Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:59, 4. 6. 2015.

Palilusko veče je bilo pucanj u građanski Niš

Palilulsko veče

Od jedne divne boemske manifestacije koja je od početka imala cilj da zadrži bar malo tog starog "dobroćudnog i šeretskog" duha Niša koji se gotovo izgubio, "Palilulsko veče" je preraslo u vašar svadbarskog karaktera, bez imalo gospodske note.

Pokojni Boža Mijalković, koji je kao stari Nišlija osmislio ovo veče na Palilulskoj rampi, ne verujem da je želeo da s' bine estradna umetnica uzvikuje "ajmo, ajmo, Niš, ruke gore, ja sam tebi verovala slepooooo“ i slične pesme.

To je zamišljeno da ljudi, deca, bračni parovi izađu te večeri, da se prijatelji vide, domaćinske kuće su izvlačile slavske stolove pred kapiju i na postavljenom belom stolnjaku s nešto posluženja dočekivale svoje komšije.

Nisam video sinoć ni jedan sto, ili možda jedan, ali mi nije ličio na slavski nego puno manji. Ali, zato sam video mnogo pripite omladine sa „granatom“ piva u rukama, đubre, papiriće, flaše, najlon kese na svakom koraku. Prepune korpe su se „prelivale“, psi to đubre raznosili. Tu je bilo svega, samo ne duha starog Niša.

Đubre

Ko zna, zato se možda na otvaranju nije pojavio gradonačelnik Niša Zoran Perišić što je neuobičajno za ovakav događaj. Ono pošteno gledajući, „vašarizaciju“ Palilulske večeri su pokrenule ranije vlasti, ali ovo sa ovoliko alkohola, estradnim performansom, đubretom u žardinjerama, milionima limenki piva među šinama pruge, prevršilo je meru.

Istina, pričali su mi neki prijatelji da su deca iz Crkveno-igračkog ansanbla Branko imala lepu predstavu, da su na početku viđeni „oni“ parovi koji ruku pod ruku podsećaju na cilj manifestacije, ali da su se brzo i povukli pred naletom primitivizma, potpomognutim alkoholom.

Razne štandove sa robom kojoj tu nije mesto ne mogu da ocenjujem jer i ti ljudi (prodavci) hoće neku paru pride da zarade, mada ne verujem da su se sinoć ofajdili.

Čokalijin sokak Čokalijin sokak

Svetla tačka je bio korner Žike Čokalije koji je pevao pesme starog Niša. Bilo je tu priče i starih anegdota, sećanja na ljude koji su nekada zaista bili boemi... Istina, bilo je tu umetnika koji su zaslužili da se predstave Palilulcima.

Očigledno da ovo veče mora drugačije da se osmisli jer ovako organizovano veče može da se organizuje svaki dan. Palilulsko veče ne sme da liči na Guču i slične iskomercijalizovane manifestacije.

Neka, ne mogu da krivim organizatora, Opštinu „Palilula“ što su od sinoćne manifestacije napravili običnu kičericu i jeftinu zabavu, svako se bori za glasače, to razumem, al’ di baš sinoć.

Onima koji vole Niš, ne bacaju otpatke na ulici, ne povraćaju iza trafike, imaju čast i dostojanstvo, ostalo je to „Palilulsko veče“. Ili smo sinoć ostali i bez tog divnog običaja.

* Tekst je uz saglasnost autora preuzet sa Gradjanin.rs

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • Sesil

    21:13 // 7. 6. 2015.

    Sta se desilo pa ste sad odjednom svi GRADJANI?!
    Uostalom ovo nije ''prvi pucanj'' bilo ih je i ponavljaju se svake godine ... i tako godinama... Do sad Vam dragi gradjani, to nije smetalo?!
    hahaha

  • Нишлијка

    00:02 // 6. 6. 2015.

    Чак шта више, ни у забитима из којих су сишли у Ниш и ту запосели власт нема оваквог сељацизма !

  • Goran

    12:01 // 5. 6. 2015.

    Svaka cast na tekstu... Mi prave Nislije od dosljaka i skorojevica ne mozemop doci do izrazaja... primitivizam i kic nadvladao je ovim drustvom, nazalost...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: