Ili stoji pored.

Zaista, nazivamo ozbiljnim incidentom nešto što je prošlo sa par povika i šakom bačenih letaka? Gde nam je nestao smisao za dramu? Nije tu bilo čak ni gađanja pokvarenim jajima ili trulim paradajzom, polivanja mastilom, kovertama sa virusom malih boginja u prahu ili nečim sličnim. Dakle ništa toliko naročito i ništa toliko posebno u odnosu na ono na šta su već navikli političari ili diplomate na Zapadu. Tamo je gotovo normalno da se pažnja javnosti skreće ovakvim ili neretko još i gorim sredstvima. To mu dođe kao stvar političkog folklora u zemljama sa ''razvijenom demokratijom'' ili, da budem precizniji i tačniji, zemljama sa institucijama koje funkcionišu i kontrolišu pravila igre sa kojima su svi već upoznati.

I svi to dobro znaju da iskoriste, i oni koji čašćavaju i oni koje čašćavaju, naravno ako se stvari ne otrgnu kontroli pa dođe do tragičnih posledica. Zato su takve stvari gotovo uvek pod kontrolom ili se ponekad opet pažljivo ''otrgnu kontroli''. U svakom slučaju, opasnosti po Sistem nema i isti nastavlja da funkcioniše u zadatim algoritimima koji uspešno iscrtavaju budućnost ove i ovakve civilizacije.

Ipak, biću iskren, nije mi baš ni prijatno kada se ovakve stvari dešavaju i kod nas. Kao i kod većine mojih sunarodnika, ona duboko usađena patrijahalna podloga često još uvek zna da me žigne ispod levog rebarnog luka u ovim situacijama, zbog čega obavezno osetim izvesnu dozu palanačkog osećaja srama zbog ovakvih postupaka pojedinih pripadnika naše domaćinske nacije, naročito ako se to dešava strancima koji su eto, došli kod nas u goste, u naš kraj. Jer naše je da ih poslužimo a ne polijemo pićem. Gre’ota je. Za piće mislim.

A opet, taj isti deo mene takođe vapi što se takve stvari češće ne događaju domaćim političarima, ljudima ove države, našim zaposlenim rukovodiocima na nedređeno. Da to postane deo političkog folklora koji bismo uvezli sa Zapada. Obavezni ritual koji bi sledio nakon neispunjenih predizbornih obećanja i bio zapravo uvod u dalje procedure državnih organa zbog eventualnih protivzakonitih delovanja.

Opet, fokus ovog pisanja nije sam čin ili razlog koji je doveo do spomenutog incidenta, sa ili bez navodnika. Nešto mnogo bitnije i opasnije se tu provuklo na šta su samo malobrojni obratili pažnju. Da ponovim, reč je dakle o sadržini letka koji je bačen tom prilikom i poruci koja je trenutno ostala u senci. Za koju verujem da će sigurno biti adekvatno osvetljena u budućim, sve brojnijim slučajevima.

Pogledajte taj letak dobro i razmislite, zar nije sve to tako jeftino zgurano i skarabudženo? Po sve nas ovde uvredljivo i zapravo veoma opasno?!

Separatističko-ulizivački letak Separatističko-ulizivački letak

Nije?!

Ne znam, ali ja ovde vidim jedan od najgorih mogućih populističkih trikova koji se na svesnom i podsvesnom nivou bezobzirno poigravaju sa odavno sluđenim narodom. Rijaliti narodom na višedecenijskom rubu egzistencije. Duboko moralno i kulturno potonulom, na antidepresivima i psihostimulansima. Sajber čergarskom narodu koji bi samo da zapali odavde, bilo virtuelno ili realno. Narodu koji nestaje i koji odavno više nije svoj.

Na početku napisah da se već duže vremena spremam da pišem o ovome. Konkretno o predstojećim događajima koji će zadestiti naše društvo u režiji najgorih mogućih populista i demagoga, kojima ćemo nažalost biti opterećeni bar u sledećih dvadesetak godina. Za to vreme će pored nas ponovo prolaziti karavani na koje ćemo lajati, od čega ćemo se jedino ovajditi prašinom u grlu i očima.

Parole poput ''Stop Beogradizaciji'' jesu opravdane ako su stvar promišljene strategije i opravdanih kontramera koje će se sistematski, kroz institucionalno i usaglašeno delovanje svih političkih predstavnika naroda ovog regiona, upućivati centralističkim strukturama u državnom aparatu. Znači jedan katalonski model koji će upornim, višegodišnjim pritiscima i delovanjima, rezultirati kompromisom i sistemskim rešenjima koji neće oslabiti - već ojačati institucije prenošenjem ovlašćenja tj. vlasti sa centrale na lokal. Naravno uz konstantnu podršku stanovništva i svest zašto je to u našem interesu i kako će se isti ostvariti.

Nažalost, sled događaja je potpuno suprotan. Ovu temu su, kao što vidimo, već prisvojile sumnjive organizacije i pojedinci (a biće ih samo više), koje će u najgorem maniru borbenih snopova privući rubne slojeve društva i upotrebiti ih isključivo kao destabilizujući faktor koji treba da doprinese daljim potresima u društvu i kompromitaciji svih ozbiljnih tema.

Iz jednog normalnog otpora proždirućem centralizmu, koji bukvalno gasi sve što se po receptu filozofiranja megapalanke nije već slilo u prestonički kazan i u njemu pretopilo, proisteći će još veća i malignija opasnost po naše društvo! Nju su kreatori ovog letka uspešno očitali i jasno je na njemu iscrtali.

U pitanju je budući dezintegrišući separatizam i jačanje razdirućih centripetalnih sila koje će, naravno, po starom dobrom receptu, biti date na izvršenje ''legendarnim'' vođama navijačkih tribina, kompromitovanim - dakle ucenjenim političarima i ostalim mutnim tipovima različitih zvanja i profesija, koji će već znati kako da pokupe pažnju javnosti i usmere je u pogrešnom pravcu. Kao i ovoga puta.

Verovali ili ne - ali DA - Separatizam, nove podele i kandidovanje ''Južne republike'' kao društvene teme je ovim činom svečano otvoreno i svi zainteresovani su dobrodošli da se uključe!! Super, imaće čime i unuci da nam se bave dok tamane i progone jedni druge.

Da ova mentalna oblanda bude slađa za današnjeg naprednog rijaliti Srbina, tu je i lik Vladimira Vladimiroviča, u polusvesti ovog sluđenog naroda odavno ikonografski oslikanog kao našeg ultimativnog staratelja. On će nas dakle, nakon što po običaju sami zeznemo stvari, u odsudnom trenutku zaštititi svojim moćnim raketnim štitom u eri nadolazećih svetskih nepogoda, koje će se (opet nekom pogubnom logikom) po nas ispostaviti da su spasonosne. Kao da nam nije dovoljno što već imamo jednog aktuelnog idola i trenutno najvećeg sina naših naroda i narodnosti, od čije brige i žrtvovanja za narod, uporno, evo gotovo deceniju već, sve za po dve godine pomeramo nadolazak tog katarzičnog obećanog nam vrhunca nakon kojeg nam sledi samo gola opuštencija.

Realizator ove zaista inspirišuće kampanje, Centar za ljudska prava i demokratiju Niš (navodnici zaista nisu potrebni jer je naziv već dovoljno puta unesrećivan) je tu naravno udenuo i borbu protiv diktature, cenzure i manipulacije. Znači svega ima i to napretek. Namerno kažem realizator jer jednostavno ne mogu da verujem da je ovaj CLAMP ujedno i idejni tvorac ovakve jedne kampanje.

Potrebno je uvek razmisliti kome su zapravo u interesu ovakve stvari? Možda bi nam mogle biti od pomoći i neke od izreka čuvenog kineskog mislioca, Sun Cua (544 - 496 B.C.), autora dela ''Umeće ratovanja'', jednog od najstarijih vojnih priručnika na svetu.

Možda baš ova: ''Nikada ne pokušavaj da pobediš silom tamo gde možeš pobediti obmanom.''

I za kraj, još malo promišljanja o istorijskim objektivnostima.

Japanci i Nemci imaju gotovo dvostruko više razloga da mrze SAD. Pored ljudskih žrtava i materijalnog sakaćenja, Amerikanci su im svojevremeno uništili (ali bukvalno!) imperije sa komplet mitologijama. To je znate ono što ipak drži i pokreće organizovna društva. Mitovi su trajniji i izdržljiviji od tehnike - Tεχνη. Oni zapravo stvaraju i upravljaju tehnikom, tehnikama. Oni pokreću društva. Od pamtiveka.

I kao što znamo, njihove mitove je pobedio jači i konstruktivniji mit - mit o Zapadnoj demokratiji. Pored svega lošeg što ih je zadesilo, i jedni i drugi su našli modus po kome su se ne samo brzo obnovili i ojačali, nego postali čak i ključni saveznici u geopolitičkom, privrednom, kulturnom i svakom drugom smislu. Verujte, tu nije bilo pitanje samo odluke Amerikanaca. Tu su odgovor dali i pokazali kako razmišljaju i kako rade i ti Nemci i ti Japanci. Glupi neki narodi.

Nažalost, mi smo kao narod u proteklom veku, svima – ne samo Amerima, pokazali za šta smo sposobni i kako možemo biti od koristi imperijalnim igračima. Nema potrebe posipati se pepelom zbog izuzetne sposobnosti naše sopstvene autodestrukcije ili nabrajati naše nacionalne vrline koje su očigledne ali koje eto, ne razumeju i ne cene ni naši susedi ni ostatak čovečanstva. Dovoljno je samo biti realan i sagledati posledice politike koje uporno vode naše elite. I treba realno konstatovati gde se nalazimo i kako smo tu dospeli. Potom postaviti pitanje. Ko tu zapravo greši, mi ili oni koji nas vode? Ili tu zapravo i nema neke razlike?

Ako dopuštamo da se toliko puta povodimo za svojim akutnim kolektivnim slabostima, ako ne shvatamo značaj sostvenih institucija već uporno dozvoljavamo trijumf negativne selekcije naših ''mitskih'' vođa, njima zadatih tema i metoda realizacije – onda smo zaista konačno i iscrpli spisak nekih drugih krivaca za naš nezavidan položaj.

U ovom slučaju, konkretno, ukoliko prihvatimo poguban način rešavanja ozbiljnih tema koje opterećuju naše društvo, mi ćemo umesto da postanemo neka bogata i napredna ''Južna republika'' - ostati samo uboga južna publika koja nemo posmatra loše i nemile događaje na lokalnoj sceni, onoj istoj na kojoj se svakodnevno reprizira i premijera naših života.

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • Bata Petrović

    07:55 // 8. 2. 2018.

    Ovaj čovek nema šta da radi. Ali stvarno.Kad o ovome i ovako piše.Savetujem mu da pod hitno pređe u srpsku nacionalnu struku: politikantstvo i političarenje.Tu će imati koristi od trućanja, i to možda znatnu.Ako se ugleda na profesionalnog nosača "srpskog" kuferčeta koji već 30 godina ušuškano živi jer ga niko u Srbiji ne pita šta to radi? A u Vašingtonu mu godinama ne sklanjaju molitveni tanjir

    • Ljuba Kostic

      10:41 // 8. 2. 2018.

      Уколико послушам ваш савет и свој реалан посао заменим партијским, хоће ли вам анализа деловати озбиљније? Уколико постанем власт, хоћете ли онда поштовати овакав став или се чак и без размишљања сложити са мном?! Чудан ми је заиста овај лагани презир и ниподаштавање нечега што заиста може од црног облака постати олуја, поготово што упорно доказујемо да смо одлично тло за друштвени инжењеринг.

    • Ахм

      18:00 // 8. 2. 2018.

      Јери Бата Петровић саветник или "баки" саветује брез да га питују?

  • Ljuba Kostic

    23:36 // 7. 2. 2018.

    Поштовани Раденко и Дејане, верујте, више бих волео да се ово моје размишљање покаже сутра као лупеталачко а не као пророчко. Нажалост, ово је могућ сценарио и искуства из ближе прошлости нам то потврђују. Порука текста је ипак довољно јасна и ваљда није спорна?! Тема је озбиљна, склона злоупотреби и о њој треба заједнички промишљати а не бити само вечити статиста у лоше режираним представама.

    • Dejan Dimitrijević

      17:19 // 8. 2. 2018.

      Uvaženi Ljubo, Poruka vašeg teksta nije sporna. Da se neko značajan založio za ciljeve navedene u letku, moja bi reakcija bila slična Vašoj. Reč je o tome da je poenta Vašeg teksta promašena! Nehotice ste promovisali jednu marginalnu ideju, dajući joj neočekivanu reklamu, istovremeno prigušivši pozitivan odjek činjenice da nisu sve Nišlije spremne da aplaudiraju drskosti onoga ko im cepa državu!

  • Radenko Prikolica

    21:32 // 7. 2. 2018.

    Ja, iskreno mislim da ovakve vesti ne ukazuju ni na šta sem na nečiji letak, koji apsolutno neće privući ničiju pažnju, Ko god to vidi, neće ozbiljno shvatiti, i verovatno u zimskoj sezoni će iskoristiti da podloži vatru kod kuće. Autoru svaka čast kada je uspeo ni o čemu da napiše ovoliki novinski članak i na kraju ništa da ne kaže.

    • Milena Ilić

      09:07 // 8. 2. 2018.

      Bravo!!!
      Od ovih, samonaduvanih elitista opšte prakse, s kompleksom nesnađenosti( pa, prepodne mrze ceo svet a poslepodne i sebe) mošse rikne

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: