Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

00:10, 14. 6. 2011.

Turizam u posleratnom Egiptu

490x370-egipat.jpg
Autor

Bivši urednik online izdanja CKM Srbija.

Bivši izvršni direktor JKP "Tržnica" Niš.

Kažu da u životu postoje situacije koje razdvajaju dečake od muškaraca. Kada se pojavila mogućnost da idem kao jedan od prvih novinara u Egipat, nisam ni pomislio da je to nešto za šta treba preterana hrabrost. Jednstavno dobiješ zadatak i odeš.

Nemiri koji su se dešavali bili su mahom skoncetrisani u Kairu, što je poprilično daleko od Crvenog mora i glavnih turističkih destinacija a uz to mi Srbi smo vremenom oguglali na ratnu opasnost, revolucije i kontrarevolucije, tako da o bezbednosti nije bilo preteranih briga.

Da krenemo redom.

Let iz beograda je bio malo poznatom egipatskom avio kompanijom “Memfis” i prošao je savršeno, uz solidno posluženje i čak dve lepe stjuardese. Nova ali, čini mi se, moćna turistička agencija United trevel international nije ništa prepustila slučaju.

Prva destinacija je bila Hurgada, gradić uspostavljen sredinom prošlog veka, mesto u koje ljudi dolaze da imaju aktivan odmor uz jedrenje, kajt surfing, ronjenje,.. Plaža duga 38 kilometara je sa lepim sitinim peskom, mirno more, pogled na puste planine koje okružuju grad doprinose osećaju egzotike. Smeštaj u malo izolovanom hotelu sa pet zvezdica de luks “Interkontinental Abu soma” je sasvim prijatan, bez nekih iznenađenja vezanih za poslugu i hranu, izuzimajući jedno. Prelep krevet na koji sam se bacio čim sam ušao u sobu, onako umoran, je po egipatskim standardima znatno tvrđi od očekivanog. Nisam se ugruvao ali mi nije bilo milo.

Plaža je kao iz bajke sa onim ležaljkama, pletenim suncobranima, animatorima, zabavljačima, igračima, i nezaobilaznim koktelom sa kišobranlčetom. Kažu da su njihovi gosti mahom Rusi, Srbi, Poljaci i Italijani. Bilo je malo praznjikavo pa sam primetio samo Ruse koji nisu baš bili tihi. Utisak iz hotela je luksuz, luksuz, ….

Iz Hurgade smo odleteli za Tabu, grad na granici sa Izraelom, koji je največi granični prelaz između nekada zaraćenih zemalja. Hotel Hajat i bungalovski smeštaj sa peščanim bazenima punim morske vode, bukvalno na 5 koraka od terase su me kupili. Malo se kupam, malo sedim na terasi i pijem pivo... Idealno da ne izgorim a da mi bude lepo. Mnoštvo bazena, đakuzija, terena za sportove u vodi, teretana i džinovski šah uz skrovite bungalove na vodi su idealno mesto za mlađe bračne parove koji razrađuju svoj bračni zavet.

Sutradan smo autobusom otišli do manastir Svete Helene u sred bespuća svete planine Sinaj. Manastir je pod jurisdikcijom grčke pravoslavne crkve i u njemu raste onaj čuveni Plamteći grm, pored koga je Mojsije primio deset Božijih zapovesti. Legenda kaže da se taj grm ne da presaditi nigde drugde, jer odmah uvene. U ovoj svetinji pravoslavlja su sahranjene mošti Svete Katarine, čije su telo prema predanju kasnije odneli anđeli. 500 godina kasnije njeno telo je nađeno na vrhu koji danas nosi neno ime.

Šarm El Šeik je letovalište na jugu Sinajskog poluostrva koje do pre 10 - 15 godina skoro da i nije poistojalo. Izgradili su ga Izraelci za vreme okupacije a Egipatska vlada oživela nedavno i napravila fantastično mesto za aktivan odmor koje je sinonim za luksuz. Šarm je poznat kao nalazište tirkiza koji se koristi u izradi nakita. Hoteli su mahom sa 5 zvezdica i u njima ćete naći kompletan program rekreacije, uključujući osoblje koje govori engleski, ruski, francuski, nemački a kako sam se uverio i po malo srpski.

Jedna od glavnih briga naših domaćina je bezbednost i policijsku punktovi su razasuti svuda po mreži saobraćajnica i sve se kontroliše. Ništa se ne prepušta slučaju, kako kaže naš domaćin od sinoć, Guverner oblasti Južni Sinaj koja je po veličini dva puta veća od Vojvodine a prima i po 5 miliona turista. Zahvaljujući strpljenju njegove ekselencije dobio sam i odgovor šta su preduzeli da spreče napade ajkula od ranije. Guverner kaže da su doveli timove stručnjaka i iz Amerike i iz Ausrelije da urade analizu zašto se to tako dogodilo. Glavni uzročnik je bio brod koji je prevozio ovce sa Novog Zelanda, pa je leševe preminulih životinja bacio u more u blizini plaže. Drugi razlog je bio preterani izlov ribe a i vrela voda koja je sludila ajkule koje nisu vične plićaku u koji su došle prateči trag krvi sa broda. Inicijalno su istrebili veliki broj ovih predatora a onda su po stavkama uradili sve šta su savetovali stručnjaci i objavili na guvernerovoom sajtu.

Za kraj ovog mog, može se smatrati, prvog posleratnog izveštaja, da rezimiram.

- Air Memphis odlična ocena.
- Smeštaj od  ocene vrlodobar do jak odličan
- klima odlična
- bezbednost odlična
- ajkule neocenjene

Suma sumare mi smo već oguglali na ratove i demonstracije a ajkule su istrebljene tako da ne postoji ni jedna logička smetnja da posetimo Egipat po super povoljnim cenama kakve su sada... A kad se vrate u formu i dignu broj turista sa sadašnjih 2.5 miliona na standardnih 5 videćemo da li možemo da podnesemo cenu. Moje je iskustvo da su Egipćani bili superpredusetljivi prema nama.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: