Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

22:51, 24. 2. 2013.

Regionalna ili niška košarka?

Autor

Zamenik urednika Južnih vesti.

Vest o eventualnom organizovanju završnice Jadranske lige u Nišu podelila je mišljenja u ovom gradu. Vrhunska košarka ili ulaganje u lokalno, rizik da hala opet pretrpi štetu ili slika punih tribina koja odlazi iz Niša, dolazak turista i navijača u Niš ili neredi na ulicama i u hali...

Nismo još zaboravili finale Kupa Radivoja Koraća i kada su sukobi na tribinama navijača Zvezde i Partizana bacili u senku veliki događaj, takmičenje koje nosi ime legende košarke. Nije samo što je hala Čair ostala bez 200 stolica, ukaljano je ime majstora pod obručima, a umesto da događaj iz Niša opomene, u Kragujevcu su godinu dana potom isti ti navijači prekinuli finale istog Kupa.

Da li je Niš spreman da rizikuje ponovo? I to u vreme kada bi se, ako sve protekne prema planu, Konstantin borio u Superligi sa najboljim klubovima u Srbiji. Podgrevati atmosferu i pričati o Zvezdi i Partizanu dok jedan niški klub, vođen isključivo voljom, energijom i drugarstvom košarkaša, treba da puni halu Čair i pobeđuje iste te klubove.

Grad bi bio pokrovitelj, morao bi da odvoji novac iz budžeta u kom ipak nema dovoljno ni za lokalni sport, koji se bori sa svakodnevnim problemima. Veliki košarkaški događaj bi bio na terenu hale Čair, a na tribinama bi sedeli domaći igrači kojima je plata postala “misaona imenica”.

Pominje se cifra od 150.000 evra za celu organizaciju. Zar taj novac KK Konstantin ne bi bolje iskoristio za sezonu i da u skorije vreme, uz dobro osmišljen plan, dovodi Jadransku ligu u Čair svakog drugog vikenda?

Zašto Niš ne bi mogao da se strpi, okrene se u svoje dvorište i vidi da ima talenta i potencijala i za koju godinu, uz dosta rada i truda “oživi” ovaj grad kao košarkaški centar? Mladi donose medalje sa velikih takmičenja, ali ih brzo odnose u druge gradove i klubove jer ovde nema dovoljno podrške.

Istina je, Nišlije bi imale prilike da vide kvalitetnu košarku. Ali, po kojoj ceni? Milioni za organizaciju, smeštaj, reklame, hranu, spremanje hale, ali i eventualnih 2.500 dinara za svaku polomljenu stolicu, traženje krivaca i čekanje da se inventar popravi pred Svetsko prvenstvo za rukometašice kada EHF pripreti da publika ne može sedeti na betonu.

O Nišu bi se pričalo, pisalo, dolazili bi ljubitelji košarke, navijači i “navijači”. Ali zar ne bi bilo bolje da se priča o jednoj ekipi koja bez dinara igra i bori se kao da prima milione, o košarkašima koji kao jedini izraz protesta puste brkove i opet uz osmeh odu na sledeći trening i utakmicu i pobede?

Niko ne sumnja da bi bilo odlično organizovano, da bi bile pune tribine, da bi se samo pričalo o Jadranskoj ligi, ali pričalo se i o Kupu Radivoja Koraća, pa je Niš na kraju povezivan sa neredima na tribinama.

Da li Niš mora da bude novo bojno polje za sukobe crvenih i crnih, “zabranjenih” i “dozvoljenih” (što reče jedan čitalac Južnih vesti), Srba i Hrvata (ako se plasira Cedevita)? Beograd se odmah izjasnio da nije zainteresovan, Kragujevac ne može ako bude učestvovao, a izgleda Niš trpi sve...

Ima ovde publike željne vrhunskog sporta, ali zašto ne bi deo tog krema ne bi bila ekipa iz ovog grada?

 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Johny

    13:49 // 5. 3. 2013.

    evo pozivnice http://www.facebook.com/events/533851686635569/

  • Dragan Vukmirovic

    09:55 // 3. 3. 2013.

    F4 ABA Lige ipak u Nisu!!!
    Uprkos protivljenju dela niske javnosti i posebno pripadnika sedme sile: Narodne novine, Jezne vesti... zavrsni turnir regionalne lige u kosarci igrace se u Nisu.
    Pobeda Kragujevcana stavila je Lisca i kompaniju pred svrsen cin jer drugih alternativa skoro i da nema.
    LISAC NIKOG NE PITA :)))
    Ove godine KRK je bio u Kragujevcu ali ce zato F4 ABA lige biti u Nisu
    :-)

    • Juznjak

      12:53 // 6. 3. 2013.

      Ne protivi se deo javnosti grada Nisa , vec celo gradjanstvo !!!

  • Miljan K.

    13:52 // 1. 3. 2013.

    Svaka cast na ovom tekstu, bez obzira i ako je nesto i uzeto iz nekog drugog medija, ili ne. U svakom slucaju, zasto bi Nis organizovao F4 regionalne lige kad nema ni predstavnika u njoj. Ko ce obezbediti novac za to, Beograd?? Nema nista od toga! Sta ce nam dogadjaj od 4 dana koji ce toliko kostati , i koji ce biti visokog rizika?? Da li se neko mozda setio da za toliki novac ulozi u celokupnu nisku kosarku koja bi mogla jednog dana da ima stalnog i stabilnog prvoligasa,ma kako se on vec zvao, odnosno superligasa u kome bi igrala vecinom niska deca,koji bi imao selektvine pogone, i koji bi mogao da konkurise za mesto u ABA ligi. Ovako sta, imamo nesto na vrlo kratke staze?! Ok, pokazali smo se kao dobri domacini Kupa. Ajde da se pokazemo u nekom drugom svetlu, boljem. Da li ima sluha za to ?? Volje...??

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: