Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Milan Milošević

  • Prva fotografija crne rupe u centru galaksije M87

    Prva fotografija crne rupe

    Do danas smo crne rupe opisivali opštom teorijom relativnosti i “gledali” kroz matematičke modele, kompjuterske simulacije i posredna posmatranja. Međutim, poslednji rezultati Event Horizon Teleskopa (EHT), koji su 10. aprila 2019. godine objavljeni na šest istovremenih konferencija za štampu, to su promenili.

    (2) detaljnije
  • Krvavi mesec iznad Niša

    Poslednje potpuno pomračenje Meseca u deceniji

    U ponedeljak, 21. januara rano ujutru na nebu iznad Srbije odigraće se totalno pomračenje Meseca ! Kao i najčešće u prošlosti, tako i sad, ovo pomračenje privlači veliku pažnju javnosti.

    (2) detaljnije
  • pomračenje

    Kako posmatrati pomračenje i ima li opasnosti?

    Još jedan dan deli nas od prolećne ravnodnevice i početka proleća, ali ove godine početak proleće biće praćen sa nekoliko zanimljivih astronomskih pojava. Ovogodišnja prolećna ravnodnevnica nastupiće u petak 20. marta. Istog dana imaćemo prilike da posmatramo pomračenje Sunca.

    (2) detaljnije
  • Običan i Supermesec iz 2007. godine

    Super-mesec 2014 – prvi put

    Večeras je pun Mesec, ali ne običan već supermesec! U astronomskom smislu pojam “supermesec” nema neko posebno značenje ali ova pojava je u javnosti vrlo popularna poslednjih godina.

    (1) detaljnije
  • “Čudan” Mesec iznad Niša

    Sinoć je, posle dužeg vremena, stiglo par poruka sa sličnim pitanjem “zašto je Mesec čudan?”. Odgovor na ovo pitanje je jedostavan – pojava koja se videla je optička pojava koja nastaje u atmosferi.

    (8) detaljnije
  • pia17036-640

    Vojadžer 1 “zaplovio” kroz međuzvezdani prostor

    Dok je pažnja domaće javnosti danas bila prvenstveno usmerena na mnogobrojna sportska, kao i na standardna dnevno-politička dešavanja, skoro potpuno neprimetno prošla je vest o prvom veštačkom ovjektu koji je stigao do međuzvezdanog prostora, ili kako se to popularnije kaže – koji je napustio Sunčev sistem.

    (10) detaljnije
  • kometa

    Dolazi kometa

    Nepunih mesec dana nakon prolaska asteroida DA14 i meteorita koji je eksplodirao iznad Rusije, iz najudaljenijih delova Sunčevog sistema Zemlji u “posetu” stiže kometa C/2011 L4 Pan-STARRS.

    (2) detaljnije
  • Padajte, padajte s' neba meteori

    Svake vedre noći, ako odete negde daleko od svetla grada i ako ste dovoljno strpljivi možete da vidite nekoliko meteora svakog sata.

    (5) detaljnije
  • Šta je Higsova čestica?

    Današnji dan, 4. jul 2012. godine najverovatnije će ostati zabeležen u istoriji kao dan kada je otkrivena Higsova ili “Božija” čestica, kako je mnogi nazivaju.

    (7) detaljnije
  • Astronomija za dobro jutro

    Za par dana možda budemo svedoci još jednog zanimljivog astronomskog događaja, događaja koji će ući u istoriju i pominjaće ga bar narednih 100 godina.

    (5) detaljnije

Naši autori

Pronađite nas na: