Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:20, 31. 7. 2015.

I ja sam deo Vranja

Autor

Diplomirani sociolog.

Bivši šef gradske Kancelarije za mlade Vranja.

Otkako sam na društvenoj mreži videla inicijativu grupe mladih Vranjanaca/ki naslovljenu „I ja sam deo Vranja i ja se pitam!“, a koja se tiče manifestacije „Dani Vranja“ i njenog ovogodišnjeg programa i troškova istog, istovremeno sam ponosna, ali se i duboko stidim.

Ima li veće slobode i hrabrosti, nego u klimi letargije, koja se nameće kao imperativ u gradu koji odavno nema ničega da mu udahne život, otvoreno i javno (od peticije skoro pa nema transparentnijeg mehanizma promene), reći onima koji donose odluke, kreiraju sve moguće lokalne politike i troše narodni novac prema nahođenju partija zahvaljujući kojima su tu gde jesu, da ima ljudi, građana i građanki koji misle drugačije, žele drugačije i kojima je dosta seljacizma i jeftine zabave na svakom koraku?

Nađoše se neki mladi ljudi da i to urade. E, u tome leži i izvor moje sramote – zar smo ponovo spali na to da nam mladost otvara oči i odvažno viče „car je go!“?

Da je Vranje golo zato što:

1.      ogromna većina mladih, radno sposobnih ljudi, nema posao i, posledično, ni perspektivu da u Vranju nastavi život dostojan čoveka;
2.      niko nikad ne pita mlade na koje sadržaji ONI žele da se potroši novac koji je u budžetu grada namenjen za kulturu i zabavu;
3.      odluke o programima mnogobrojnih svetkovina donose nekakvi organizacioni odbori u kojima se članstvo zaslužuje podobnošću i pripadnošću;
4.      nema nijedne budžetske organizacije/ustanove koja brine o potrebama mladih na dosledan, kreativan, konstruktivan i birokratskog poltronisanja lišen način;
5.      je civilni sektor (pri tom ne mislim na organizacije osnovane od strane članova političkih partija, čija je isključiva svrha postojanja izvlačenje para iz budžeta), koji može i ume da nešto uradi, sveden na margine finansiranja i učestvovanja u odlučivanju;
6.      nemamo pozorište, Omladinski klub, bioskop, skejt park, prostor gde bendovi mogu da vežbaju i snimaju, teretanu na otvorenom, sređen sportski centar...;
7.      o onome što nam je ostalo od predaka i što može biti stavljeno u funkciju animiranja mladih, niko ne vodi računa (Haremluk, Amam, Pribojčićeva kuća...).

Do juče sam i sama radila sa mladima i za mlade, a danas zatičem sebe kako sam spremna da dignem ruke od želje da budem jedna od onih koji će reći „dosta“ i stati na kraj bahatosti pojedinaca kojima smo na izborima dali legitimitet da vrše vlast u korist SVIH građana/ki, ali koji se u tome godinama nikako ne snalaze.

Hoće li palanka još jednom slegnuti ramenima i okrenuti glavu na drugu stranu, da ne gleda kuda je vode i kakvu joj šarenu lažu sada serviraju?

Ili ćemo stati uz tu hrabru decu, dozvoliti im da nam pokažu kakav je grad u kome žele da žive i pomoći im da takvo Vranje izgrade?

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: