Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:21, 10. 1. 2017.

Zimska debila po Niš

VAK-0833
Očišćenje niške ulice; foto: Vanja Keser
Autor

Aktivista "Niškog kulturnog kluba".

"Bubanjac, Palilulac, Bulevarac, Durlanac... ukratko Nišlija"

Gospodo drugovi iz vlasti,

Dozvolite mi da vam se, ovako javno, obratim po pitanju nekoliko stvari vezanih za ovu čudesnu zimsku debilu koja vlada na ulicama našeg grada. Kada to već ne čini nezadovoljna niška opozicija, moraće neko, eto, makar i bedno piskaralo poput mene, koje ne zna ništa drugo da radi osim što u dokolici kritikuje velika pregnuća i istorijske uspehe naše nikad naprednije vlasti. A moram, jer ako već ništa drugo ne znam da radim, onda bar umem da slušam i čujem svoje prijatelje, poznanike pa i sugrađane, kojima više nego očigledno smeta akutna snežna situacija na niškim ulicama i trotoarima.

VAK-0833 Očišćenje niške ulice; foto: Vanja Keser

TakođeR, umem ponekad i sam da izvedem jedan osrednji mentalni proces povezivanja viđenog sa već doživljenim i upoređivanje istog sa predizbornim izjavama vlasti kao i sa njihovim zakonskim obavezama. Što bi rekle stare Nišlije nekom kad hoće da ga pohvale, pola u šali a pola onako, od muku: ''Pametan si čovek, bio si u Beograd'' – tako i ja eto popih malo od prestoničke pameti pošto sam video beogradske ulice ovih dana. Raščišćene i uređene.

I tu mi se tek nešto otkači u pamet, jer sam već poverovao da je ovo u Niš normalno i da tako nekako, eto mora i da bude. Navrnu` onda još malo od tu čašku sa pamet i iz unutrašnjos` jer vido još i da po drugi gradovi vlada takozvana zimska gradska idila. To je znate ono kad je na ljudi drago što žive zimi u grad a ne recimo na Staru planinu. VAK-0821 Smetovi na sve strane; foto: Vanja Keser

A u Beograd, zamislite to čudo neviđeno, čak i izvoze sneg od ulice sa kamioni a kolovozi prskaju s`nekakve prskaljke od čeg se sve živo istopi! Pa neki bagerčići što guraju sneg po manji sokaci, ma čudo gospodo drugovi!

Znam, znam, sve znam, evo već vi čujem: ''Ovakve snežne nepogode nisu u skorijoj istoriji zadesile jug Srbije i naše nadležne službe se danonoćno trude da normalizuju situaciju na terenu. Očekuje se do kraja nedelje uspostavljanje redovnog saobraćaja i kompletno raščišćavanje svih glavnih saobraćajnica i trotoara u centru grada. Uostalom, sve raspoložive jedinice su bile angažovane na raščišćavanju snežnih nanosa na auto-putu o čemu je izveštavala većina informativnih kuća sa nacionalnom pokrivenošću a našeg heroja sa zaleđenim trepavicama će gradonačelnik uskoro javno nagraditi o čemu ćete biti blagovremeno informisani.''

VAK-0932 Snalazi se ko kako ume; foto: Vanja KeserSve znamo gospodo drugovi, bili smo većina u Beograd a neki su dobacili i još malko podalje. Ne mora ni pričate od to ništa više. Sve znamo i sve mož` da razumemo, donekle naravno. Al` znamo i to da dajemo pare u budžet da ne idemo sa skije i sanke po ulice jer očekujemo da iste budnu očišćene. Blagovremeno smo već svi obavešĆeni da će da platimo skupo ako ne očistimo sneg ispred svoju avliju. I to je u redu i sve je to lepo i kulturno, ki u BeCč, što bi rekli.

Al ima još mnoogo da se poraboti pre svega od tuj vašu stranu dok Niš ne postane ko Beč. Za početak da uložite pare u ovu lokalnu JKP Medijana, da gi snabdete sa odgovorajuću zimsku opremu i mašine, da gi platite prekovremeno što rade ljudi, da se počisti ovaj sneg. Da angažujete i ljudstvo sa strane ako treba, za privremene i povremene poslove - sad da rade a ne da posle izbori po taj osnov drežde po kancelarije i bistre politiku.

Ima od razne mašine da se kupi gospodo drugovi, legalno, na vreme. Nemo čekate ta famozna javno-privatna partnerstva, da razbucavate lokalna javna preduzeća pa će kao privatni kapital sve to da reši… Sa vas takvi azdisali ni pet privatna preduzeća ne mož` ništa da reše od komunalni problemi po ovaj Niš.

VAK-0830 Oko Skupštine čisto; foto: Vanja KeserManje ručkovi, manje olalije po nišlijske meane, manje poslovna i svaka druga ckupa pratnja, a više svest i saosećanje da i vi živite u ovaj grad a da i ovi drugi što tu žive, treba da se osećaju ko da žive u nekakav grad a ne u planinu.

Fala na pažnju i doviđenje!

I pazite se na ulicu da vi ne soplete nekakav zaleđeni mandrak što štrči iz raspuko asfalt.

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • MilanNis

    12:15 // 19. 1. 2017.

    Truba si! "Koe ima po grad" u Leskovcu pise nesto ovako, na leskovackom i ubija koliko je dobar. Nema veze sa akcentom, covek zna, ume, ima dara za ovakve price.
    A ti si kao sad pokusao da budes zanimljiv...naprotiv, smorio si. Plus sto se u Nisu ovako ne prica.

  • Jelka

    12:44 // 14. 1. 2017.

    Mene ste ubedili da je stanje vanredno. Dakle, moze se aktivirati deo civilnog zivlja u svrhu rasciscavanja smetova. Oni koji su odsluzili vojsku znaju da je njihova obaveza da se odazovu "mobilizaciji" u vanrednim situacijama, na primer,u ovakvoj. Ako bude upucen poziv. Postoje negde u bajkama grupe gradjana koji samoinicijativno ciste sneg... Da mi, ipak pustimo prolece da to uradi umesto nas.

  • Darko Nis

    11:56 // 13. 1. 2017.

    Ceo zivot zivim u Nisu, cela porodica zadnjih par kolena koje pamtim zive u Nisu, i niko kod mene u kuci ne prica niti je pricao sa "gi gu ga".. Koristili su turcizme "avlija, basamak i sl".. Tekst je dobar, ali iritantan za nas prave, stare nislije.. Pozdrav i sve najbolje..

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: