Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:41, 28. 12. 2010.

Save our soul

Autor

Saradnik Međunarodnog kulturnog centra Beograd.

Project developer u oblasti zaštite životne sredine i održivog razvoja.

OK, bilo je povuci potegni sa MMF-om. Ali, na kraju su nam ipak dozvolili da nas još više zaduže. Oko tog natezanja, najinteresantniji je bio Jurij Bajec, predsednikov savetnik. Na konkretno pitanje novinara: “Da li je istina da su pregovori sa MMFom prekinuti”, čovek bez srama odgovori da to nije istina, već da je istina da će pregovori ponovo biti nastavljeni. Opet je, zemljače, ovde neko lud ili se pravi!? Dobro idemo dalje…

Donesoše nam upitnik EU. Dočekasmo ga ko litiju (revnosni bi rekli ko Majčicu trojeručicu). Ali šta je to za nas?! Nismo ga ni pogledali, a već je 80% pitanja odgovoreno. Dosledni “nacionalnim vrednostima” bi opet rekli da smo spremni (kao da ćemo sutra u EU), mada koristimo svaku priliku da teramo po svome (čitaj da ih zavrnemo).

Za pregovore sa Kosovom smo odavno spremni. Još sutra možemo da krenemo u pregovore za sopstvenu teritoriju, na kojoj, uzgred, našim ljudima nismo savetovali da idu na izbore. Stručnjaci bi takvo ponašanje verovatno nazvali šizofrenim cepanjem, ali bitno je da mi znamo kako ćemo.
Sa braćom Rusima smo u tradicionalnim odnosima. Sa Amerima smo takodje u tradicionalno dobrim odnosima. Ali sa tamošnjom opozicijom. Koja god bila. U Klintonovo vreme republikanci su nam bili bliži, dok je bio Buš na vlasti, mi smo korespondirali sa demokratama. Liberalni optimisti bi svakako rekli: “Sada je Obama, on je sa nama “!

Još jedno ponašnje vlasti koje bi u dijagnozi sigurno imalo prefiks “F”, pokazalo se u slučaju Kine i Nobelove nagrade. Ipak, Kina je Kina, a ovo je samo Nobelova nagrada za MIR (inače pojam koji mi tumačimo u veoma slobodnoj interpretaciji). Real–političari misle toliko glasno, da se skoro čuje - Kina je večna, a mir dodje i prodje.

Rešen je i problem crkve. U lepom Pirotu, mudri Piroćanci kažu: “Vrzan pop mirno selo”.

Vikiliks nam je dobro došao, da malo likujemo kod kuće, a onda da idemo i tešimo i peglamo odnose osramoćenih i prokazanih aktera. Mladić je tu negde, služba poručuje da mu je jedna lisica, još malo, pa na ruci.

Sve u svemu, umemo de se noimo sa problemima, eto neko ko nas ne zna reći će da nam i nije tako loše; crkva, opozicija, EU, Kina, Rusija, SAD, Kosovo, za sve imamo spremna rešenja.

Jedino je pitanje svih pitanja, da li će naša deca imati sutra ujutro da popiju svoje obavezno mlekce, a da njihovi roditelji ne moraju obići čitav grad ne bi li imali sreće da negde u rafu zateknu koji litar nekog bajatog nemačkog ili jebem-li-ga kakvog mleka!?!

“Alo, Tadiću, zemljače”, zemlja Srbija Te zove…

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • Nebojsa ozimic

    07:04 // 31. 12. 2010.

    Gorak i u visokom procentu tačan tekst.

  • Icić Nebojša

    11:33 // 29. 12. 2010.

    Srbija ne postoji kao zemlja, mislim država. Ovo je neokolonijalizam u svilenim rukavicama. Ni zemlje, ni tapije, ni naroda, ni budućnosti, ni sadašnjosti...ni ljudi. Džaba teksta.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: