Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:17, 13. 1. 2017.

Ni 5 minuta, ni 30 sekundi, ni sekund!

Autor

Narodni poslanik "Dosta je bilo" iz Niša 2016-2018.

Diplomirani inženjer računarstva.

Na Tviteru aktivan kao @misaizdaleka

Početkom januara, zazvonio mi je poštar na vrata i darovao mi čestitku - poziv za sud, prekršajni.

Naime, maja prošle godine, na raskrsnici kod Dušanovog bazara, nakon što sam uredno biciklom prošao kroz zeleno svetlo, naleteo sam na pešaka koji je prelazio ulicu van pešačkog prelaza i udario ga. Zapravo, možda bi bilo preciznije reći da je pešak udario mene, jer je on pao na zadnjicu, ustao i obrisao prašinu sa sebe bez skoro ikakvih povreda, dok sam ja pao sa bicikla, otkotrljao se nekoliko krugova oko svoje ose, glavom udario u beton, da bih na kraju kolima hitne pomoći bio prevezen na neurohirurgiju. Završio sam sa potresom mozga. To je bio poslednji put da sam vozio bicikl bez kacige.

Sadržaj novogodišnje čestitke Sadržaj novogodišnje čestitke; Foto: M. B.

Inspektor koji je vodio slučaj je rešio da pokrene postupak protiv mene jer sam vozio levom stranom trake, a trebalo je desnom, kako je i propisano zakonom. Ono što nigde nije spomenuto je da je postojao razlog zašto sam tu vozio - na desnoj strani ulice je bio nepropisno parkiran automobil sa uključenim migavcima. Vozač je verovatno skoknuo do obližnje ćevabdžinice po pljeskavicu.

Inače, biciklista je dužan da vozi najviše 1 metar od desne ivice kolovoza. Pošto ne umem biciklom da prelazim preko krova automobila (a uz to i nije dozvoljeno), bio sam primoran da prođem oko njega, sa leve strane i na taj način prekršim zakon. A tu me je sačekao pešak van pešačkog prelaza.

Da nije bilo nepropisno parkiranog automobila, ja bih uredno prošao desnom ivicom kolovoza, zaobišao pešaka, i ništa od ovoga se ne bi dogodilo. Ali eto, svi tu već godinama ostavljaju vozila da bi skoknuli po pljeskavicu ili cigarete, a i zašto ne bi kada niko nikada za to nije bio kažnjen?

Mesto bliskog susreta - i Gugl je usnimio nepropisno parkiranje Mesto bliskog susreta - i Gugl je usnimio nepropisno parkiranje; Foto: M. B.

Utisak je da saobraćajni policajci u Nišu svoj posao rade jako selektivno. Recimo, ako pijete dok vozite, može da se desi da upadnete u dobro poznati policijski “levak” i zaradite kaznu. Ako kao pešak slušate muziku dok prelazite pešački, i tu može da se desi da loše prođete ukoliko vas uhvate saobraćajci (jer to nije dozvoljeno). Ali, ono za šta sigurno nikada nećete biti kažnjeni je ako krenete da parkirate na ulici po “samo da skoknem” principu.

“Samo da skoknem” parkiranje je navika nesavesnih vozača da na kolovozu, često tik iza znaka za zabranjeno zaustavljanje, ostave kola, uključe sva četiri migavca, kako bi “samo skoknuli” do dragstora, pekare, kladionice, banke ili apoteke. Da problem bude veći, ovo se dešava najviše upravo u najprometnijim ulicama grada.

Bulevar Zorana Đinđića ima po dve trake u svakom smeru. Ali u praksi, ima jednu. Uvek se neko nađe da parkira u “samo da skoknem” stilu. A dovoljan je jedan jedini nepropisno parkiran auto i da cela jedna traka maltene bude neprohodna. Isto važi i za Voždovu ulicu, Milojka Lešjanina, Dušanovu, Vojvode Mišića u delu kod Crvenog pevca, Knjaževačku, i td. Jedan krši pravilo - svi ostali trpe.

Plavi auto levo nepropisno parkiran; kombi desno takođe ne može da prođe jer je i tu parkiran auto (ne vidi se na slici) Plavi auto levo nepropisno parkiran; kombi desno takođe ne može da prođe jer je i tu parkiran auto (ne vidi se na slici)

Zašto svi vozači moraju da ispaštaju zbog nekoliko nesavesnih? Zato što nesavesne nema ko da kazni. Zapravo, dovoljno bi bilo da su upozoreni, ali nema ni toga.

U Ulici Kneza Miloša u Beogradu, koja inače jedna od glavnih bulevara centra grada, tokom jutarnje i popodnevne gužve, na svakih 100-200 metara stoji po jedan policajac i prati saobraćaj. Ne zaustavlja, ali vodi računa da nikom ne padne na pamet da slučajno nepropisno “samo da skoknem” parkira.

Zašto to ne bismo i mi u Nišu mogli da imamo, bar u glavnim ulicama? Saobraćajci bi upozoravali nesavesne vozače da zadržavanje nije dozvoljeno. Istovremeno, za dostavna vozila bi se moglo definisati vreme van špica kada je dozvoljeno da vrše utovar i istovar robe.

Znak sa ulica Kopenhagena - “Nema parkiranja, ni 5 minuta, ni 30 sekundi, ni sekund!” Znak sa ulica Kopenhagena - “Nema parkiranja, ni 5 minuta, ni 30 sekundi, ni sekund!”

S tim u vezi, hteo bih javno da pitam načelnika niške saobraćajne policije, gospodina Dragana Pešića: gde su policajci kada su najpotrebniji? Zašto je toliko teško poslati njih 5-10 da samo stoje na ulici i upozoravaju nesavesne vozače? Ne mora ni da ih kažnjavaju, dovoljno je da im jasno stave do znanja da nepropisno parkiranje neće biti tolerisano. Zašto bilo ko da juri pravi parking, ako vidi da će i ovako, parkirajući na kolovozu, da prođe nekažnjeno? I na kraju krajeva, kako to da saobraćajcima nije teško da asistiraju Parking Bahatom servisu, a ne mogu sami svoj deo posla da odrade? Ne treba svako nepropisno parkiranje da bude kažnjeno dizanjem automobila, dovoljna je i obična kazna, ili samo upozorenje saobraćajnog policajca.

Načelniče Pešiću, molim Vas, učinite nešto povodom nepropisnog zaustavljanja i parkiranja! Vaša je dužnost, a i u opisu posla, da omogućite nesmetano funkcionisanje saobraćaja, a da se pritom to ne svede samo na asistiranje Parking Bahatom servisu pri podizanju automobila.

Pokažite svojim delovanjem da je interes odgovornih građana ipak na prvom mestu. Vozači će vam biti neizmerno zahvalni što ćete im sačuvati živce, a možda sprečite i neki novi potres mozga i oborenog pešaka, nikad se ne zna.

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • Milena

    09:48 // 3. 11. 2019.

    Nije problem samo nepropisno zaustavljanje na kolovozu, nego i parkiranje na trotoaru gde nije predvidjeno parking mesto, pa tako ja sa malom bebom u kolicima cesto moram da izadjem na kolovoz da bih isti auto zaobisla... ima i mnogo biciklista koji voze po trotoaru velikom brzinom, tako da se sa malom bebom ne osecam bezbedno ni na trotoaru.

  • KolegaSaFakulteta

    13:15 // 16. 2. 2017.

    Niš nije Kopenhagen ili Amsterdam, već selendra gde prosečan malograđanin pali auto da bi u ćevabdžinici udaljenoj 500m kupio pljesku. Prosečan Nišlija najviše voli da parkira na pešačkom prelazu, autobuskom stajalištu ili trotoaru ali samo ako između trotoara i ulice postoji onaj blatnjavi deo gde je nekad bila trava. Nema te kacige koja će nas spasiti, dragi kolega.

    • Miloš Bošković

      23:48 // 28. 4. 2017.

      Sve to nije izgovor da ne pokušamo da sistem dovedemo u red. Ako ćemo da živimo sa stavom "ovde ništa ne valja i nikada neće biti bolje", onda najbolje da se odmah svi kolektivno odselimo u Nemačku.
      Ja ne želim u Nemačku.

  • Pitam

    09:33 // 1. 2. 2017.

    Jel neko uopste smatra za prekrsaj kad domacini koji u kucama imaju garaze i velika dvorista oko kuce, ipak ostavljaju vozila da ceo dan sede na ulici, i tek ih uvece parkiraju u svoje dvoriste da ih neko ne bi ostetio.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: