Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

07:22, 13. 4. 2019.

Prva fotografija crne rupe

Prva fotografija crne rupe u centru galaksije M87 Prva fotografija crne rupe u centru galaksije M87; Event Horizon Telescope

Do danas smo crne rupe opisivali opštom teorijom relativnosti i “gledali” kroz matematičke modele, kompjuterske simulacije i posredna posmatranja. Međutim, poslednji rezultati Event Horizon Teleskopa (EHT), koji su 10. aprila 2019. godine objavljeni na šest istovremenih konferencija za štampu, to su promenili.

Povratak na vest
Pošalji komentar
Negativni komentari:
  • Dejan Dimitrijević

    11:47 // 13. 4. 2019.

    Čestitke na sjajnom tekstu, uz malu dopunu. Slabo je poznato da su prva predviđanja postojanja crnih rupa mnogo starija od Opšte teorije relativnosti. Englez Džon Mičel je mogućnost njihovog postojanja nagovestio još 1798. godine, a čuveni Laplas je čak matematički dokazao godinu dana kasnije! Dolazak do ovakvih ideja još u 18-om veku svedoči o ogromnoj snazi ljudskog duha i imaginacije.

    • Milan Milošević

      13:14 // 13. 4. 2019.

      Da, tada su se ti objekti nazivli "tamne zvezde" i ideja o njima javila se ubrzo nakon prvih ozbiljnih merenja brzine svetlosti.

      U jednoj o prethodnih verzija teksta na početku je i pisalo da crne rupe privlače pažnju već nekoliko vekova, ali zbog dužine teksta i mogućih zabuna taj podatak je kasnije izostavljen :)

comments_report_caption
comments_report_notice
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: