Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Ljuba Kostić

Aktivista "Niškog kulturnog kluba".

"Bubanjac, Palilulac, Bulevarac, Durlanac... ukratko Nišlija"

  • Istinite priče

    Nišlije su uglavnom veoma ponosne na dovoljno dugu i dovoljno slavnu prošlost svoga grada. To će vam obavezno spomenuti ukoliko dođete u Niš ili ukoliko se nađete negde i zapodenete priču, svako o svom mestu. I tu se nažalost, ta slavna priča uglavnom i završava.

    (4) detaljnije
  • Obrnuti koncept

    Jedan naš akademik je svojevremeno pozvao narod na solidarnost i jedinstvo kroz definisanje pojma najskuplje srpske reči. Iz mnogo razloga se to nije desilo, ostali smo dosledni svojoj podeljenosti i neslozi.

    (3) detaljnije
  • Familija be pobeđuje niški Krindž

    I ovaj grad, siromašna prestonica još siromašnijeg Juga, kao da poslednjih decenija otiče i kopni zajedno sa svojom rekom. Presahli i zavrnuti izvori, nemar, bahatost i predaja. Ljudi odlaze, ovde je dosadno, svi su pobegli na neko zabavnije mesto. Poznata pesma.

    (18) detaljnije
  • biciklisti

    Fama o biciklistima

    I gle, naši odabrani biciklisti stvarno voze ovu trku kao nikada do sada. Sreća zaista prati hrabre i stara se da im sva vrata budu odškrinuta. Nikada manji i dostižniji cenzus, nikada lakše i lepše prikupljanje potpisa za kandidature, sve u slavu i čast Demokratije koju hrabro štiti njen ponizni čuvar.

    (2) detaljnije
  • Davorin

    Opštenarodne horde i veselje

    Batališ priču o institucijama, zakonu. Potrebi reda. Sloboda je za njih zapravo haos. Mogućnost da vršljaju ili se provuku, svejedno. Ovakva država je njima zaista majka. Maćeha za sve one koji traže neki poredak, sistem, vrednovanja.

    (7) detaljnije
  • Kratki vodič kroz Nistopiju

    Distopija je zamišljeni svet gde su dovedene do maksimuma loše strane današnje civilizacije, tvrdi Vikipedija. Naš sugrađanin, umetnik Davorin Dinić, u svojim radovima stvorio je fantastičnu predstavu post-apokaliptičnog Niša i ponudio jednu novu kovanicu – Nistopia. Nažalost, ona se pokazala kao podesnija za opisivanje stanja u kome se grad zaista nalazi, negoli u nekoj, zamišljenoj budućnosti.

    (5) detaljnije
  • Staro groblje Niš

    Niš k'o Staro groblje

    Stanje u kome se niško Staro groblje nalazi, dobar je pokazatelj odnosa društva prema sopstvenoj istoriji i pamćenju. Još bolje potvrđuje kakav je naš stav prema današnjici i pravi putokaz za ono što nas, gotovo izvesno, očekuje sutra.

    (8) detaljnije
  • Deca ulice

    Deca ulice

    Da li će nam za konačno rešavanje ovog veoma ozbiljnog problema biti potreban neki novi ’’sposobni’’ ministar sa neke ružičaste televizije ili više svesti i odgovornosti svih nas o tome čija su ta deca ulice? Za početak će biti dovoljno valjda toliko, da razumemo da su ta deca ulice negde i ’’naša deca’’, makar malo više nego što su to i ulice po kojima im dopuštamo da odrastaju.

    (4) detaljnije
  • Ni evro za kulturu po glavi stanovnika

    Osećaj koji dominira jeste da se celokupno bogatstvo koje Niš može da ponudi, od praistorijskih nalazišta, preko antičkog, srednjevekovnog hrišćanskog i osmanskog nasleđa, nalazi na nekoj granici između improvizovanog i imaginarnog.

    (4) detaljnije
  • Bez kamenja na sistem

    Ono što vidim i šta trpim kao i većina nas, jeste da je proces odumiranja ovako krivo nasađene države odavno ušao u svoje metastaze i da negovanjem kulta ličnosti, fabrikovanjem potemkinovih sela, lažnih vesti, atmosfere mržnje i podele društva nećemo napredovati, već da nam preti ponovo jedna nacionalna katastrofa sukoba i stradanja.

    detaljnije

Naši autori

Pronađite nas na: