Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Ljuba Kostić

Aktivista "Niškog kulturnog kluba".

"Bubanjac, Palilulac, Bulevarac, Durlanac... ukratko Nišlija"

  • Pisma iz Karantina

    Aca je bio realni lider jedne subkulturne scene ovog grada, zračio je optimizmom, ukusom, pravom merom, dovitljivošću i srčanošću. Ne mogu naći pravu paralelu, ali njegov Zombi je otprilike za Niš bio ono što je CBGB bio za Njujork. Tačnije, mogao je biti, da je Aca ostao živ.

    (3) detaljnije
  • Rešeni da prežive - neku uz borbu, neki sa predajom

    Kriminal, očigledan, sveprisutan, prolazi na zeleno. Pametne kamere su to. Znaju i da zažmure kad treba.

    (3) detaljnije
  • Kraći prilog novijoj nacionalnoj istoriji

    Za one koji poštuju učiteljicu života, prava mera su poštovanje i ljubomorno čuvanje zakona i institucija. Tada, ako nekada i popijemo koju više, sigurno nećemo sesti za volan sve pevajući i udarajući nogom po gasu.

    (1) detaljnije
  • Pandorina kutija

    Mitska priča o Pandori i njenoj kutiji počinje odmah nakon jedne veličanstvene pobede čoveka nad bogovima. Prometej, koji im je ukrao vatru i podario je ljudima uz ostala znanja i veštine kako bi srećnije živeli, imao je i svog brata, Epimeteja, koji i nije bio baš toliko čvrst karakter i oprezan kao on. Iako ga je upozorio da ne prima nikakve ''darove'' od bogova jer je znao da će im se sigurno osvetiti, Epimetej ipak nije mogao da odoli prelepoj Pandori i njenoj zlatnoj kutiji.

    (2) detaljnije
  • O virusu AV1+ i kako se izboriti

    Politički virus koji je više puta izmutirao otkako je pod pritiskom evrokomesarijata napustio svoje prvobitno radikalsko stanište i pronašao novog domaćina prenosioca – srpskog naprednjaka, godinama je pretio da će svojim brzim menjanjem domaćina uspeti da zarazi čitavu populaciju. Da je u tome pretežno i uspeo svedoči nivo političke i svake druge kulture kod stanovnika današnje teritorije Srbistana.

    (10) detaljnije
  • Pletilje sa petljom

    Za sve vas koji ste se tek sada uključili u jutarnji program našeg Nadrealnog radija, jedan kraći uvod o tome gde se i zbog čega nalazimo danas… Danas je, ako niste znali, Svetski dan pletenja i polaznice škole pletenja ’’Imam petlju’’ već 12 put zaredom obeležavaju taj događaj i u Nišu.

    (1) detaljnije
  • Neka nova politika

    Nije se poteglo ni za jednim od mogućih zaštitnih mehanizama koji su mogli i koji i dalje mogu da spreče prevaru birača koji su glasali za jedan politički ''proizvod'' da bi potom, narodski rečeno ''preletanjem'' nosioca mandata u drugu političku opciju, zapravo dobijali nešto sasvim treće. To pravo je u Srbiji ipak moguće ostvariti ukoliko ste recimo kupili patike pa se ispostavi da nisu one koje ste zapravo želeli, ali nije moguće ukoliko su vas slagali vaši politički predstavnici koje ćete potom i pored svega, nastaviti da uredno plaćate tokom trajanja poverenog im mandata.

    (3) detaljnije
  • Estetika ružnog

    Samo bahata megalomanija, lopovluk i lečenje kompleksa na angro po kafanama na potpis, uz belo i nesrećnu piletinu.

    (5) detaljnije
  • Pravo na pravo

    Dnevni list Danas je u nedelju, 3. decembra 2021. godine, objavio vest da je Domu zdravlja u Nišu upućen nalog na osnovu kojeg zaposleni treba da se izjasne da li su za to da prime vakcinu protiv Kovida 19.

    (10) detaljnije
  • Istinite priče

    Nišlije su uglavnom veoma ponosne na dovoljno dugu i dovoljno slavnu prošlost svoga grada. To će vam obavezno spomenuti ukoliko dođete u Niš ili ukoliko se nađete negde i zapodenete priču, svako o svom mestu. I tu se nažalost, ta slavna priča uglavnom i završava.

    (4) detaljnije

Naši autori

Pronađite nas na: