Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:29, 9. 9. 2016.

Godina izgubljenog preduzetništva

Bilbord
Šansa, podrška, uspeh
Autor

Narodni poslanik "Dosta je bilo" iz Niša 2016-2018.

Diplomirani inženjer računarstva.

Na Tviteru aktivan kao @misaizdaleka

Da li se sećate dvojice niških studenata, Davida i Mihajla, koji su prošlog proleća rešili da zarađuju džeparac tako što će svojim biciklima razvoziti pakete po Nišu? Sve je počelo jako skromno, a polako prerasta u nešto poprilično ozbiljno.

Nekoliko nedelja su David i Mihajlo radili kao kuriri u Nišu. Kako je vreme prolazilo, posla je bilo sve više, toliko da su bili primorani da angažuju još nekoliko prijatelja za ispomoć. Kada su videli da ni to više nije dovoljno, odlučili su se na prvi ozbiljan korak - da pokrenu sopstvenu firmu.

Ubrzo nakon što su završili sve formalnosti oko firme i obezbedili lokal za rad, u posetu im je došao predstavnik Poreske uprave. On im se zahvalio što su se odlučili na tako hrabar korak ka privatnom preduzetništvu. Objasnio im je sve osnovne zakone oko oporezivanja, dao im svoj lični kontakt i rekao da im stoji na raspolaganju ukoliko imaju bilo kakvih dodatnih pitanja oko poreza i ostale administracije. Takođe im je saopštio da zahvaljujući politici Republike Srbije prema start-up firmama, David i Mihajlo nisu dužni da plaćaju porez dokle god im je godišnji obrt manji od 40.000 evra. To je način da se naša zemlja zahvali svima koji imaju dovoljno hrabrosti da pokrenu sopstveni posao od nule, objasnio je on.

Posao je nastavio da napreduje, a to nije promaklo određenim domaćim investitorima, koji traže dobru priliku da ulože svoj novac. Zahvaljujući dobro osmišljenom biznis planu za naredne 2 godine, David i Mihajlo su prodali 20% vlasništva svoje firme za sjajnih 100.000 evra!

Naravno, ovo nije njihov lični novac, već novac koji su oni iskoristili za dalji rast i razvoj. Zaposlili su 5 programera i krenuli u razvoj sopstvene veb platforme za naručivanje kurira na biciklu. Trenutno otvaraju kancelarije u Beogradu, Novom Sadu i Gračanici (ciljaju Prištinu zapravo), a u narednih 6 meseci planiraju da napadnu i tržište Sofije (Bugarska), kao i Banja Luke i Sarajeva! Svaka čast, momci!

Nego, čitam šta sam do sada napisao i vidim da sam se malo zaneo. Izvinjavam se - ponela me mašta i to već posle prve rečenice, jer je zapravo samo ona istinita.

Ono što se zaista desilo nakon prve rečenice je to da je inspekcija došla u posetu našim kuririma i zatvorila ih jer “nemaju dozvolu za rad”. Kraj priče.

Doduše, nisam baš sve izmislio - recimo, poreske olakšice koje sam spominjao postoje, ali ne u Srbiji, već kod našeg “nerazvijenog” suseda - u Albaniji.

Investitori takođe postoje, ali ne u Nišu, već u Sofiji, odakle merkaju kvalitetne timove iz Niša i dovode ih u Sofiju, da tamo razvijaju svoje ideje i biznis, ali i da plaćaju porez. Dva dobra primera su sjajni start-up-ovi LegalTrek i VetCloud koje su pokrenule Nišlije, ali radeći iz glavnog grada Bugarske.

Inače, sve se ovo događa u takozvanoj “Godini preduzetništva”. Tako se zove inicijativa naše Vlade da “podstakne” građane da uđu u preduzetničke vode. Prošetajte malo našim gradom i videćete mnogo bilborda na kojima se ovaj program reklamira. Čini se kao da su više potrošili na reklamu, nego na sâm program.

Ono što najviše bode oči u vezi sa načinom na koji naša Vlada želi da poboljša poslovni ambijent je da ništa ne može da prođe bez “podsticaja” (što je druga reč za subvenciju). Kao da država kaže narodu: “mnogo ste nesposobni za bilo kakav ozbiljan posao, te mi moramo da vas podstaknemo da se pokrenete”. A svi znamo da je istina nešto sasvim drugo: zemlja nam je u tako lošem stanju, da je pravi izazov uspeti u privatnom sektoru.

Bilbord Srbija u godini preduzetnišva

Dakle, da vidimo kakva je situacija: imamo nerazumno visoke poreze na rad, firmarine, takse na sve i svašta koje je država razrezala, imamo tromu i tehnički zaostalu administraciju, koja vas na svakom šalteru podseća kako vam “fali jedan papir”, ili “nemate fotokopiju” ili “nema pečata”. Dodajmo tome i gomilu partijski zapošljenog kadra koji savesnim radnicima samo otežava rad i dobijamo poslovno okruženje koje je za sve dobro, sem za pošten posao.

Umesto da smanji porez na rad, ukine nepotrebne propise, pojednostavi procedure, otpusti partijski višak u administraciji koji guta novac svih građana, naša Vlada pokreće novu inicijativu, plaćenu našim novcem, kako bi nas “podstakla” da u postojećem sistemu derikoža, korupcije i mita pokrećemo posao!

Sa ovako lošim odnosom prema privatnom sektoru, ni hiljadu “godina preduzetništva” ne bi bilo dovoljno da poboljša poslovnu klimu u Srbiji. Ovakva inicijativa za “podsticanje” poslovanja svetlosnim godinama je daleko od prave reforme koja je potrebna kako bi u Srbiji konačno normalno moglo da se radi. A i šta očekivati od Vlade na čijem čelu je čovek koji svom narodu zamera “nedostatak preduzetničkog duha”, dok sa druge strane, on sâm nema nijedan jedini dan radnog staža u privatnom sektoru?

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • Aleksa Niš

    19:53 // 4. 9. 2018.

    I sad ja ako dobro kapiram, trebalo bi da zaključim da svi koji zaradjuju dobro od privatnog biznisa ili su deo 'partijske bratije' ili su statistička greška. Malo više vere, malo više upornosti. Znate li koji je procenat biznisa koji propada u prvoj godini poslovanja u uredjenim drustvima koja neguju preduzetnički duh?
    Sistem nije dobar, i to je tačno, ali uspeh je moguć i u takvim uslovima.

  • Mića Gradski

    15:44 // 19. 9. 2016.

    Iskreno, spasio sam se, kas sam zatvorio firmu...Mnogo me koštalo zatvaranje...Plati još ovo, još ovo i dan danas mi dolaze razno razne obaveze koje se pojavljuju niotkuda...
    Pa ima li kraja... Sve proveriš i taman misliš da si konačno završuio, a ono, opet neka stavka... Živim od socijale na račun države... Sad ja njih koštam...
    Nikome ne savetujem privatni biznis...
    Može,na zaradu 10:1

  • Miloš Bošković

    11:54 // 19. 9. 2016.

    Sa interneta:
    "U nekom trenutku su mi bili interesantni i fondovi i krediti države tokom ove "godine preduzetništva". Sa više strana sam dobio jasne naznake da pare mogu da dobijem vrlo lako ako sam spreman da vratim 10% od ukupne cifre nekome u džep. Kažu, to je su najjeftinije pare.
    Ivica je dotaknuta, zaokret je počeo."

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: