Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

23:36, 6. 6. 2010.

Radnički se voli kao šuma, kao žena!

Sakupio sam svu hrabrost danas, mada je nemam mnogo u sebi, da čujem gorku istinu.

Fudbalksi klub „Radnički“ seli se u Srpsku ligu. Nismo uspeli. Džabe su me tukli na parkingu Čaira posle utakmice s Vardarom. Džabe Kantrida pamti moje lepe dimne bombe. Džabe me se Karaburma seća po nestašlucima. To bi svako pomislio koga grbina boli od dugih motki zvazdaša, partizanovaca i drugih koji vole uspešne klubove.

Tukli smo se, ali ne zbog toga da bi danas Nišlije izgubile entuzijazam. Fudbalski klub „Radnički“ mora da živi. I današnji neuspeh je samo gospodstveni poraz dobrog tima koji je počeo dobro da igra. Nema predaje.

Mnogo smo se predavali pa smo mnogo i izgubili. Radnički više nije pitanje sporta. Opstanak tog kluba je pitanje kulture jednog naroda u kotlini. To nam je jedino ostalo za šta možemo da se „uhvatimo“ i kažem da je nešto u šta smo verovali, bilo vredno. Radnički je dokaz vremena u ovom nevremnu.

Radnički je svedočanstvo jedine pobede koju je Niš zabeležio u poslednjih šezdeset godina!

Iz ovog grada je nikao jedan jedini heroj kome ime ne sme danas da se spomene (pričaju istoričari da je to čovek sa nadimkom Borski). Sve ulice u Nišu su date po učesnicima iz NOB-a koji potiču iz Prokuplja, Negotina, Aleksinca. Niš nema narodnog heroja koji se rodio u gradu, sem Radničkog te 1923. godine.

Radnički mu dođe ko lepa devojka koja vas stalno vodi u propast, al’ je volite jer je lepa! Tačno je da u klubu postoje administrativni radnici koji su bez trunke rada primali velike plate, a pojedini se uguravali u upravne odbore, kojima nije stalo da klub uspe. Ceo Niš zna poimence koji su to ljudi, ali sve jedno.

FK “Radnički“ se voli kao država, kao žena, kao polje, kao šuma. Bezrezervno.


Borski

U razgovoru sa istoričarima, Južne vesti saznaju da Niš u Drugom svetskom ratu nije imao narodne heroje, odnosno da niko od postojećih istaknutih boraca juga Srbije nije rođen u Nišu.

Borski je danas poznat po tome što je upamćen kao savremeni agent tadašnje tajne službe i profesionalac koji je u Madridu (Španija) na ulici, jednim hicem iz pištolja, ubio Antu Pavelića, poglavnika Ustaške Nezavisne države Hrvatske (postojala od 1941-1944. godine).

Ta država je upamćena po nezapamćenim zločinima prema Srbima, Jevrejima i Ciganima, a zabeleženo je da je samo u logoru Jasenovac 700.000 duša izgubilo živote.

Borski je rođeni Nišlija iz Jeronimove ulice, a Josip Broz Tito, bivši predsednik Jugoslavije, nikada nije dozvolio da se imenuje za narodnog heroja.

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • draganantic

    21:51 // 21. 6. 2010.

    Da biste bili ozbiljan list morali bi da imate i ozbiljne kolumniste,ovo je VELIKA neistina u vezi tzv. Borskog,a i mesto atentata gospodin nezna sto je za svaku osudu.Ako je zeleo da pise na tu temu trebao je nesto i da procita.SRAMOTA

  • stanimir

    11:55 // 16. 6. 2010.

    Ja sam sticajem zivotnih ojkolnosti kao oficir JNA ziveo od svoje 15 godine pa do 1991 god . van Srbije, a jedina veza sa rodnim krajem mi je bio Radnicki .Ostale su uspomene kada se reporter uljucuje i javlja da golom Cvetkovica Radnicki vodi 1:o ili Palcic je promasio penal Radnicki gubi od Vardara i ispada iz Prve lige posle 23 god.Uvek mi je srce za igralo kada je reporter javljao da je na suncem okupanom Cairu pocela je utakmica izmedju Radnickog i ..... pred 20000 gledalaca.Hiljade secanja na utakmice i detalja sa utakmica Radnickog,na stotine ulaznica sa utakmica Radnickog sirom i bivse i sadasnje drzave.

  • meda

    04:18 // 12. 6. 2010.

    Zbog idiota "koji se tuku zarad entuzijazma i uspeha kluba" fudbal u Srbiji je tamo gde jeste: na granici sa terorizmom. Šumski ljudi treba da ostanu tamo gde im je večna ljubav: u šumi.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: