Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:14, 24. 3. 2016.

Kad ja pođem Kaporovim sokakom...

Mese-Selimovica
Autor

Osnivač sajta urednik.rs.

Bavi se lekturom, prevođenjem i pisanjem.

Na jednoj od idiličnih vožnji biciklom od moje kuće na niškom brdu do obližnjeg sela, spazih tablu sa natpisom: „Ulica Desanke Maksimović“.

„Ko bi rekao da je baš ovde ulica Desanke Maksimović?“, prođe mi kroz glavu trenutna misao, kojom se možda više i ne bih bavila, da ubrzo zatim ne spoznah kako i čuvena glumica Žanka Stokić baš na ovom „potezu“ ima svoju ulicu... No, dobro, pre bi se reklo uličicu, sokačić...

Već posle stotinak, najviše dvesta metara, sačeka me skretanje sa glavnog puta, sokak koji vodi do nekolicine kuća i ponosno nosi ime... pitate se čije? Miodraga Petrovića Čkalje! Desanke-Maksimovic

I ako sam se, sada već poprilično zainteresovana za ovu stvar, zapitala da li je možda još neki srpski umetnik svoju „ulicu“ dobio baš na ovom seoskom putu, odgovor nije trebalo dugo čekati. Preda mnom – stub sa tablom „Ulica Mome Kapora“.

Da, i naš poznati književnik i slikar baš ovde ima svoju, uslovno rečeno – ulicu. Ali, kao slikar nije „usamljen“... Samo stotinak metara dalje, sa glavnog puta izdvaja se prilaz do nekoliko kuća, možda vikendica, koji nosi ime čuvenog Paje Jovanovića. Ah, da, ni Milić od Mačve nije zaboravljen pri imenovanju sokaka na ovom putu. 

Milorada-Pavica Tu negde, smestili su se i sokaci koji su u nekom trenutku nazvani imenima Dragana Lukića i Milorada Pavića, kao i Milutina Bojića, Oskara Daviča. O da, sokačić sa imenom Stevana Raičevića u prvi mah je bio sakriven od pogleda bicikliste na nizbrdici... A ako ste mislili da je izostavljen velikan kakav je Meša Selimović, varate se! I ovaj pisac dobio je svoju ulicu na, moglo bi se reći „udarnom“ mestu na putu od Niša do obližnjeg sela... treba li reći kog, ili da ostavimo to kao malu enigmu...?

Da se razumemo, nemam ja ništa protiv seoskih puteva, prirode, sela, predela udaljenih od gradske vreve i civilizacije; uostalom, zašto bih se tako često nalazila ovde? Baš naprotiv, verni sam poklonik svega nabrojanog, a pogotovu ovog puta i sela koje je moje odredište prilikom čestih vožnji biciklom, moja oaza mira i lepote.

Ipak, posle jedne ovakve spoznaje, zapitate se da li u gradu Nišu uopšte ima ulica sa imenima umetnika, ili su sve smeštene baš ovde. Zapitate se kakva je to čudna tendencija: da li je neko došao na ideju da ovim istaknutim ljudima (a verujte da ih ima još, recimo, frulaš Sava Jeremić, pa Dositej Vasić, nekadašnji niški episkop...) negde u Nišu dodeli ulice, ali su one u gradu već bile „zauzete“ imenima, u velikom broju slučajeva - manje značajnih ljudi...?

Mome-Kapora Možda je odgovor delom i u onome što mi je došapnuo jedan stanar Pavićeve ulice (nakon što je spazio da je kamera telefona usmerena prema njegovoj kapiji, na kojoj se, jel’te, nalazi tabla sa nazivom ulice). Ovaj deo inače velike ulice koja ide prema gradu a sa druge strane izlazi na pomenuti seoski put, nedavno je, kaže, preimenovan u ulicu Milorada Pavića, i to na zahtev stanara?!

Sve u svemu, na ovaj tekst gledajte više kao na zapis jednog bicikliste nego novinarsko istraživanje... I što se mene lično tiče, kad bolje razmislim, možda me ovaj kraj zbog toga i privlači. Seoski sokaci ili ne, ipak je ovo jedan umetnički ambijent!

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • koka

    05:53 // 25. 3. 2016.

    Zanimljiva priča,pozdrav za sve stanovnike ovih upalica i selo donje vlase

  • бранко

    20:08 // 24. 3. 2016.

    Без икакве намере да било кога вређам:Не могуда схватим градску одлуку донету наводно у интересу грађана да се нови називи улица не могу давати у старом делу града (замена назива)или на већим и битнијим саобраћајницама, јер ће направити трошкове око замне личних докумната!?Кад треба мењати, држвни органи имају одлукуо промени,а грађани мењају када им дође законско време за замену личних докумената

  • nenad 2008

    18:08 // 24. 3. 2016.

    Da nije "Komisijskog Ćorsokaka ne bi bilo i ove, nadahnute i inspirativne kolumnice. Ali, članovi pomenutog "KĆ", teško mogu da razaberu, da davanje /i prihvatanje/ naziva sokaka, ulica i bulevara je mnogo više od puke formalnosti.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: