Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Marija Filipović

Osnivač sajta urednik.rs.

Bavi se lekturom, prevođenjem i pisanjem.

 • Zašto je engleski jezik IN, a srpski OUT?

  Kako objasniti to što je u Srbiji pričanje engleskog tako „in“, dok je srpski potpuno „aut“ . Da li to roditelji usađuju deci još od vrtića, namećući im engleski dok još nisu valjano progovorili maternji jezik, da li su u osnovi neki kolektivni kompleksi, nemilosrdni uticaj medija...? A možda se i iza stvaranja takve klime kriju već čuveni „drugosrbijanci“?

  detaljnije
 • Ime mi je Doktorka!

  „Moje ime je DOKTORKA Branka ... (i neko prezime)“ – čuh slučajno na televiziji predstavljanje predavača, valjda u okviru onlajn nastave u doba korone. Ne znam tačno zašto je baš „doktorka“ održala predavanje i o kom je predmetu reč, no to za našu priču nije ni bitno. Zanimljivo nam je samo predstavljanje i to što se titula „doktorka“ našla u sklopu imena dotične osobe.

  (16) detaljnije
 • InstaGLAM ili InstaŠLJAM

  Instagram, naravno, nije jedino mesto gde se ogledaju pomenute negativnosti, samo je nekako najdrastičniji po tome što ima ogroman uticaj na milione pripadnika mlade populacije.

  (5) detaljnije
 • Suma-Marija-Filipovic.jpg

  Zagađuju i ostavljaju tragove!

  Već smo navikli na mini deponije koje na zelenim površinama izvan gradskog jezgra niču bukvalno na svakom mestu iole zaklonjenom od pogleda prolaznika. 

  (9) detaljnije
 • Mese-Selimovica

  Kad ja pođem Kaporovim sokakom...

  Na jednoj od idiličnih vožnji biciklom od moje kuće na niškom brdu do obližnjeg sela, spazih tablu sa natpisom: „Ulica Desanke Maksimović“. 

  (4) detaljnije
 • Zemlja Dembelija

  Usred Srbije - zemlja Dembelija

  Ipak, kada u Srbiji živite više od 3-4 decenije, valjda se više treba začuditi sebi što vas i dalje čudi neki nedostatak logike...

  (13) detaljnije

Naši autori