Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Ljuba Kostić

Aktivista "Niškog kulturnog kluba".

Poverenik Narodne stranke u Nišu.

 • Neka nova politika

  Nije se poteglo ni za jednim od mogućih zaštitnih mehanizama koji su mogli i koji i dalje mogu da spreče prevaru birača koji su glasali za jedan politički ''proizvod'' da bi potom, narodski rečeno ''preletanjem'' nosioca mandata u drugu političku opciju, zapravo dobijali nešto sasvim treće. To pravo je u Srbiji ipak moguće ostvariti ukoliko ste recimo kupili patike pa se ispostavi da nisu one koje ste zapravo želeli, ali nije moguće ukoliko su vas slagali vaši politički predstavnici koje ćete potom i pored svega, nastaviti da uredno plaćate tokom trajanja poverenog im mandata.

  (3) detaljnije
 • Estetika ružnog

  Samo bahata megalomanija, lopovluk i lečenje kompleksa na angro po kafanama na potpis, uz belo i nesrećnu piletinu.

  (4) detaljnije
 • Pravo na pravo

  Dnevni list Danas je u nedelju, 3. decembra 2021. godine, objavio vest da je Domu zdravlja u Nišu upućen nalog na osnovu kojeg zaposleni treba da se izjasne da li su za to da prime vakcinu protiv Kovida 19.

  (10) detaljnije
 • Istinite priče

  Nišlije su uglavnom veoma ponosne na dovoljno dugu i dovoljno slavnu prošlost svoga grada. To će vam obavezno spomenuti ukoliko dođete u Niš ili ukoliko se nađete negde i zapodenete priču, svako o svom mestu. I tu se nažalost, ta slavna priča uglavnom i završava.

  (4) detaljnije
 • Obrnuti koncept

  Jedan naš akademik je svojevremeno pozvao narod na solidarnost i jedinstvo kroz definisanje pojma najskuplje srpske reči. Iz mnogo razloga se to nije desilo, ostali smo dosledni svojoj podeljenosti i neslozi.

  (3) detaljnije
 • Familija be pobeđuje niški Krindž

  I ovaj grad, siromašna prestonica još siromašnijeg Juga, kao da poslednjih decenija otiče i kopni zajedno sa svojom rekom. Presahli i zavrnuti izvori, nemar, bahatost i predaja. Ljudi odlaze, ovde je dosadno, svi su pobegli na neko zabavnije mesto. Poznata pesma.

  (18) detaljnije
 • biciklisti

  Fama o biciklistima

  I gle, naši odabrani biciklisti stvarno voze ovu trku kao nikada do sada. Sreća zaista prati hrabre i stara se da im sva vrata budu odškrinuta. Nikada manji i dostižniji cenzus, nikada lakše i lepše prikupljanje potpisa za kandidature, sve u slavu i čast Demokratije koju hrabro štiti njen ponizni čuvar.

  (2) detaljnije
 • Davorin

  Opštenarodne horde i veselje

  Batališ priču o institucijama, zakonu. Potrebi reda. Sloboda je za njih zapravo haos. Mogućnost da vršljaju ili se provuku, svejedno. Ovakva država je njima zaista majka. Maćeha za sve one koji traže neki poredak, sistem, vrednovanja.

  (7) detaljnije
 • Kratki vodič kroz Nistopiju

  Distopija je zamišljeni svet gde su dovedene do maksimuma loše strane današnje civilizacije, tvrdi Vikipedija. Naš sugrađanin, umetnik Davorin Dinić, u svojim radovima stvorio je fantastičnu predstavu post-apokaliptičnog Niša i ponudio jednu novu kovanicu – Nistopia. Nažalost, ona se pokazala kao podesnija za opisivanje stanja u kome se grad zaista nalazi, negoli u nekoj, zamišljenoj budućnosti.

  (5) detaljnije
 • Staro groblje Niš

  Niš k'o Staro groblje

  Stanje u kome se niško Staro groblje nalazi, dobar je pokazatelj odnosa društva prema sopstvenoj istoriji i pamćenju. Još bolje potvrđuje kakav je naš stav prema današnjici i pravi putokaz za ono što nas, gotovo izvesno, očekuje sutra.

  (8) detaljnije

Naši autori