Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

03:41, 5. 6. 2012.

Astronomija za dobro jutro

Za par dana možda budemo svedoci još jednog zanimljivog astronomskog događaja, događaja koji će ući u istoriju i pominjaće ga bar narednih 100 godina.

Nebeska mehanika je, razmeštajući planete u Sunčevom sistemu, odlučila da u sredu 6. juna možemo da “špijuniramo” Veneru kako prelazi preko Sunca. Ova pojava u astronomiji je poznata kao tranzit Venere i u sredu je poslednja šansa u ovom veku da to vidimo.

Kružeći oko Sunca naša planeta i Venera povremeno se nađu približno na istoj pravoj sa Suncem. Kad se to dogodi nastaje malo, minijaturno pomračenje Sunca. Venera je mnogo veća od Meseca ali je i mnogo dalja, pa za razliku od našeg vernog pratioca Meseca tokom ovog pomračenja ne “proždire” skroz Sunce već se pojavljuje kao crn kružić koji putuje preko površine Sunca. Na sličan način nastaje i tranzit Merkura.

Tranzit Venere je redak događaj. Dešava se sa pravilnim periodom i uvek u paru.

Između dva tranzita u paru protekne osam godina a između dva para 105.5 godina. Poslednji put tranzit Venere smo mogli da vidimo juna 2004. godine a sledeći će biti tek decembra 2117, pa onda 2125. godine. Tranziti Venere su toliko retki da će ih od 2000. godine pre nove ere do 4000. godine naše ere biti ukupno 81! Tranziti Merkura su mnogo češći i u proseku ih ima 13 na svakih 100 godina.

Najčešće retke i zanimljive astronomske događaje prate neki problemi. Većina problema nastaje zbog lošeg vremena. Prvi problem sa vremenom je onaj iz vremenske prognoze – ne znam zašto ali oni se često umešaju u priču i pokvare vidik i iz najboljih mesta u publici. Drugi problem je onaj na satu - astronomija je hobi i nauka za ljude koji ne spavaju noću ili ustaju mnogo rano.

Tako je i ovog puta, vremenska prognoza za sredu nije baš sjajna a posmatranje počinje sa izlaskom Sunca, u 5 ujutru! A da bi posmatranje počelo u pet, pripreme mora da počnu bar sat vremena ranije. Izgubili ste želju da vidite Veneru? Ja skoro da jesam....

Uvek pre zanimljivih posmatranja pomislim isto – kako bi bilo lepo da mogu da koristrim teleskop iz svoje sobe, iz moje fotelje. Bilo bi idelno da mogu da se probudim par minuta pre početka posmatranja, pokrenem računar, program i okrenem teleskop u željenom pravcu i dobijem željenu sliku. Dok bih tako posmatrao mogao bih sve to što vidim i radim da podelim i sa drugima, na Internetu.

Ovaj tranzit Venere nećemo moći da posmatramo iz fotelje, ali to nije razlog da oni koji imaju teleskop  u sredu 6. juna ne ustanu pre izlaska Sunca i pripreme svoju opremu (filter za Sunce je OBAVEZAN!),  sačekaju izlazak Sunca i na njegovoj površini potraže Veneru, crni kružić koji žuri da pobegne sa sjajnog Sunčevog diska.

Tim “Astronomija iz fotelje” uz pomoć članova Astronomskog društva Alfa iz Niša biće na krovu Prirodno-matematičkog fakulteta i pokušaćemo da, za sve one koji nemaju odgovarajuću upremu ili koji se uspavaju, napravimo foto i video zapis ove pojave.

Svima želim srećan lov na Veneru i vedro nebo.

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • Darko

    11:47 // 31. 1. 2013.

    Po osmih letih sem zopet videl Venerin tranzit. Darko

  • Alergija na politicare

    13:35 // 5. 6. 2012.

    Lepo! Tekst je osvezenje u moru svih reci potracenih na kvazi vazne ljude ovog grada i ove drzave. Hajde da za promenu propratimo svi nesto lepo, retko, nesto sto nije kosmicki glupo, ne trazi nista za uzvrat, ne ugradjuje se i sl... Moze li i "obican" gradjanin na krov PMFa?

    • Sami smo krivi

      21:14 // 5. 6. 2012.

      Zato što smo te kvazi važne ljude ili kvazi ljude postavili tu gde jesu i dali im da nam odredjuju kako ćemo da živimo. Kad se budemo opametili i na njihovo mesto doveli ljude poput Milana, za koga ne znam da li je lepši nego pametniji ili pametniji nego lepši, a pre svega izuzetno stručan, skroman, pošten i čestit, onda će nam ovakve vesti biti na naslovnim stranama.

    • Milan Milošević

      22:00 // 5. 6. 2012.

      Nažalost zbog vremena kad se događaj odigrava, planiranog foto i video snimanja ovog puta AD Alfa nije planirala javno posmatranje.

    • Tasha

      09:15 // 8. 6. 2012.

      Steta sto nije bilo javnog posmatranja, ja bih vrlo rado prisustvovala. :-(

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: