Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:18, 30. 7. 2010.

Svi smo mi po malo normalni

Autor

Saradnik Međunarodnog kulturnog centra Beograd.

Project developer u oblasti zaštite životne sredine i održivog razvoja.

Uobičajena šetnja u kasno popodne, moju ćerkicu, suprugu i mene uglavnom prevede preko glavnog gradskog trga, uz bezbrojna zadržavanja zbog susretanja sa prijateljima i odvede nas ravno do prelepog nišavskog keja.

Elem, pre desetak dana našu svakodnevnu rutinu presekla je iznenadjujuća gužva, zbog koje smo morali da uradimo manevar zaobilaženja dela trga.

“Pirosko kulturno leto” je nasleđe dugogodišnje prakse da se u gradu za vreme leta organizuje “kulturno umetnički program”. Bilo je tu raznih skraćenica i akronima dok se nije došlo do pomenutog “kulturnog leta”.

Na iznenadjenje supruge i mene a na stravu i užas naše petnaestomesečne ćerkice, “grunu” novopribavljeni razglas dok smo se kretali po obodu zavidnog broja zainteresovanih građana. Upravo je počinjao koncert folklornioh igara domaćih i ansambla iz dijaspore. Koncept koji je upkos nizu godina preživeo sve personalne promene, različite nazive manifestacije i suštinski ostao nepromenjen. Da budem jasan, naše iznenađenje je blio posledica iznenadnog velikog broja decibela.

Ok, to su “naši koreni”, to ljudi vole, pa neka ima i toga. Ali pobogu, ne samo toga! Ruku na srce ima još po nečeg, za svakog po malo, ali je folklor uvek u krupnom planu.

Gurajući kolica sa detetom, već pri kraju tog dela trga, čuo sam zanimljiv komentar iz svojih leđa. To je bio glas mlađeg čoveka, a rekao je sledeće: ”Ovaj nije normalan, gledaj molim te u kakvoj je majici došao da gleda folklor”.

Kad smo izmakli od udarne buke i gužve, ja svojoj supruzi ponovih ono što sam čuo uz iskazanu znatiželju o kakvoj li se to majici radi. Pogled moje supruge uz široki osmeh mi je dao traženi odgovor. Moja omiljena majica “Ramonsi “ (RAMONNES - TOO TOUGH TO DIE, uzgred, odlican album, kao i sve vezano za ovaj bend), je nekome zapala za oko i gle čuda, postala predmet njegove pažnje i glasne kvalifikacije na normalne i nenormalne. Nažalost, propustio sam da vidim kako izgleda neko “normalan” ko je došao na folklorni koncert. Da li je imao na sebi “jelek, anteriju i opanke” ?

Još sam prebirao misli u glavi o predhodnom događaju, kada me prenu nečija ruka, tapšuci me po ramenu. To je bio moj dobar prijatelj, sa kojim se ne viđam baš često. Inače zakleti hevi-metalac i poštovalac različitih sub kultura u okviru rocka u poslednje tri decenije i ujedno večiti cinik i glasni kritičar programa sličnih tekućem.

"Au, kakva gužva, jedva se živ probih kroz masu, a onda sam ugledao osveženje u odnosu na okruženje narodnih nošnji i pažljivih posmatrača. Video sam kao u magnovenju ramonsi majicu i bas pomislih ‘evo jednog normalnog’, tek iz blizine videh da si ti . . .”

Uprkos svemu, stigosmo do keja. Bila je to prijatna šetnja, kao i obično. Isprovociran onim što sam za samo tri minuta doživeo na trgu, počeh da obraćam pažnju na majice, šortseve i druge delove garderobe, ostalih šetača.

Smo svi po malo normalni...  u po nekom delu odeće.

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • dukenukeme

    09:51 // 22. 8. 2010.

    Statistički gledano dva od 10 čoveci vole ramonese ;)

  • Bumbarce

    12:59 // 6. 8. 2010.

    Koliko sam shvatila, ti " nisi normalan", ali " pomalo i jesi" ( sreca te su bila samo dva komentara slucajnog prolaznika-posmatraca i poznanika, a moglo je tu biti mnogo vise domisljatih komentara, da si bio zapazen (da si bio na bini - npr. :))) ). Ovako jedan medicinski zakljucak - ti si udvojena licnost, a za spisateljstvo - izniklo iz pera odlicnog poznavaoca lokalnog mentaliteta receno - britkim, ali lepim jezikom " zrelog" kolumniste. Bravo majstore!

  • Imenjak

    23:36 // 4. 8. 2010.

    Jedino što mi je zasmetalo su neke pravopisne greške. Zaključak mi se baš sviđa

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: