Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:56, 17. 9. 2018.

Festivalska "buka"

Autor

Pijanistkinja i teoretičarka umetnosti

U svojoj knjizi "Kraj kulture" Erik Hobsbaum piše da je svet u kojem živimo na kraju 20. veka "zasićen muzikom". To je verovatno tačno, samo se postavlja pitanje kakvom smo "muzikom" zasićeni? I kako se to "zasićenje" odražava na kulturne potrebe jednog "sveta" kakav je naš?

U Nišu je od 7. do 9. septembra održan 9 Međunarodni muzički festival "Constantinus". U tri prijatne septembarske večeri, u sali Niškog simfonijskog orkestra, naši sugrađani imali su priliku da podele iskustvo uživanja muzike sa mladim izvođačima koji bez sumnje spadaju u autentične "bisere“ našeg podneblja.

Prvo veče nastupio je niškoj publici od ranije poznat trio "Noir“. Ovaj kamerni sastav čine dve sjajne flautistkinje, Jelena Jakovljević i Angelina Nikolić, i jedna ozbiljna pijanistkinja Anita Zdravković. Mlade umetnice, čije je izvođačko umeće u konstantnom i evidentnom usponu, izvele su veoma zahtevan program sastavljen od baroknih trio sonata. Izvođenje ove muzike podrazumeva veliko tehničko umeće, jasan i oblikovan zvučni izraz sa puno uzdržane ekspresije i nepretenciozno stilizovane lirike.

Prisutna publika mogla je još jednom posvedočiti visokim umetničkim dometima relativno mladih, ali u punom smislu realizovanih umetnica, koje iz nastupa u nastup potvrđuju svoj visoki profesionalizam i estetske muzičke kapacitete kakvim se odlikuju retki izvođači. Činjenica da su umetnice ovaj program nedavno već izvele u Nišu, na festivalu "Filipovi dani“, ne može opravdati stav dela publike koji se izjašnjava kao nezainteresovan za "već viđeno“. Izvođačke umetnosti kategorišu se kao reproduktivne, a poenta uživanja u njima je, između ostalog, u živoj, humanoj komunikaciji između umetnika i publike, u svaki put jedinstvenom i neponovljivom iskustvu recepcije umetničkih sadržaja, ono što je Valter Benjamin definisao kao „auralno svojstvo“ umetničkog dela, a Erika Fišer Lihte kao „katarzično dejstvo“ živog izvođenja.

Druge večeri festivala, priliku da se predstave niškoj publici poznatoj po afinitetu prema džezu, imali su talentovani momci okupljeni u sastavu simboličnog naziva "South Rail Messengers“. Koncert rezervisan za "groznicu subotnje večeri“ još jednom je potvrdio da umetnički entuzijazam u našem gradu malo ko ceni i poštuje. Pitanje je da li ga uopšte i prepoznajemo?

Ovo pitanje se kao neizbežno nametnulo i na trećoj, završnoj večeri festivala, kada je nastupila četrnaestogodišnja violinistkinja Katarina Vasiljević, ovogodišnji laureat nagrade „Constantinus“, uz klavirsku saradnju pijanistkinje Jasmine Raković. Katarina je suvereno vladala jednim ozbiljnim, "takmičarskim“ akademskim programom kog čine Mocartova Sonata za violinu i klavir KV 304 u e-molu, Bahova Alemanda iz d-mol Partite za violinu solo, Paganinijev Kapris br. 20, „Pesma i igra“ Vlastimira Peričića, Sen-Sansov „Mrtvački ples“ i Ščedrinova kompozicija „U stilu Albeniza“.

Katarina svira na violini poznatog majstora Nikole Vasića, koja joj je ustupljena, kako piše u programskoj knjižici, "ljubaznošću i plemenitim angažovanjem“ udruženja "Prijatelji srpske kulture“, čiji je Katarina prvi stipendista. Zvuk ovog dragocenog instrumenta imali su priliku uživo da čuju, nažalost, retki posetioci koncerta. Upadljivo odsustvo interesovanja za rad naših najtalentovanijih učenika, nije omeo vidno "iskusnu“ violinistkinju koja je svoj program izvela zapanjujuće zrelo, tehnički besprekorno, sa dubokim razumevanjem i doživljajem muzike što se ne očekuje od devojčice njenih godina.

Katarinu je na klaviru više nego "pratila“ Jasmina Raković, koja je osim sigurne, stilski jasno oblikovane i znalački izbalansirane podrške, svojim sadržajnim muziciranjem neizmerljivo doprinela opštem utisku sklada i elokvencije ostvarenog umetničkog izraza. Bio je to koncert koji niška publika u svim svojim kategorijama, od đaka, preko srednjoškolaca, do studenata, akademaca i svih drugih ljubitelja i poštovalaca kulture i umetnosti, nije trebalo da propusti.

Publika se neguje. Publika se obrazuje, usmerava, oblikuje kroz komunikaciju na svim umetničkim i kulturnim nivoima. Koncerti na kojima nastupaju mladi su posebno važni. Upravo mlađa publika češće prati nastupe svojih vršnjaka, pošto je razmena umetničkih sadržaja između ljudi istog uzrasta razumljivija, pa je i njeno podsticajno dejstvo učinkovitije. Umetnici u današnjem vremenu, svesni neophodnosti svoje prosvetiteljske kulturne misije, sve više svoje umeće dele s publikom bez bilo kakve materijalne nadoknade. Uprkos naporima, dolazimo do tačke kada je izvesno da će recepcija umetnosti biti obezvređena do te mere, da će za umetničko delovanje izostati svaka satisfakcija, čak i moralna. Možda su se Hobsbaumove prognoze o "kraju kulture“ već ostvarile?

Žak Atali smatra da je danas, kada se "zadovoljavamo sadašnjošću koju čine spektakli, graja i pijačna galama“, važno da naučimo da jedno društvo, jedan "svet“, ocenjujemo prema njegovim "bukama“, to jest "prema njegovoj umetnosti i svetkovinama“. Atali piše da ćemo razumeti "kuda vodi ljudsko ludilo, koja su nadanja još uvek moguća, i koje obnove su već na delu“, ako pažljivo slušamo "buke sveta“. Festivali, naročito muzički, jesu paradigmatični primeri ove "buke“, njeni prirodni odjeci i odrazi. Da li je kasno da današnja "buka“ ne evoluira u konačnu i fatalnu kulturnu "bruku“ našeg "vrlog sveta“?

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • Nevena Grujicic

    23:29 // 6. 12. 2018.

    Juzne vesti - Nepristrasni novinari, vrlo profesionalno su blokirali moje dalje komentare i polemiku sa gospodjom Dinov Vasic. Zato ga stavljam ovde
    Ako Vam je "neko onemogucio" pre nekoliko meseci, onda je potpuno nejasno zasto niste azurirali svoj kontinuirani naucni rad i referentne koncertne nastupe od 2012. god. (kako ste sami rekli)? Da se nisu mozda ceo Univerzitet i AKADEMSKA ZAJEDNICA ur

    • kuku todore

      21:26 // 18. 12. 2018.

      Šta "ga stavljaš ovde"? Komentari su ti blokirani jer si nepismena!

  • Kulturolog

    12:16 // 24. 9. 2018.

    Ako gospoda amateri s alter-egom nemaju sta da kazu na temu kritike koju pise gospodja Marija, onda neka zaobidju njenu kolumnu. Niko nikog ne tera da cita ono sto ga ne zanima i sto ne smatra vaznim. Pustite gospodju na miru, i postujte bar njenu publiku, ako vec nju licno ne postujete. Mnogo je nekulturnih u nasem drustvu.

  • Alter ego Ge Čevara

    09:25 // 22. 9. 2018.

    G-đa Marija,zašto Vi kao bogomdan vrsni pedagog,sa neverovatnim koeficijentom IQ,mučite svoje vijuge marginalnim stvarima kao budući doktorant. Imate Vi važnijeg posla od pisanja selektivnih kritika...

    • MyChe

      18:57 // 22. 9. 2018.

      Naravno da pakosni bot (Marko, Vladana, anđa i dr.), koji ne pravi razliku između doktoranda i doktora, ne može da razume. Svojom glupošću samo ste poentirali ono o čemu se u tekstu govori. Brinite vi svoju brigu, manite se ljubomore i zlobe. Ne možete vi ni da mislite na tom nivou.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: