Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Marija Filipović

Osnivač sajta urednik.rs.

Bavi se lekturom, prevođenjem i pisanjem.

  • Zašto je engleski jezik IN, a srpski OUT?

    Kako objasniti to što je u Srbiji pričanje engleskog tako „in“, dok je srpski potpuno „aut“ . Da li to roditelji usađuju deci još od vrtića, namećući im engleski dok još nisu valjano progovorili maternji jezik, da li su u osnovi neki kolektivni kompleksi, nemilosrdni uticaj medija...? A možda se i iza stvaranja takve klime kriju već čuveni „drugosrbijanci“?

    detaljnije
  • Ime mi je Doktorka!

    „Moje ime je DOKTORKA Branka ... (i neko prezime)“ – čuh slučajno na televiziji predstavljanje predavača, valjda u okviru onlajn nastave u doba korone. Ne znam tačno zašto je baš „doktorka“ održala predavanje i o kom je predmetu reč, no to za našu priču nije ni bitno. Zanimljivo nam je samo predstavljanje i to što se titula „doktorka“ našla u sklopu imena dotične osobe.

    (16) detaljnije
  • InstaGLAM ili InstaŠLJAM

    Instagram, naravno, nije jedino mesto gde se ogledaju pomenute negativnosti, samo je nekako najdrastičniji po tome što ima ogroman uticaj na milione pripadnika mlade populacije.

    (5) detaljnije
  • Suma-Marija-Filipovic.jpg

    Zagađuju i ostavljaju tragove!

    Već smo navikli na mini deponije koje na zelenim površinama izvan gradskog jezgra niču bukvalno na svakom mestu iole zaklonjenom od pogleda prolaznika. 

    (9) detaljnije
  • Mese-Selimovica

    Kad ja pođem Kaporovim sokakom...

    Na jednoj od idiličnih vožnji biciklom od moje kuće na niškom brdu do obližnjeg sela, spazih tablu sa natpisom: „Ulica Desanke Maksimović“. 

    (4) detaljnije
  • Zemlja Dembelija

    Usred Srbije - zemlja Dembelija

    Ipak, kada u Srbiji živite više od 3-4 decenije, valjda se više treba začuditi sebi što vas i dalje čudi neki nedostatak logike...

    (13) detaljnije

Naši autori

Pronađite nas na: