Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Marija Dinov Vasić

Pijanista i klavirski pedagog.

Doktorand na Univerzitetu umetnosti u Beogradu.

 • Akademska simbolika "simbolizma"?

  Na kraju, „akademski“ je primetiti i to da se odsustvo ljudi na koje se ovaj naučni skup od samih svojih početaka oslanjao čini kao teško nadoknadiv gubitak za dalji razvoj lokalnog naučnog rada u polju umetnosti. Mada, isto tako se čini da to što je akademska zajednica konačno, faktivno i simbolično pokazala da je za većinu akademaca „simbolizam“ ipak daleko više od „stilske orijentacije“, budi nadu u možda svetliju budućnost Univerziteta?

  (4) detaljnije
 • Zašto (je) Betoven?

  U današnjoj vrevi instant kulturnih "proizvoda" koji obiluju performativnim efekatima i najčešće ne zahtevaju angažovanje recipijenata, Betovenova kamerna muzika predstavlja važan fenomen. Neprolazni kvaliteti ove muzike reflektuju potrebe i savremenih konzumenata umetničkih sadržaja, i, premda ponekad postoji privid koji ovakvu realnost može demantovati, vrednost ove muzike uvek će biti beskonačno stvarna i vanvremenski aktuelna.

  (7) detaljnije
 • Festivalska "buka"

  Žak Atali smatra da je danas, kada se "zadovoljavamo sadašnjošću koju čine spektakli, graja i pijačna galama“, važno da naučimo da jedno društvo, jedan "svet“, ocenjujemo prema njegovim "bukama“, to jest "prema njegovoj umetnosti i svetkovinama“. Festivali, naročito muzički, jesu paradigmatični primeri ove "buke“, njeni prirodni odjeci i odrazi. Da li je kasno da današnja "buka“ ne evoluira u konačnu i fatalnu kulturnu "bruku“ našeg "vrlog sveta“?

  (7) detaljnije
 • Iz starog u novi svet

  Diskrepanca između kvaliteta dva koncerta na simboličan način odražava svu slojevitost problema u kulturnom i obrazovnom životu nekada carskog grada na Nišavi.

  (16) detaljnije
 • Na sceni

  Na Fakultetu umetnosti, poniženi i marginalizovani, rade brojni profesori, umetnici i naučnici, kojima je neophodna pomoć nadležnih institucija, jer sa ovako postavljenim, duboko ukorenjenim koruptivnim mehanizmom funkcionisanja Fakulteta, oni nemaju više ni motivacije, a bojim se ni načina, da borbu za svoja prava časno vode.

  (32) detaljnije
 • List iz "muzičkog albuma" studenata Fakulteta umetnosti

  Nakon reprezentativnog koncerta, punog sadržaja, inspiracije i otvorenih pitanja o aktuelnom akademskom obrazovanju talentovanih mladih muzičara, ostaje velika šteta što sam događaj nije aktivnije promovisan.

  (5) detaljnije
 • Na naš način

  Ovaj koncert, nažalost, nije prezentovao najbolje strane niti studenata, među kojima ima odličnih i već prilično jasno profilisanih izvođača, niti kvalitetnija dela iz standardnog akademskog repertoara kamerne muzike, pa, u krajnjoj liniji, niti sam fenomen kamernog muziciranja.

  (9) detaljnije
 • Od Mokranjca do "Bitlsa" na koncertu niških horova

  Najslabiji elemenat u sinoćnjem muziciranju bili su klavirski saradnici, koji, nažalost, nisu pokazali da su dorasli izazovu kratkoročne pripreme za nastup, u ovom slučaju u vremenskom okviru rada na održanom majstorskom kursu.

  (2) detaljnije

Naši autori