Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

20:57, 21. 8. 2012.

Tužna slika Niša

Miris mokraće, kese lete na vetru, bačeno đubre oko bandera iz kineskih prodavnica, procurela bačena paprika, potoci crvene vode iz neprodatih lubenica, plastične flaše popijenih piva, bezopasni psi lutalice, maloletne secikese, tezge sa gaćama, brushalterima, ludog Vlastu što plaši prolaznike i još mnogo toga nismo uspeli da sakrijemo od muzičara i gostiju Nišvila koji su sve ovo mogli da osete i vide na putu od autobuske stanice do Tvrđave, kroz najprljaviju nišku Ulicu Đuke Dinić. Kada padne letnja noć, moj kraj ne liči na Niš nego na Solun.

To se trguje, pije pivo i rakija, vodi ljubav u kombijima, a video sam da se poneko i gađa trulim paradajzima. Što bi rekao jedan komšija, ovo je bre, parakvantaška pijaca.

Bruka je to i sramota. Retko me je stid zbog nečeg što je drugi uradio u mom kraju koji je toliko živopisan, al sad sam hteo živ da se „pojedem“. Istina, sve ja to gledam već godinama i „utrnuo“ sam od pričanja i pisanja da se to reši, ali ništa. Sve moguće vlasti sam molio da se postave kontejneri na skrovitijem mestu, poploča deo ulice kako bi ljudi mogli da prođu od automobila, ma šta sve ne, ali ništa.

Da nije tragično bilo bi smešno kada je pre neki dan došla grupa i prolaze kroz ulicu, mislim da su iz Francuske. Jedu pljeskavicu, svi beogradmalski kučići ih prate, a u jednom trenutku pijani Vlasta iskače iza trafike i vrišti „Srbija, Srbija“, nastavlja da svira frulicu. Tolko ih je „iseko“ da su se zagrcnuli. Vetar podigo kese, a lokalni pripiti đilkoši(inače moji dobri drugari) im zvižduću. Strašno, scena kao u filmovima Žike Pavlovića. Morao sam da se umešam. Otpratih ljude do Tvrđave.

O ovoj temi bi mogao mnogo dugo da pišem, da ne spominjem što se cvetna pijaca naslanja na beogradsku kapiju u Tvrđavi koja sada služi kao toalet ili koliko je adekvatno da na sadašnjem mestu bude autobuska stanica, ali ne bih da gušim.

Ako nova opštinska, gradska ili bilo koja vlast urbanizuje malo ovaj deo centra Niša, biću zahvalan. Ja imam rešenje, malo bolno, ali taj deo Niša bi se pretvorio u grad

Sada nam stižu filmski susreti. Glumci k’o glumci, mnogi će doći autobusom. I imaće šta da vide.

Tužna će im biti prva slika iz Niša.

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • ivanka Pindžo

    22:28 // 24. 10. 2012.

    Ovi komentari oko đubreta su više nego dobri, ja bih se pridružila svima koji misle kao gospodin koji se oglasio na ovaj komentar o prljavom gradu. Ovako prljav grad nigde se ne može videti kao naš Niš. Ne treba stalno nekoga kriviti, krivi smo sami, svi oni koji bacaju pored kanti, parire po ulicama i kese na sve strane. Odraz totalne nekulture, primitivizma i mnogo štošta još. Očito ti koji bacaju nisu makli odavde, jer ovako nešto se nigde ne mže videti, a što se tiče Medijane, oni su samo demagozi, a o čišćenju grada nemaju pojma, niti hoće time da se bave. U to JP je ušla politika, a ne radnici.

  • Goca Stefanovic

    19:06 // 11. 9. 2012.

    Nis je pre 20.god.bio mnogo cistiji grad i to sa manje zaposlenih u Medijani ali ni oni nisu krivi ne mogu da pociste svo djubre i nekulturu sa ulica koju su doneli doseljenici i izbegli sto prodadose Kosovo pa sad ovde vrsljaju...

  • aca

    17:58 // 25. 8. 2012.

    autobusku stanicu treba iseliti kod zeleznicke kao svuda u svetu ,ima tamo mesta a ionako je nis ekspres poklonjen miskovicu pa neka on pokloni jednu novu i lepsu stanicu a sto se velike pijace tice bivsi vojni otpad cenim da bi ta lokacija zavrsila posao

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: