Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:23, 2. 3. 2010.

Uzdam se u se i u svoj - narod

Autor

Gotovo je neverovatno sa kojom lakoćom se „arči“ skupa reč – narod. Narod stoji iza svega – iza učinjenog dela, izgovorene reči i grešne misli.

NAROD je 97. godine započeo demokratske procese, a 2000-te ih na neki način, zaokružio. Narod je taj koji je 3 meseca šetao ulicama Niša uzvikujući parole protiv „ovih“ i za „one“, koji je duvao u pištaljke, koji je - zarad svoje zemlje , njenog napretka i promena - upriličio 5. oktobar i zapalio Skupštinu. Narod je, u krajnjem, birao sve vlasti u medjuvremenu pružajući im šansu da budu bolje i uspešnije od prethodnih.

Svim vlastima – „ovim“ ili „onim“ NAROD je svih ovih godina bio paravan. Sve što su činili, a činili su svašta – bilo je u ime naroda. U ime naroda sede u kožnim foteljama, stanuju u vilama u elitnim delovima grada, voze skupe automobile, imaju milione u bankama i švalerke po potrebi.............. Uzdali se u sebe i svoj narod – i nisu pogrešili.

Narod je i danas na ulici. Ne uzvikuje parole i ne zviždi u pištaljke. Nije ga briga za „ove“ ili „one“, već ga je briga za sebe. Narod je na ulici, jer nema gde. Fabrike ne rade, kapitalisti novog doba ne daju platu, nema od čega da sam pokuša da napravi posao, nema gde jer za „gde“ su potrebne pare, nema s kim jer se svi otudjili, nema zašto jer je izgubio nadu.

Narod je danas mrzovoljan i vazdan nešto traži. Traži posao, kada ga nadje traži platu, kada je dobije traži je svakog meseca, a kada je ima negoduje što je mala. Narod je nerazuman jer posle „samo“ 20 godina lošeg života traži da mu bude bolje. Odmah i sada. Ne shvata da je tranzicija i ulazak u Evropu dug i mukotrpan posao u kojem se vlast svakodnevno crnački preznojava. I muči da njega, narod, odvede u svet gde će se bolje i lepše živeti. Sutra..... ili malo sutra.

Narod – izmučen, zgužvan, depresivan i mrzovoljan. Psuje u sebi Mc Donaldsov balkon od kojeg je sve počelo, proklinje sebe i sve sebi slične što su bili lakoverni i glupi i mazohistički izgovara „ako ti je – tako ti i treba“. I trpi stoički sve što mu se dogadja jer je u svemu učestvovao. Od balkona – do paravana iza kojeg je zaokruživao „ove“ ili „one“.

Narod je sam sa sobom. Preslišava se i konta šta je za njega najbolje. I nikako da nadje odgovor na pitanje: kako taj tamo svet na zapadu, gde su ga poveli politički vidovnjaci, može da živi onako lepo u tom kapitalizmu a njemu ništa ne polazi za rukom. Kako oni tamo imaju kuće, bazene i automobile, idu na letovanja i zimovanja i svašta neprimereno i luksuzno rade a on ne može da „skrpi samo za leba i s leba“.

Biće da je narod kriv za sve – što je bilo i što će doći. Uzdali se i uzdaće se u njega zato što je zgodan i pogodan za manipulaciju. Zato što ne misli, već prepušta drugima da misle . Zato što ne dela, već to drugi umesto njega čine. Zato što „bolje sutra“ čeka, ne mrdnuvši prstom da ga što skorije dočeka. A u medjuvremenu, oni kojima je narod uzdanica, bolje sutra već ugrabili i baškare se u njemu šaljući poruke – kako mora da se trpi i čeka - kako bi sutra svima bilo bolje.

Sutra će sigurno svanuti onima koji se u narod uzdaju. Narod je uvek tu da podrži one – KOJIMA SVIĆE.

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • mima milic

    01:07 // 13. 3. 2010.

    kakav NAROD-takva vlast

  • Masta

    11:18 // 6. 3. 2010.

    Citam komentare na ovaj fantasticno napisan tekst i zaista mi jedna stvar nije jasna, zasto ljudi napadaju licno. Zato vredjaju ovu novinarku i njenu porodicu. Cemu tolika ostrascenost, nije vam ova novinarka kriva sto vas je zaveo gospodin vinar i sto je vase najbolje namere pretvorijo u izvor licne koristi. Nije ona kriva sto oni protiv kojih ste se borili sada su vasi koalicioni partneri. Vas ocaj i mrznja su upereni ka pogresnoj osobi, treba da kritikujete rukovodstvo demokratske stranke koje je zarad vlasti uslo u koaliciju sa socijalistima. Od tog trenutka ja vise nisam clanica demokratske stranke i ne verujem vise politicarima. Ucestvovala sam na protestima i pogadjaju me reci novinarke ali je u pravu. Treba videti, shvatiti da si bio iskoriscen. Pokusajte da razumete moje bivse stranacke kolege, od kada nisam ni u jednoj partiji postalo mi je jasno da je scenografija uvek ista, uvek su iste uloge samo se glumci menjaju. Znam da to saznanje boli ali sto pre postanete svesni toga vise niko nikada, nece moci da vas prevari, niti ce te ikada vise dozvoliti nekom nesimenom, ogranicenom ili blago retrdiranom coveku dozvoliti da vas vodi u buducnost

  • andjela

    22:06 // 5. 3. 2010.

    Ovom tekstu nedostaje cuvena misao ove novinarke iz '96 godine dok je izvestavala o protestnim setnjama: sve se to dogodilo na putu za ludilo. Vredjajuci narod koji pominje, vredjala je i svoje kolege komentarom ''kako mali Perica zamislja novinarstvo''. Mozda se tom narodu zaista nesto dogodilo na putu za ludilo i mozda je taj narod podrzao i novinare koji su dobijali stanove zato sto su za razliku od ''malog Perice'' znali da objavljuju narucene hvalospeve .

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: