Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:23, 10. 6. 2020.

Ime mi je Doktorka!

Autor

Osnivač sajta urednik.rs.

Bavi se lekturom, prevođenjem i pisanjem.

„Moje ime je DOKTORKA Branka ... (i neko prezime)“ – čuh slučajno na televiziji predstavljanje predavača, valjda u okviru onlajn nastave u doba korone. Ne znam tačno zašto je baš „doktorka“ održala predavanje i o kom je predmetu reč, no to za našu priču nije ni bitno. Zanimljivo nam je samo predstavljanje i to što se titula „doktorka“ našla u sklopu imena dotične osobe.

Upotreba reči „doktor“, makar u srpskom jeziku, veoma je, da tako kažemo – provokativna. Doktor – od latinskog docere, što znači „učiti“ ili doctus – „naučen“, predstavlja najviši stepen akademskog obrazovanja. S druge strane, ova reč označava i doktora medicine, i u svakodnevnom govoru se često upotrebljava umesto mnogo pogodnije, domaće reči „lekar“ – onaj koji leči ljude, zdravstveni radnik koji se bavi ljudskim zdravljem, odnosno bolešću.

I tu se živo nameće asocijacija na anegdotu koju je u svom doktoratu (na temu ironije u likovnoj umetnosti) opisao moj prijatelj slikar. Imao je, usred doktorskih studija na beogradskoj akademiji umetnosti, čudan telefonski poziv tokom kojeg ga je žena sa druge strane „žice“ zamenila sa „doktorom Nikolom Markovićem“ koji leči po prirodnoj metodi izvesnog Ričarda Šulca... Na to je slikar Nikola najpre pomislio da se neka od koleginica šali sa njim, upravo na temu pomenute dvojnosti termina „doktor“, ali avaj, žena je nastavljala sa opisivanjem svojih simptoma, te on shvati da je „vrag odneo šalu“ i brže-bolje se odbrani od te neželjene nove titule...

Nekima iz lekarske branše je, međutim, ta titula toliko mila i za srce prirasla da bi je stavili u sklop rođenog imena i prezimena... Ima nas raznih, rekao bi narod, ali priznaćete: čudno zvuči kad ti je ime Doktorka!

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • mat38

    09:22 // 18. 6. 2020.

    Svrsen studenti medecine su LEKARI.Kada po zakonskoj proceduri i priznatim naucnim radom postanu doktori onda mogu da se predstavljaju tako.

    • Tatjana Pašić

      14:29 // 12. 9. 2021.

      Svršeni studenti medicine ( a ne mEdecine ) su Dr.medicine,jer su završili Integrisane akademske studije u trajanju od šest godina i time stekli zvanje Dr.

  • Milos

    16:06 // 17. 6. 2020.

    Poštovanje!
    Naravno da inače nema potrebe da se bilo ko navodi titulu, ali je izuzetno bitno koja je tema predavanja i ko je predavač, odnosno koje je struke i titule u toj struci. Zato mislim da je poželjno znati ko nam prenosi znanje, tj. da li je osoba kvalifikovana ili ne.

  • Сања

    11:50 // 17. 6. 2020.

    Зар нема на академијама само магистратура?Или је то само прича?
    Сетих се: 1. кад се један проф. др побунио што су му заборавили титулу и рекао:"Па шта је ово?! Јесам ли ја превозник шодера или сам нашао докторат на путу?!" и 2. Кад је Аустријанка на аеродрому прегледала пасоше и са висине ословила путницу по имену, а она је на то одговорила: "Ваљда Др ....?".Зашто би се крило оно што је заслужено

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: