Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:23, 10. 6. 2020.

Ime mi je Doktorka!

„Moje ime je DOKTORKA Branka ... (i neko prezime)“ – čuh slučajno na televiziji predstavljanje predavača, valjda u okviru onlajn nastave u doba korone. Ne znam tačno zašto je baš „doktorka“ održala predavanje i o kom je predmetu reč, no to za našu priču nije ni bitno. Zanimljivo nam je samo predstavljanje i to što se titula „doktorka“ našla u sklopu imena dotične osobe.

Povratak na vest
Pošalji komentar
Poslednji komentari:
  • Boba

    10:35 // 10. 6. 2020.

    Jako zanimljiva pojava, sveprisutna, drago mi je da ste napisali tekst o tome. Gotovo svaki lekar se predstavlja kao doktor. "Titulu" imaju cak i u privatnim e-mail adresama. A doktori nauka sami sebe ne predstavljaju sa titulom ispred imena. Mozda se objasnjenje nalazi u Anjstajnovoj relaciji: Ego=1/Knowledge.

  • Sasa

    12:47 // 10. 6. 2020.

    Nista cudno, svakodnevno i godinama vec nepismenost postaje nesto sto je normalno. Znam puno obrazovanih i nepismenih: politicari, lekari, profesori, ucitelji (predaju srpski jezik, ali su totalno nepismeni)...deca nema od koga da nauce.

  • Bata

    22:02 // 10. 6. 2020.

    Само да питам:када одете на преглед код изабраног, или уопште, лекара како га ословљавате?Једино се изузима да се случајно лично не познајете са дотичним.Много је паметовања у последње време са мало предложених решења.

  • kole lekar

    01:21 // 11. 6. 2020.

    Nema sujetnije profesije od lekara. Nadjite neku ordinaciju u Srbiji a da na vratima ne pise dr.....Pa nisu svi doktori nauka.

    • Gagi

      15:22 // 12. 6. 2020.

      Pa titula im se i zove "doktor medicine". A sa doktoratom "doktor medicinskih nauka".To je iz latinskog, kao sto je i advokat itd itd. . . tako je svuda u svetu sa nazivima zanimanja i titulama. Lekar ili vrač je narodni jezik. E sad koliko znaju to je drugo pitanje. . .

  • Dšman

    08:38 // 11. 6. 2020.

    Ima tri vrste brada. Tako je i sa doktorima.

  • Lola

    13:15 // 11. 6. 2020.

    Malo je onih kojima s punim srcem može da se kaže čak i to IME MU JE DOKTOR. Pregršt nadobudnih takozvanih doktorčića kojima je pacijentovo zdravlje na dnu lestvice interesovanja. Brojni preminuli tokom pandemije ,da mogu da progovore, dali bi materijal za hiljade strana nehumanog, nebrižnog, nestručnog odnosa takozvanih doktora.

    • Pera penzioner

      12:33 // 15. 6. 2020.

      Kritikujes sa namerom i dajes samo negativne (proizvoljne) argumente.Doktorčića sigurno ima, ali u svim strukama. Ostali ti manje smetaju?Zbog njih imas problema na svakom koraku.Oni su krivi i za ove doktorčiće jer su postali to i dosli gde su.Piscu smeta doktorka a ne shvata da je vaznije znati da ona nije veterinarka. Doktor je, a ne "bavi se"! Student na prvoj godini se predstavlja kao prvnik?

  • Gordana

    17:52 // 13. 6. 2020.

    Dr je titula .Naravno da ce se predstaviti da je dr kad predaje.nije ni med sestra.ni prof ni docent ves Dr Branka.Animozitet prema lekarima je podsvestan jer svi se kao deca igraju doktora i mastaju da ce to biti.U celom svetu se postaje Dr nakon studija medicine.A ti duso pre no nesto napises deder se informisi na datu temu.U

    • Dr

      13:15 // 15. 6. 2020.

      Jedno je biti dr i nositi tu titulu, a drugo je obavezno se predstavljati tako, skrivajući svoj kompleks niže vrednosti napominjanjem iste

  • asa

    08:26 // 17. 6. 2020.

    Postovanje za sve Doktore. Kome smeta neka zavrsi skolu pa i njega neka oslovljavaju sa Doktore.

  • С. Живаљевић

    11:40 // 17. 6. 2020.

    У Немачкој титула пише у и личној карти и у пасошу. Код нас, наравно не, што потиче из социјалистичког времена и идеје да смо сви једнаки. Било би лепо да смо сви једнаки - пред законом, а у осталим стварима различитост је квалитет. По некима, смемо да кажемо којој партији припадамо, које нам је сексуално опредељење и свашта још, али не и да смо се мало више помучили од других и стекли титулу?!

  • Сања

    11:50 // 17. 6. 2020.

    Зар нема на академијама само магистратура?Или је то само прича?
    Сетих се: 1. кад се један проф. др побунио што су му заборавили титулу и рекао:"Па шта је ово?! Јесам ли ја превозник шодера или сам нашао докторат на путу?!" и 2. Кад је Аустријанка на аеродрому прегледала пасоше и са висине ословила путницу по имену, а она је на то одговорила: "Ваљда Др ....?".Зашто би се крило оно што је заслужено

  • Milos

    16:06 // 17. 6. 2020.

    Poštovanje!
    Naravno da inače nema potrebe da se bilo ko navodi titulu, ali je izuzetno bitno koja je tema predavanja i ko je predavač, odnosno koje je struke i titule u toj struci. Zato mislim da je poželjno znati ko nam prenosi znanje, tj. da li je osoba kvalifikovana ili ne.

  • mat38

    09:22 // 18. 6. 2020.

    Svrsen studenti medecine su LEKARI.Kada po zakonskoj proceduri i priznatim naucnim radom postanu doktori onda mogu da se predstavljaju tako.

    • Tatjana Pašić

      14:29 // 12. 9. 2021.

      Svršeni studenti medicine ( a ne mEdecine ) su Dr.medicine,jer su završili Integrisane akademske studije u trajanju od šest godina i time stekli zvanje Dr.

comments_report_caption
comments_report_notice
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: