Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Milan Milošević

Urednik časopisa "Svet nauke".

 • pomračenje

  Kako posmatrati pomračenje i ima li opasnosti?

  Još jedan dan deli nas od prolećne ravnodnevice i početka proleća, ali ove godine početak proleće biće praćen sa nekoliko zanimljivih astronomskih pojava. Ovogodišnja prolećna ravnodnevnica nastupiće u petak 20. marta. Istog dana imaćemo prilike da posmatramo pomračenje Sunca.

  (2) detaljnije
 • Običan i Supermesec iz 2007. godine

  Super-mesec 2014 – prvi put

  Večeras je pun Mesec, ali ne običan već supermesec! U astronomskom smislu pojam “supermesec” nema neko posebno značenje ali ova pojava je u javnosti vrlo popularna poslednjih godina.

  (1) detaljnije
 • “Čudan” Mesec iznad Niša

  Sinoć je, posle dužeg vremena, stiglo par poruka sa sličnim pitanjem “zašto je Mesec čudan?”. Odgovor na ovo pitanje je jedostavan – pojava koja se videla je optička pojava koja nastaje u atmosferi.

  (8) detaljnije
 • pia17036-640

  Vojadžer 1 “zaplovio” kroz međuzvezdani prostor

  Dok je pažnja domaće javnosti danas bila prvenstveno usmerena na mnogobrojna sportska, kao i na standardna dnevno-politička dešavanja, skoro potpuno neprimetno prošla je vest o prvom veštačkom ovjektu koji je stigao do međuzvezdanog prostora, ili kako se to popularnije kaže – koji je napustio Sunčev sistem.

  (10) detaljnije
 • kometa

  Dolazi kometa

  Nepunih mesec dana nakon prolaska asteroida DA14 i meteorita koji je eksplodirao iznad Rusije, iz najudaljenijih delova Sunčevog sistema Zemlji u “posetu” stiže kometa C/2011 L4 Pan-STARRS.

  (2) detaljnije
 • Padajte, padajte s' neba meteori

  Svake vedre noći, ako odete negde daleko od svetla grada i ako ste dovoljno strpljivi možete da vidite nekoliko meteora svakog sata.

  (5) detaljnije
 • Šta je Higsova čestica?

  Današnji dan, 4. jul 2012. godine najverovatnije će ostati zabeležen u istoriji kao dan kada je otkrivena Higsova ili “Božija” čestica, kako je mnogi nazivaju.

  (7) detaljnije
 • Astronomija za dobro jutro

  Za par dana možda budemo svedoci još jednog zanimljivog astronomskog događaja, događaja koji će ući u istoriju i pominjaće ga bar narednih 100 godina.

  (5) detaljnije

Naši autori