Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Ljuba Kostić

 • Fine vesti

  Živimo u eri prepunoj informacija, ali škrtoj sa pravim vestima. Dobrih vesti je tu ponajmanje. Prenatrpani sadržajima sa različitih medija, društvenih mreža i ostalih vidova informisanja, naši umovi su postali prezasićeni i tromi za kritičke procese i analizu. Kvantitet još jednom ne uspeva da izrodi kvalitet, a kvalitet - kada se do njega nekako i dopre, često je i više nego sumnjiv.

  (2) detaljnije
 • Apoteka Higija

  Akcije domaćih ili rasprodaje nekih tuđih vlasti

  Politička odgovornost onih koji vođeni trenutnim interesima donose takve odluke je u Srbiji smehotresna kategorija i ima vrednost papirnog ubrusa prosečnog kvaliteta.

  (7) detaljnije
 • Požurimo polako

  Da ne grešim dušu, lipe – ta naša skromna donacija Nišu, nisu uništene već su posađene pored šetališta kod pešačkog mosta tako da i dalje možemo da se svakodnevno sa njima družimo.

  (3) detaljnije
 • Strategija Bumerang

  Trebalo je da prođe gotovo čitav vek da bi Srbi shvatili da su naše stare čatmare zapravo ''ekološke kuće od zemlje''. Za to vreme lutanja, eksperimentisanja, prostačkog kopiranja, propustili smo da unapredimo, usavršimo i promovišemo ono što smo nasledili. Trebalo je da umesto nas to uradi neko drugi, pa da nam, po starom dobrom običaju, potom isto i proda.

  detaljnije
 • Ćutanje je blato

  Pa zar takvo društvo, u kome zajedničko ćutanje polako postaje opšte prihvaćeni jezik kada treba govoriti glasno o pitanjima zajednice, zar takvo društvo onda zalužuje neke bolje bogove od ovih malih moćnika koje trenutno slavimo?!

  (9) detaljnije
 • VAK-0833

  Zimska debila po Niš

  Ima od razne mašine da se kupi gospodo drugovi, legalno, na vreme. Nemo čekate ta famozna javno-privatna partnerstva, da razbucavate lokalna javna preduzeća pa će kao privatni kapital sve to da reši… Sa vas takvi azdisali ni pet privatna preduzeća ne mož` ništa da reše od komunalni problemi po ovaj Niš.

  (22) detaljnije
 • Nova "Nova godina"

  Eto. Nije baš u lažno-slavljeničkoj novogodišnjoj atmosferi i po nepisanim pravilima… ali je bar realno. Barem ja tako mislim. Meni ovde nema mesta nekom opštenarodnom slavlju i veselju. Lično, čovek treba da slavi svaki dan. I što je živ i zdrav  - ako je tako.

  (2) detaljnije
 • Protesti u našoj zemlji zbog njihove države

  Pre ravno dvadeset godina, u niškim protestima koji su obilovali energijom da konačno promene tu odurnu, ali istinitu činjenicu ''lepa zemlja ali ružna država'', bio sam samo još jedan iz mase, student prve godine prava, deo one nabujale reke koja je verovala, jer je imala razloga da veruje, da ova divna zemlja konačno zaista može postati i normalna država.

  (6) detaljnije
 • Pitanja za premijera

  U slučaju da zbog svojih brojnih obaveza, prevelikog broja ljudi koji žele isto što i ja, da olakšaju dušu, stisnu herojsku desnicu, pogledaju to skoro natčovečansko lice vođe iz bliza, ne uspem da lično vidim premijera, neka bar ostanu ovi redovi na ovom drskom portalu - pa ako me se sete za Dan bezbednosti – sete.

  (7) detaljnije
 • Toma Ideale - slikao i obradio Lj.K.

  Deca raskršća

  Ukoliko ne želimo da ulice i raskršća Niša postanu poput onih u Bogoti, gde vozači uvek drže stakla zatvorenim jer u suprotnom rizikuju da zbog dečijih bandi ostanu bez sata na ruci koju bi normalno izbacili kroz prozor, moramo preuzeti odgovornost i postati ozbiljno i suštinski odgovorno društvo.

  (2) detaljnije

Naši autori