Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:14, 11. 3. 2013.

Dolazi kometa

kometa

Nepunih mesec dana nakon prolaska asteroida DA14 i meteorita koji je eksplodirao iznad Rusije, iz najudaljenijih delova Sunčevog sistema Zemlji u “posetu” stiže kometa C/2011 L4 Pan-STARRS.

Kometa C/2011 Pan-STARRS otkrivena je 2011. godine teleskopom Pan-STARRS (Panoramic Survey Telescope and Rapid Response System) koji se nalazi na vrhu vulkana Haleakala, na Havajima. U trenutku kada je otkrivena kometa je imala sjaj 19 magnitude. Tokom prethodnih godina C/2011 Pan-STARRS kretala se svojom orbitom i približavala se Suncu.

Jezgro komete Pan-STARRS, kao i svih drugih kometa, postaje toplije i počinje da isparava. Sunčevi zraci zagrevaju jezgro komete, gas napušta jezgro i zajedno sa prašinom formira komu i rep komete.

Tek kad kometa priđe dovoljno blizu, postane dovoljno topla i dobije rep postaje vidljiva. Zbog velikog nagiba orbite komete u odnosu na ravan orbite Zemlje kometa je, dok se približavala Suncu, bila vidljiva samo za stanovnike južne polulopte naše planete. Od polovine februara sjaj komete je postao dovoljan da C/2011 Pan-STARRS postane vidljiva golim okom na južnoj hemisferi.

U nedelju, 10. marta, kometa je prošla kroz perihel (tačku najbližu Suncu) i dostigla je maksimalan sjaj. Približavajući se Suncu postala je vidljiva i sa severne zemljine polulopte.

Maksimalan sjaj komete C/2011 L4 Pan-STARRS je oko 0,5 magnitude, tj. približan je sjaju zvezde Betelgez, najsjajnije zvezde sazvežđa Orion. Nažalost, kometa je još uvek blizu Suncu i može se videti samo kratko nakon njegovog zalaska, nisko na zapadnoj strani neba.

Narednih dana sjaj komete postajaće sve slabiji, ali kako se ona udaljava od Sunca položaj na nebu će biti sve višlji i povoljniji za posmatranje.

Ako želite danas da potražite kometu to možete, uz “malo” sreće, da uradite oko 17.30 – 18.00h.

Izađite napolje i nađite neko mesto sa koga možete da vidite horizont na zapadu. Sačekajte da zađe Sunce a zatim u tom pravcu, blizu mesta gde je Sunce zašlo potražite kometu, nekoliko stepeni iznad horizonta. Ako vremenski uslovi dozvole najbolji dani za posmatranje komete biće 12. i 13. mart, kada će kometa biti blizu mesečevog srpa.

Kometa C/2011 Pan-STARRS je jedna od tri komete koje će se videti tokom ove godine. Trenutno se na južnoj hemisferi vidi još jedna kometa C/2012 F6.

Treća kometa je C/2012 S1 (ISON), koja se polako približava unutrašnjim planetama i postaje sve sjajnija. Ova kometa otkrivena je septembra prošle godine i prema prvim procenama možemo da očekujemo izuzetno lep prizor. Najveći optimisti predviđaju da kometa može da dostigne sjaj veći od sjaja punog Meseca i moćiće da se vidi po danu. Maksimum sjaja predviđen je za 28. novembar. U trenutku maksimuma ova kometa prićiće Suncu na rastojanje od 1,2 miliona kilometara, još bliže nego što je to uradila C/2011 Pan-STARRS.

Da li će prognoze biti tačne i da li će kometa uopšte preživeti prolazak pored Sunca saznaćemo za nekoliko meseci.

U narednih desetak dana, kad vremenski i posmatrački uslovi budu povoljni, članovi Astronomskog društva Alfa i studentskog tima projekta “Astronomija iz fotelje” (koji je podržan u okviru programa programa “Pokreni se za budućnost”, pod pokroviteljstvom kompanije Philip Morris Operations a.d) organizovaće javno posmatranje komete Pan-STARRS.

ScienceCasts: A Naked-Eye Comet in March 2013

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • Olgica

    16:42 // 11. 3. 2013.

    Da li ce biti organizovano posmatranje iz Nisa?

    • Milan Milošević

      19:59 // 11. 3. 2013.

      Kao što sam napisao na kraju teksta, u planu je da AD Alfa organizuje posmatranje ali još uvek nije poznato kad će to da bude (pre svega zbog oblaka i vrlo loše vremenske prognoze).

      Čim vremenski i posmatrački uslovi budu dobri najavićemo i posmatranje (najverovatnije sledeće nedelje).

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: