Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:18, 21. 12. 2016.

Naša lepa, prljava Srbija

Kanta
Foto: Miloš Bošković
Autor

Narodni poslanik "Dosta je bilo" iz Niša 2016-2018.

Diplomirani inženjer računarstva.

Na Tviteru aktivan kao @misaizdaleka

Koliko vodite računa o svojoj životnoj sredini? Da li sortirate otpad na bilo koji način? Da li flaše bacate u poseban kontejner namenjen za to?

Da li u prodavnicu nosite ceger i odbijate plastične kese koje vam bez pitanja stavljaju u ruke? Da li ujutru, kada krećete na posao, svoje smeće iz stana bacate u uličnu kantu, ili ipak odnesete do kontejnera, gde mu je i mesto? Da li ste ikada probali da zatvorite kontejner za sobom?

Srbija je lepa zemlja, ali to ne vredi mnogo kada je i prljava. U poređenju sa ostalim gradovima u našoj zemlji, Niš ne može da se pohvali da odudara od ove slike. Štaviše, kod nas je situacija verovatno i gora nego u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu.

U Narodnoj Skupštini Republike Srbija postoji zaseban odbor koji se bavi životnom sredinom čiji sam i ja član, ispred poslaničke grupe “Dosta je bilo”. Naš zadatak je da svaki predlog zakona koji se tiče te oblasti, pre nego što ode na glavnu raspravu, izanaliziramo, prodiskutujemo i eventualno ispravimo ukoliko za tim postoji potreba.

Broj predloga zakona koji je naš odbor do sada razmatrao je - nula. Koliko primećujem, mi zapravo nemamo šta da radimo - po pitanju životne sredine se ama baš ništa ne događa. Stojimo. Tapkamo u mestu. Naša Vlada, po svemu sudeći, smatra da to nije bitna tema. Za to vreme zjape otvoreni kontejneri, izliva se kanalizacija u reke, a na obalama Nišave i drugih reka svakog proleća niču tone i tone plastike.

Pošto je predsednik odbora shvatio da nemamo čime da se bavimo, rešio je da mora da nam izmisli neka zaduženja. “Svi zakoni do sada su loši,” rekao je on, “moramo ispočetka. Zato, predlažem niz javnih slušanja, gde ćemo pričati o svim problemima, pa pisati nove zakone”.

I tako mi krenusmo u čavrljanje o problemima u životnoj sredini ispočetka. Kao da se niko nikada time nije bavio. Kao da predsedavajući odborom, Branislav Blažić (SNS), nije i u prethodnom sazivu takođe bio predsednik istog odbora. Pravimo se ludi maltene.

Stav poslaničke grupe “Dosta je bilo” je jasan: glavni problem je nedostatak političke volje. Šta god mi na odboru rešili, to suštinski ništa neće promeniti, jer glavne donosioce odluka u ovoj zemlji životna sredina jednostavno ne interesuje. Na celo moje izlaganje, gde sam ovo jasno predočio, predsednik Blažić je samo imao da kaže: “ja ništa od problema nisam čuo, idemo dalje”. Dakle, rešio je da se za odbranu od mojih argumenata osloni na iskustvo noja - stavio je glavu u pesak.

Jedan od bitnijih problema u zaštiti životne sredine je i nedostatak edukacije od malih nogu. Zbog toga, građani ne shvataju značaj reciklaže. Štaviše, nakon što su dobili reciklažne kante, mnoge Nišlije su se zapitale zašto oni nisu plaćeni za to što recikliraju. Nivo neznanja ide čak i dotle. Park Foto: Miloš Bošković

Dokaz da se država ovim pitanjem ne bavi ozbiljno je privatna inicijativa čiji je glavni cilj upravo to - edukacija. Naime, jedan kablovski operater u Srbiji je rešio da se pozabavi tim pitanjem kroz promotivne klipove i akcije na terenu. Zahvaljujući njima, na Fejsbuku nam se u sponzorisanim postovima obraćaju naše poznate ličnosti i pozivaju da ne prljamo životnu sredinu. Dakle, ova oblast je toliko zapostavljena, da se privatnici samoinicijativno time bave.

Kako rešiti problem konstantnog zanemarivanja životne sredine? Za početak, trebalo bi da u vrhu izvršne vlasti imamo ljude koji su svesni važnosti ovog pitanja. Životna sredina bi u udarnom Dnevniku 2 trebalo da ima barem istu pokrivenost kao i pitanja Kosmeta, Beograda na vodi, (lažne) dileme istok-zapad, itd. Treba da prihvatimo činjenicu da je ovo izuzetno bitno pitanje i da ako ga uspešno rešimo, ne samo da doprinosimo razvoju privrede i turizma, već ostavljamo i bolju zemlju svojim naslednicima.

Kontejneri Foto: Miloš Bošković

Nažalost, sa ovakvom vlašću, nerealno je očekivati da će se išta u skorije vreme promeniti na bolje. Životna sredina zahteva sistemski pristup, mora postojati plan koji može biti i po nekoliko decenija dugačak. Znajući da naši političari na vlasti često samo na osnovu dnevnih rejtinga kreiraju politike, ne preostaje nam ništa drugo nego da čekamo neke bolje i mudrije ljude na čelu naše zemlje. Zato, na proleće, svi na glasanje!

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • Milan

    03:39 // 28. 12. 2016.

    Zdrava životna sredina, ne treba se pominjati samo u izbornim kampanjama. Stičem utisak, da od 2000-e god., životnom sredinom se bave svi, a rezultati nikako da budu vidljivi. Za početak predlažem svima, ko nije do sada, da pogledaju film "Tužna Morava". Iz dana u dan, situacija je sve alarmatnija. Zdrava životna sredina treba da bude strateški cilj, a ne samo "tačka" u programu kampanje partija.

    • Miloš Bošković

      22:36 // 28. 12. 2016.

      Milane, na jednoj od sednica sam čak pustio na laptopu upravo taj klip i tražio da pozovemo ljude koji su ga snimili da dođu u Skupštinu. Nažalost, predsedavajući nije bio za to zainteresovan. Evo klipa (na samom kraju pričam ja, a kamerman je namerno isekao laptop, tako da se klip na monitoru skoro i ne vidi):
      https://youtu.be/dvlGbZksiIY?t=54m34s

  • Nislija

    23:48 // 26. 12. 2016.

    Za pocetak da se uvedu kazne za bacanje papirica, opusaka, a takodje i za pljuvanje po ulicama. Sadasnje komsije makedonci, uveli su pre nekoliko godina kazne 50 eura za takve prekrsaje, pretpostavljam u zelji da primene vrednosti EU. Tako nesto mogu samo da podrzim. Pa da krene komunalna policija ili ko vec, da pise kazne i eto cistiji grad, a i puniji budzet. Pa te pare uloziti u reciklazu.

  • Kolega

    13:28 // 23. 12. 2016.

    Kolega, vilenićeš neko vreme kao poslanik, trošiti pare nas poreskih obveznika i nećeš uraditi ništa kao i niko pre tebe. Ako si inženjer, osmisli nešto, pokreni neki posao, zaposli ljude i tako ćeš najbolje pomoći sebi, drugima i državi. Tako su se menjala moderna društva na bolje: radom, inovacijama i proizvodnjom, a ne praznim pričama u mahagonija skupštini i besmislenom politikom. Skloni se!

    • Miloš Bošković

      13:43 // 23. 12. 2016.

      Kolega, vidim da je tvoja premisa da poslanik, ko god bio, ništa ne može da uradi. Vodeći se tom mišlju, možda i parlament da ukinemo, šta misliš???

      Stav "neću da pokušam, jer nema šanse da uspem" nikada neću da podržim. Samo da kukamo i da ništa ne pokušamo zaista ne vodi ničemu.

      Inače, već sam zaposlio više ljudi, tako da na tom polju delam već godinama i delaću i dalje.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: